Kesihatan

Apa itu Sorghum? Ini adalah kandungan khasiat dan faedahnya untuk kesihatan

Anda mungkin pernah mendengar tentang sorgum sebagai salah satu makanan dengan nutrien yang cukup banyak. Sorgum sendiri adalah sejenis biji-bijian yang berasal dari benua Afrika dan telah wujud selama berabad-abad.

Biji bijirin yang boleh dimakan ini boleh menjadi tambahan bagi kebanyakan makanan. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa itu sorgum dan faedahnya, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Khasiat Pektin: Serat Larut dalam Sayuran dan Buah-buahan yang Baik untuk Kesihatan

Apa itu sorgum?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, sorgum adalah bijirin kuno dari keluarga rumput Poaceae. Bentuk sorgum itu sendiri, yang kecil, bulat, dan biasanya berwarna putih atau kuning walaupun beberapa varieti berwarna merah, coklat, hitam, atau ungu.

Terdapat banyak spesies sorgum dan yang paling popular adalah dari Afrika. Spesies lain yang popular berasal dari Australia, India dan negara-negara Asia Tenggara yang lain. Sementara itu di Amerika Utara, sorgum biasanya digunakan untuk makanan haiwan dan pengeluaran bahan bakar etanol.

Secara keseluruhan, biji-bijian ini boleh dimasak seperti quinoa atau sawah menjadi tepung atau muncul seperti popcorn. Bukan hanya itu, sorgum juga dapat diubah menjadi sirap yang digunakan untuk mempermanis banyak makanan yang diproses.

Nutrien yang terkandung dalam sorgum

Biji bijirin adalah salah satu bijirin yang kaya dengan nutrien.

Sebenarnya, setengah cawan sorgum mentah atau kira-kira 96 ​​gram menyediakan 316 kalori, 10 gram protein, 3 gram lemak, 69 gram karbohidrat, vitamin B1, B2, B5, B6, tembaga, besi, magnesium, kalium, dan fosforus.

Dalam setengah cawan atau 96 gram sorgum memberikan kira-kira 20 peratus pengambilan serat harian yang disyorkan. Oleh itu, diet kaya serat dapat meningkatkan kesihatan usus, menstabilkan kadar gula dalam darah, dan membantu pengurusan berat badan.

Bagi orang yang mencari biji-bijian tanpa gluten, sorgum boleh menjadi pilihan yang sihat. Perlu diingat, gluten adalah sekumpulan protein yang terdapat dalam biji-bijian tertentu yang bertujuan untuk memberi produk makanan yang berkualiti dan struktur elastik.

Sebilangan faedah yang dapat diperoleh dari sorgum

Setelah mengetahui apa itu sorgum, maka anda perlu memahami faedahnya. Sorghum mempunyai struktur unik yang menyukarkan tubuh menyerap protein dari biji-bijian. Selain daripada kekurangan ini, sorgum juga bermanfaat untuk kesihatan tubuh, seperti:

Mengurangkan keradangan

Banyak penyakit kronik disebabkan oleh keradangan. Dengan memakan sorgum yang kaya dengan antioksidan, dapat membantu melawan kerosakan sel sehingga keradangan dapat dikurangkan.

Menurut kajian 19 kajian sistematik tahun 2016, makan sorgum dapat menurunkan tanda keradangan.

Meningkatkan gula dalam darah

Kajian sistematik sorgum yang sama selain mengurangkan keradangan adalah bahawa ia boleh menyebabkan peningkatan tindak balas glukosa darah. Ini memberikan berita baik untuk penghidap diabetes atau prediabetes.

Harus diingat bahawa tindak balas glukosa darah akan berbeza-beza berdasarkan setiap individu dan berapa banyak karbohidrat yang dimakan pada waktu tertentu. Makanan lain yang dimakan dengan karbohidrat juga akan memberi kesan terhadap tindak balas glukosa darah.

Sesuai untuk penghidap Celiac

Orang dengan penyakit seliak dan kepekaan gluten bukan celiac harus menghindari gluten sama sekali. Oleh itu, protein gluten yang terdapat dalam gandum, rai, dan barli menjadikan biji-bijian ini tidak sesuai untuk dimakan.

Nasib baik, orang dengan keadaan ini masih dapat menikmati biji-bijian dan mendapatkan serat dan nutrien dengan memakan sorgum bebas gluten.

Menurunkan berat badan

Penyelidikan menunjukkan bahawa diet tinggi serat dapat meningkatkan penurunan berat badan, begitu juga dengan makan 7.5 gram per setengah cawan sorgum serat tinggi.

Satu kajian kecil pada tahun 2019 membandingkan kesan penambahan sorgum berbanding gandum dengan diet penurunan berat badan.

Para penyelidik mendapati bahawa orang yang makan sorgum mengalami penurunan peratusan lemak badan yang lebih besar daripada mereka yang makan gandum.

Mengawal tekanan darah

Menggantikan pati natrium tinggi yang sangat diproses, seperti pasta dan beras, dengan biji-bijian seperti sorgum diketahui dapat membantu meningkatkan pengambilan kalium. Ini seterusnya dapat membantu mengekalkan tekanan darah yang lebih baik.

Perbandingan sorgum dengan nasi

Dari pelbagai khasiat sorgum, sebiji bijirin ini dikatakan lebih unggul dari segi nilai pemakanan berbanding beras putih. Sorgum diketahui mengandungi kadar protein, kalsium, zat besi, fosforus, dan vitamin B1 yang lebih tinggi daripada beras.

Bukan hanya itu, sorgum adalah makanan yang baik untuk pesakit kencing manis kerana kandungan gula yang rendah.

Baca juga: Contoh Makanan Berfungsi yang Baik untuk Diet Seimbang

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!