Kesihatan

Kenali Sebab Penyakit Tuberkulosis, Penyakit Berjangkit yang mematikan

Tuberkulosis, juga dikenal sebagai tuberkulosis, adalah penyakit berjangkit yang mematikan. WHO mengatakan orang yang menghidap TB boleh menjangkiti hingga 10-15 orang lain melalui hubungan rapat. Apa yang menyebabkan TB menjadi sangat menakutkan?

Tuberkulosis biasanya menyerang paru-paru. Tetapi ia juga boleh mempengaruhi bahagian tubuh yang lain, termasuk sendi, pundi kencing, tulang belakang, dan otak. Ketika TB merebak, keadaan ini disebut sebagai TB extrapulmonary (EPTB).

Baca Juga: Mengatasi Kemurungan dan Ketagihan Alkohol secara Berkesan, Apa Itu Hipnoterapi?

Penyebab TB yang paling biasa

Penyebab TB atau tuberkulosis adalah bakteria yang menyebar melalui udara. Baca penjelasan di bawah untuk mengetahui sebab-sebab TB lebih lanjut.

Keadaan paru-paru seseorang yang dijangkiti TB. Foto: //www.livescience.com

Penyebab TB adalah bakteria

Tuberkulosis disebabkan oleh bakteria yang dikenali sebagai Mycobacterium tuberculosis. Bakteria TB berbentuk seperti tangkai lurus. Asal bakteria ini masih belum diketahui.

Bakteria ini mati dengan cepat di bawah sinar matahari langsung, tetapi dapat hidup selama beberapa jam di tempat yang gelap dan lembap. Dalam tisu badan, bakteria ini dapat bertahan selama beberapa tahun. Bakteria merebak melalui udara dari satu orang ke orang lain.

Bagaimana bakteria TB disebarkan?

Bakteria memasuki udara ketika seseorang dengan TB aktif di tekak atau paru-paru, bercakap, ketawa, bersin, atau batuk tanpa memakai penutup pelindung atau topeng.

Kuman atau bakteria merebak di udara melalui percikan air liur. Tetapi penularan tuberkulosis tidak semudah selesema.

Selepas anda menyedut bakteria Mycobacterium tuberculosis, penyebab TB akan menetap di paru-paru anda dan mula membesar. Kadang kala bakteria bergerak dari paru-paru ke kawasan lain di badan. Ini termasuk ginjal, tulang belakang, dan otak.

Tetapi anda memerlukan hubungan yang sangat dekat untuk dapat menghidap TB. Sebaliknya, anda tidak boleh menghidap TB hanya dengan:

 • Bersalaman dengan penghidap TB
 • Berkongsi makanan atau minuman
 • Berkongsi berus gigi
 • Menyentuh sesuatu yang disentuh oleh orang yang dijangkiti.

Apabila bakteria menjadi aktif di paru-paru atau tekak anda, anda boleh menyebarkannya kepada orang lain

Penyebab TB juga disebabkan sistem imun yang rendah

Sekiranya anda dijangkiti, anda berisiko lebih tinggi terkena penyakit TB aktif, terutamanya jika anda mempunyai sistem imun yang lemah. Terdapat juga beberapa risiko lain yang dapat meningkatkan risiko terkena TB aktif, seperti:

 • Bayi dan anak kecil
 • Orang yang menghidap penyakit kronik seperti diabetes
 • Orang dengan HIV / AIDS, keadaan TB boleh bertambah buruk
 • Penerima pemindahan organ
 • Pesakit barah menjalani kemoterapi.

Tindak balas badan terhadap jangkitan TB aktif mengakibatkan keradangan yang boleh merosakkan paru-paru.

TB adalah penyakit kronik, seseorang yang menghidap TB masih boleh mengidapnya, terutama jika mereka tidak menjalani rawatan dengan betul.

Gejala TB

Bakteria TB di paru-paru boleh menyebabkan gejala seperti:

 • Batuk buruk yang berlangsung selama 3 minggu atau lebih
 • Sakit di bahagian dada
 • Batuk darah atau kahak (lendir dari dalam paru-paru).

Gejala penyakit TB yang lain termasuk:

 • Kelemahan atau keletihan
 • Pengurangan berat
 • Tiada selera
 • Menggigil
 • Demam
 • Berpeluh pada waktu malam.

batuk kering tulang

Salah satu bentuk EPTB adalah tuberkulosis tulang dan sendi. TB tulang berlaku apabila anda menghidap TB dan merebak di luar paru-paru. Tuberkulosis tulang mempengaruhi tulang belakang, tulang panjang, dan sendi.

