Kesihatan

Bahaya Bakteria Staphylococcus Aureus: Kenali Gejala, Punca dan Rawatan

Sebelum membincangkan apa itu bakteria Staphylococcus aureus lebih jauh, Anda pasti menginginkan kulit yang sihat, selain menjadikan anda selesa, ia juga menjadikan anda lebih yakin.

Tetapi ternyata, kulit juga boleh menjadi tempat untuk bakteria menetap. Salah satunya ialah Staphylococcus aureus.

Apa itu bakteria Staphylococcus aureus?

Bakteria ini sebenarnya tidak berbahaya, tetapi jika terlalu dalam kulit, Staphylococcus aureus ia hanya menjangkiti apabila boleh memasuki badan melalui lapisan kulit yang terbuka kerana luka.

Sebelum menjangkiti, Staphylococcus aureus boleh disebarkan melalui udara dan debu yang menetap di kulit, atau ia juga disebabkan oleh sentuhan kulit. Kulit anda biasanya mempunyai penghalang semula jadi terhadap bakteria ini.

Namun, apabila kulit cedera, ada kemungkinan bakteria Staphylococcus aureus masuk ke dalam badan dan menyebabkan jangkitan.

Gejala ketika dijangkiti Staphylococcus aureus

Gejala jangkitan Staphylococcus aureus bergantung pada kawasan kulit yang dijangkiti. Jangkitan kulit dari Staphylococcus aureus, muncul sebagai kawasan benjolan atau sakit pada kulit yang dapat menyerupai gigitan serangga.

Tanda-tanda kawasan kulit yang biasanya dijangkiti adalah:

 • Merah Berwarna
 • Menjadi radang
 • Sakitnya
 • Terasa panas apabila disentuh
 • Terdapat cecair nanah

Gejala jangkitan serius boleh merangkumi:

 • Rasa demam tinggi
 • Badan terasa sejuk
 • Pening
 • Sakit otot
 • Sakit dada
 • Batuk
 • Susah bernafas

Jangkitan kulit bakteria Staphylococcus aureus

1. Bisul

Jenis jangkitan bakteria Staphylococcus aureus yang paling biasa adalah bisul, dengan kantong nanah berkembang di folikel rambut atau kelenjar minyak. Kulit di atas kawasan yang dijangkiti biasanya menjadi merah dan bengkak.

Sekiranya bisul menjadi retak dan terbuka, ia mungkin mengalirkan nanah. Bisul paling kerap berlaku di bawah lengan atau di sekitar pangkal paha atau punggung.

2. Impetigo

Impetigo adalah jangkitan kulit yang menyebabkan lepuh kecil yang berisi nanah terbentuk. Ruam atau lepuh yang berjangkit dan sering menyakitkan ini boleh disebabkan oleh bakteria Staphylococcus aureus.

3. Sindrom kulit melecur Staphylococcal

Toksin yang dihasilkan akibat jangkitan Staphylococcus aureus boleh menyebabkan sindrom kulit hangus (staphylococcal).

Selalunya berlaku pada bayi dan kanak-kanak, keadaan ini mempunyai demam, ruam dan kadang-kadang lepuh. Apabila lepuh pecah, lapisan atas kulit mengelupas - meninggalkan permukaan merah yang mentah yang kelihatan seperti luka bakar.

Baca juga: Sering Mencukur Rambut Kemaluan, Berhati-hati Dapat Merebus

Punca bakteria Staphylococcus aureus

Ramai orang membawa bakteria Staphylococcus aureus tetapi tiada jangkitan Staphylococcus aureus. Namun, jika anda mempunyai jangkitan ini, kemungkinan jangkitan itu disebabkan oleh bakteria yang telah anda bawa selama beberapa waktu.

Bakteria ini juga dapat menular di antara manusia. Kerana, bakteria ini sangat kuat, dan dapat tinggal di benda mati seperti sarung bantal atau tuala untuk waktu yang cukup lama. Bakteria ini boleh dipindahkan ke orang seterusnya yang menyentuh objek.

Bakteria Staphylococcus aureus boleh menahan objek kering, suhu yang melampau, atau objek dengan kandungan garam yang tinggi.

Faktor risiko yang meningkatkan jangkitan Staphylococcus aureus

Pelbagai faktor risiko yang boleh meningkatkan jangkitan Staphylococcus aureus berasal dari sistem imun. Risikonya juga berasal dari kondisi kesehatan, atau ubat-ubatan tertentu juga dapat membuat Anda rentan terhadap infeksi ini.

Baca juga: Untuk Tetap Sihat, Inilah 7 Cara Meningkatkan Kekebalan Tubuh

Orang yang lebih mudah dijangkiti Staphylococcus aureus:

 • Pesakit kencing manis yang menggunakan insulin
 • Penghidap HIV / AIDS
 • Pesakit dengan kekurangan buah pinggang yang memerlukan dialisis
 • Sistem kekebalan tubuh yang lemah, baik disebabkan oleh penyakit atau ubat-ubatan yang menekan sistem imun
 • Pesakit barah, terutama yang menjalani kemoterapi atau radiasi
 • Orang yang mengalami masalah kulit, dari keadaan seperti ekzema hingga gigitan serangga
 • Pesakit dengan penyakit pernafasan, seperti Sistik Fibrosis atau emfisema

Rawatan untuk jangkitan Staphylococcus aureus

1. Antibiotik

Doktor boleh melakukan ujian untuk mengenal pasti jenis jangkitan atau penyebab jangkitan terlebih dahulu, dan memilih antibiotik yang paling sesuai.

Antibiotik biasanya diberikan untuk merawat jangkitan ini cephalosporin, nafcillin atau antibiotik tertentu, ubat sulfa atau vancomycin.

Vancomycin biasanya diperlukan untuk merawat jangkitan Staphylococcus aureus kerana terlalu banyak jenis bakteria ini menjadi tahan terhadap ubat tradisional lain.

Walau bagaimanapun, vancomycin dan beberapa antibiotik lain mesti diberikan secara intravena. Sekiranya anda diberi antibiotik oral, pastikan anda mengambilnya seperti yang diarahkan, dan selesaikan ubat yang ditetapkan oleh doktor anda.

2. Saliran luka

Sekiranya anda mengalami jangkitan kulit, doktor anda mungkin akan membuat luka pada luka untuk mengalirkan cecair yang terkumpul.

Tanyakan kepada doktor anda untuk tanda dan gejala yang harus anda perhatikan yang boleh menunjukkan kemerosotan jangkitan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!