Kesihatan

Bukan Hanya Menyerang Orang Dewasa, Mari Ketahui Gejala Herpes Pada Kanak-kanak Berikut

Virus herpes simplex (HSV), adalah jangkitan yang menyebabkan herpes. Jangkitan ini juga dapat disebut sebagai herpes pada anak-anak kerana boleh menyerang anak-anak. Keadaan ini boleh menyebabkan anak mengalami luka di mulut.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, mari lihat tinjauan penuh di bawah.

Apa itu herpes pada kanak-kanak?

Herpes adalah penyakit yang boleh muncul di mana-mana bahagian badan, tetapi lebih kerap muncul di alat kelamin atau mulut. Terdapat dua jenis virus herpes simplex, termasuk:

 • HSV-1: Virus ini boleh menyebabkan seseorang mengalami luka yang disebut luka sejuk (lepuh kecil atau lepuh demam) di sekitar mulut dan muka
 • HSV-2: Virus ini boleh menyebabkan luka pada alat kelamin

Virus herpes simplex dapat ditularkan dari orang ke orang melalui hubungan langsung. HSV-1 adalah virus yang rentan menyerang anak-anak dan menular dari orang dewasa yang dijangkiti.

Sebilangan besar kanak-kanak pertama kali terkena HSV antara usia 1 hingga 5 tahun. Keadaan ini boleh membuatkan anak merasa tidak selesa.

Biasanya luka yang disebabkan oleh penyakit ini hilang sendiri, dalam masa 1 hingga 2 minggu. Namun, itu tidak bermaksud bahawa penyakit ini dapat diabaikan.

Baca juga: Berhati-hati dalam memahami Herpes Simplex, yang mudah berjangkit

Bagaimana herpes pada kanak-kanak merebak?

Herpes pada kanak-kanak atau biasanya dikenali sebagai herpes simplex adalah jangkitan virus yang sangat menular. Virus ini dapat disebarkan melalui air liur, kontak kulit ke kulit, atau dengan menyentuh objek yang telah dijangkiti virus.

Virus ini boleh merebak ke orang lain dalam 24 hingga 48 jam sebelum luka sejuk muncul. Setelah kanak-kanak dijangkiti virus herpes simplex, virus menjadi tidak aktif untuk jangka masa yang panjang.

Kemudian virus boleh kembali aktif pada bila-bila masa dan menyebabkan luka sejuk.

Luka sejuk biasanya tidak berlangsung lebih dari 2 minggu. Matahari panas, angin sejuk, penyakit, atau sistem imun yang lemah boleh menyebabkan luka sejuk muncul.

Apakah gejala herpes pada kanak-kanak?

Gejala herpes pada kanak-kanak cenderung dapat dilihat dengan jelas. Luka di bibir mula-mula membentuk lecet di bibir, sekitar mulut, dan kadang-kadang di dalam mulut. Lepuh kemudian menjadi luka, yang boleh menyakitkan ketika anak makan.

Luka ini biasanya dipenuhi dengan cecair, tetapi mengeras dan membentuk kudis sebelum hilang. Kadang kala virus juga boleh menyebabkan kemerahan dan bengkak gusi, demam, sakit otot, rasa sakit umum, dan kelenjar leher yang bengkak.

Luka sejuk boleh hilang, tetapi boleh muncul kembali

Setelah kanak-kanak dijangkiti virus herpes simplex, virus ini dapat muncul semula ketika sistem kekebalan tubuh turun atau kerengsaan kulit dapat disebabkan oleh faktor lain.

Dilaporkan dari Healthychildren.org, berikut adalah beberapa faktor pencetus.

 • Keletihan dan tekanan
 • Pendedahan cahaya matahari yang kuat, panas, sejuk, atau kering
 • Luka atau kerosakan pada kulit
 • Penyakit lain, seperti selesema dan selsema
 • Dehidrasi dan diet yang buruk
 • Hormon turun naik (mis., Semasa haid remaja, dll.)

Oleh itu, apa yang boleh dilakukan oleh ibu bapa?

Ibu, herpes pada kanak-kanak boleh hilang sendiri, tetapi mungkin memakan masa lebih lama daripada yang lain. Ibu bapa boleh melakukan ini dengan beberapa cara, seperti berikut:

Berhenti menyebarkan

 • Cuba elakkan anak anda daripada menggaru atau mengelupas luka sejuk. Ini boleh menyebarkan virus ke bahagian lain badan, seperti jari dan mata
 • Semasa sakit selesema, jangan biarkan anak anda berkongsi minuman atau perkakas, tuala, ubat gigi, atau barang lain untuk mengelakkan penyebaran jangkitan
 • Sekiranya anak anda mengambil bahagian dalam sukan yang melibatkan hubungan kulit ke kulit, anda tidak boleh membiarkannya mengambil bahagian dalam sukan tersebut

Cara melegakan simptom

 • Sapukan ais atau kain lap hangat ke luka untuk meredakan kesakitan
 • Memberi anak minuman sejuk, seperti smoothie dapat menenangkan luka di bibir
 • Elakkan memberi makanan berasid kepada anak anda apabila gejala muncul (mis. Buah sitrus atau saus tomat), kerana ini boleh merengsakan luka
 • Sekiranya luka sejuk terus sakit, segera berjumpa doktor

Ibu, menjaga kesihatan anak sangat penting. Walaupun herpes boleh hilang sendiri, anda tidak boleh mengabaikan penyakit ini. Sekiranya anak anda mempunyai simptom herpes lebih lama dan tidak hilang, anda harus segera berjumpa doktor.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!