Setelah anda menghidap TB, penyakit ini dapat merebak melalui darah anda dari paru-paru atau kelenjar getah bening ke tulang, tulang belakang, atau sendi anda. TB sel biasanya bermula kerana bekalan vaskular yang kaya di tengah tulang panjang dan vertebra.

Tidak mudah mengenali gejala tuberkulosis tulang. TB tulang terutama di tulang belakang sukar didiagnosis kerana tidak menyakitkan pada peringkat awal, dan anda mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala.

Apabila TB akhirnya didiagnosis, tanda dan simptom biasanya meningkat. Di samping itu, kadang-kadang penyakit ini boleh menjadi tidak aktif di paru-paru dan merebak tanpa anda sedari bahawa anda menghidap TB sama sekali.

Walaupun begitu, setelah pesakit menghidap TB tulang, ada beberapa gejala yang perlu diperhatikan:

 • Sakit belakang yang teruk
 • Bengkak
 • Kekakuan.

Apabila tuberkulosis tulang lebih parah, beberapa gejala berbahaya termasuk:

 • Komplikasi neurologi
 • Paraplegia / lumpuh
 • Memendekkan anggota badan pada kanak-kanak
 • Keabnormalan tulang.

Diagnosis TB

Kaedah yang paling biasa digunakan untuk memeriksa batuk kering adalah ujian kulit. Ujian darah juga boleh digunakan. Sekiranya anda menjalani ujian kulit positif atau ujian darah, ini bermakna anda telah terkena seseorang yang menghidap TB.

Anda telah dijangkiti bakteria penyebab penyakit. Ujian ini tidak memberitahu anda jika anda mempunyai jangkitan TB laten atau jika anda menghidap penyakit TB aktif.

Sekiranya ujian kulit anda positif, kemungkinan anda akan menjalani pemeriksaan sinar-X dada dan pemeriksaan fizikal. Ini akan memberitahu doktor anda sama ada anda menghidap TB aktif dan boleh menyebarkan penyakit ini kepada orang lain.

Baca juga: Tinggi serat, ini adalah faedah kesihatan gandum untuk kesihatan

Rawatan batuk kering

TB dirawat dengan antibiotik. Ubat yang disyorkan oleh doktor akan bergantung kepada banyak faktor. Ini termasuk usia, kesihatan anda, sama ada TB anda aktif atau pendam, dan sama ada TB anda tahan dadah. Ini bermaksud ubat-ubatan tertentu tidak akan berfungsi.

Anda perlu minum ubat TB selama 6-9 bulan. Doktor anda akan memberitahu anda dengan tepat bagaimana dan kapan mengambil ubat anda, dan berapa lama.

Adalah sangat penting untuk mengikuti arahan doktor. Ambil ubat pada masa yang sama setiap hari. Jangan terlepas dos atau berhenti mengambil ubat anda. Ini boleh menjadikan TB anda lebih sukar untuk dirawat.

Diet seimbang yang sihat untuk penghidap TB

Seseorang yang menderita penyakit ini harus menjalani diet seimbang yang sihat. Makanan seimbang yang sihat dapat dicapai dengan memakan empat kumpulan makanan asas, seperti:

 • Bijirin dan kacang
 • Sayur-sayuran dan buah-buahan
 • Susu, produk tenusu, daging, telur dan ikan
 • Minyak, lemak, kacang dan biji minyak.

Kumpulan makanan adalah kumpulan makanan yang mempunyai khasiat yang sama. Sekiranya makanan yang dimakan mengandungi makanan dari semua kumpulan makanan di atas, maka diet tersebut dianggap sihat. Tidak semua kumpulan makanan perlu dimakan pada setiap hidangan.

Pengambilan TB dan pemakanan

Melancarkan penjelasan dari halaman Fakta TB, telah lama diketahui bahawa ada kaitan antara tuberkulosis dan kekurangan zat makanan. Sekiranya orang tidak mempunyai nutrisi yang mencukupi, keadaan ini disebut kekurangan zat makanan dan tentunya menjadikan penyakit TB semakin teruk.

Sebilangan besar penghidap TB mengalami penurunan berat badan. Ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk pengambilan makanan yang berkurangan kerana kehilangan selera makan.

Aktiviti fizikal bagi penghidap TB

Sekiranya seseorang yang menghidap penyakit TB dapat melakukan aktiviti fizikal, maka ini boleh memberi manfaat. Aktiviti fizikal membantu pengambilan makanan diubah menjadi jisim otot, dan juga meningkatkan selera makan.

Makanan apa yang harus dihindari oleh penghidap TB?

Seseorang yang menghidap penyakit TB harus mengelakkan perkara berikut:

 • Elakkan minum alkohol dalam bentuk apa pun, kerana ia meningkatkan risiko keracunan
 • Elakkan dadah
 • Elakkan minuman berkarbonat
 • Elakkan pengambilan teh dan kopi secara berlebihan
 • Elakkan merokok atau merokok
 • Elakkan perasa & garam berlebihan.

Makanan yang baik untuk penghidap TB

Tuberkulosis adalah penyakit berjangkit yang boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan baik. Ia disebabkan oleh bakteria yang dipanggil Mycobacterium tuberculosis dan orang yang kekurangan zat makanan mempunyai risiko lebih besar terkena TB.

Namun, seperti yang dilaporkan oleh halaman NDTV Para penyelidik telah menemui bahan yang dapat membantu memerangi penyakit ini. Bahan tersebut, yang disebut beta lakton EZ120, mengganggu pembentukan mikotik membran bakteria.

Para penyelidik mendapati bahawa bahan tersebut dapat menghalang biosintesis mikromembran dan membunuh mikobakteri dengan berkesan.

Pengambilan makanan tertentu sebenarnya boleh bermanfaat bagi pesakit tuberkulosis. Sihat dengan makanan istimewa ini akan sangat membantu menangani penyakit TB.

Makanan kaya kalori

Makanan pejal yang mengandungi banyak kalori dapat memenuhi peningkatan keperluan metabolik pesakit TB dan juga dapat mencegah penurunan berat badan lebih lanjut. Makanan seperti pisang, bubur bijirin, kacang, gandum dan ragi cukup bermanfaat bagi pesakit TB.

Makanan yang kaya dengan vitamin A, C dan E

Buah-buahan dan sayur-sayuran seperti jeruk, mangga, labu manis, wortel, jambu batu, tomato, kacang dan biji adalah sumber Vitamin A, C, dan E. yang sangat baik. Makanan ini harus dimasukkan dalam diet harian pesakit TB.

Makanan kaya protein

Pesakit dengan tuberkulosis cenderung mengalami penurunan selera makan. Sangat penting bagi mereka untuk menikmati makanan kaya protein seperti telur, paneer dan potongan kacang soya kerana ia cukup kaya dengan protein.

Makanan ini dapat diserap dengan mudah oleh tubuh dan dapat memberikan tenaga yang diperlukan untuk tubuh.

Makanan kaya dengan vitamin B kompleks

Bijirin penuh, kacang-kacangan, biji-bijian, ikan, dan ayam cukup kaya dengan vitamin B-kompleks. Makanan ini harus dimakan oleh pesakit TB secara sederhana.

Makanan yang mengandungi banyak zink

Kacang adalah sumber zink yang dapat membekalkan nutrien penting untuk tubuh. Kacang dan biji seperti biji bunga matahari, biji chia, biji labu dan biji rami cukup bermanfaat bagi penghidap tuberkulosis.

Masukkan makanan ini dalam makanan anda yang akan membantu anda melawan penyakit seperti batuk kering.

Cara mencegah penularan penyakit TB

Sekiranya anda menghidap penyakit TB aktif, sangat disarankan untuk segera dirawat. Ini mungkin melibatkan rawatan yang akan berlangsung selama 6 hingga 12 bulan.

Penting untuk mengambil semua ubat, seperti yang ditetapkan, sepanjang masa walaupun anda merasa lebih baik. Sekiranya tidak, ada kemungkinan anda boleh jatuh sakit lagi.

Sekiranya anda mempunyai kuman TB di dalam badan anda tetapi mereka belum aktif, ini bermakna badan anda mempunyai TB pendam.

Anda tidak boleh menyebarkan penyakit ini kepada orang lain. Tetapi doktor tetap akan mengesyorkan minum ubat agar kuman tidak aktif.

Berikut adalah beberapa petua untuk membantu mencegah orang lain terkena TB selama beberapa minggu pertama rawatan anda, atau sehingga doktor memberitahu anda bahawa anda tidak lagi berjangkit:

 • Ambil semua ubat seperti yang ditetapkan.
 • Sentiasa tutup mulut anda dengan tisu ketika batuk atau bersin. Masukkan tisu ke dalam beg plastik, kemudian buang.
 • Basuh tangan selepas batuk atau bersin.
 • Jangan mengunjungi orang lain dan jangan mengajak mereka berkunjung.
 • Tinggal di rumah, anda harus mengelakkan kerja, sekolah, atau tempat awam yang lain.
 • Gunakan kipas atau tingkap terbuka untuk bergerak di sekitar udara segar.
 • Jangan gunakan pengangkutan awam.

Di negara-negara dengan kadar jangkitan TB yang tinggi, bayi sering diberi vaksin Bacillus Calmette-Guérin atau BCG.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!