Kesihatan

Apa itu Catharsis? Melancarkan Emosi Negatif dalam Badan

Adakah anda pernah mendengar istilah katarsis? Ringkasnya adalah proses melepaskan emosi.

Catharsis baik untuk kesihatan mental dan banyak digunakan dalam pelbagai terapi psikologi.

Ayuh, cari tahu apa itu katarsis dan beberapa contoh tindakan katarak dalam ulasan berikut!

Apa itu katarsis?

Lancarkan Persatuan Psikologi Amerika, dalam teori psikoanalitik katarsis adalah pembebasan pengaruh yang berkaitan dengan peristiwa traumatik yang berlaku ketika peristiwa ini dibawa kembali ke kesedaran dan dialami kembali.

Catharsis adalah istilah dan konsep yang berasal dari Yunani Kuno, yang pada dasarnya diterjemahkan menjadi "penyucian" atau "penyucian".

Secara umum, katarsis dapat dijelaskan sebagai pembebasan emosi yang kuat dan terpendam.

Catharsis melibatkan komponen emosi yang kuat di mana perasaan yang kuat dirasakan dan dinyatakan, serta komponen kognitif di mana individu memperoleh pandangan baru.

Baca juga: 6 Cara Mengawal Emosi untuk Menjaga Kesihatan Mental

Catharsis dalam psikologi

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, psikologi katartik telah disesuaikan agar lebih berlaku pada zaman dan situasi moden.

Psikoanalisis masih menumpukan pada menangani peristiwa dan perasaan negatif, tetapi tidak semestinya dengan cara katartik.

Walau bagaimanapun, katarsis masih boleh menjadi jalan keluar yang baik bagi orang yang mengalami tekanan, kemarahan, dan emosi.

Penggunaan katarsis untuk terapi emosi

Sebenarnya, katarsis adalah proses yang digunakan Sigmund Freud dalam teori psikoanalisisnya. Dalam konteks ini, Freud menangani histeria, yang sebenarnya merupakan penyakit yang berpunca dari trauma, dengan menggunakan hipnosis.

Tujuannya adalah "pemurnian" emosi atau katarsis untuk melepaskan kejutan atau trauma. Kemudian pesakit akan menyatakan emosi dan pengalaman yang ditindas yang menyebabkan gejala tersebut.

Konsep katarsis, mengambil ingatan, dan melepaskan emosi akan tetap menjadi nilai teras banyak kaedah psikoterapi lain. Berikut adalah beberapa bentuk terapi yang menggunakan konsep ini:

  • Terapi Primal
  • Terapi Psikodinamik
  • Terapi Berfokus Emosi (EFT)
  • Psikodrama
  • Pencegahan & Respons Pendedahan (ERP)

Baca Juga: Suka Menulis Bagus untuk Kesihatan Mental Anda tahu! Ini adalah satu siri faedah

Contoh tindakan katartik

Untuk memahami katarsis, kita dapat mempelajarinya dari beberapa contoh. Catharsis boleh berlaku semasa terapi, tetapi juga boleh berlaku pada waktu lain.

Berikut adalah beberapa contoh tindakan katartik yang boleh anda cuba menyalurkan emosi anda dengan cara yang positif:

1. Bercakap dengan rakan

Perbincangan dengan rakan mengenai masalah yang berlaku boleh mencetuskan ingatan di mana anda dapat melihat bagaimana peristiwa pada masa lalu dapat menyumbang kepada corak tingkah laku anda sekarang.

Pelepasan emosi ini dapat membantu anda merasa lebih baik dalam menangani dilema yang sedang anda hadapi.

2. Mendengar muzik

Muzik boleh menjadi motivasi, tetapi juga sering mencetuskan momen memori yang hebat. Muzik membolehkan anda melepaskan emosi dengan cara yang sering membuat anda berasa lebih baik.

3. Kreatif

Membuat seni juga boleh memberi kesan katartik. Setiap medium seni mempunyai kekuatan untuk membantu seniman amatur dan profesional melepaskan emosi.

Seseorang mungkin memercikkan cat pada kanvas, melepaskan kemarahan mereka ketika melakukannya. Yang lain mungkin melukis garis hitam tebal dengan pensil arang.

4. Sukan

Walaupun katarsis adalah pelepasan emosi, ia membawa banyak perubahan dalam badan. Sistem kardiovaskular, pernafasan, gastrointestinal, dan muskuloskeletal semuanya terjejas ketika emosi terpendam dilepaskan.

Tuntutan fizikal untuk bersenam dapat menjadi cara yang baik untuk menangani emosi yang kuat dan melepaskannya dengan cara yang membina.

5. Tulis jurnal atau buku harian

Menulis boleh menjadi sangat terapeutik. Banyak ahli psikologi dan program kesihatan mental mendorong penulisan jurnal dengan alasan ini.

Sama ada anda menulis secara langsung mengenai pengalaman anda dalam jurnal atau menulis puisi untuk mengekspresikan emosi tersebut melalui kata-kata dan gambar yang puitis, pelepasan emosi hampir sama.

Baca Juga: Suka Menulis Bagus untuk Kesihatan Mental Anda tahu! Ini adalah satu siri faedah

6. Sukarelawan

Kadang-kadang, apabila seseorang mempunyai pengalaman yang sukar, mereka mengatasinya dengan sukarela untuk menolong orang lain.

Sudah tentu, ini juga melibatkan aktivisme masyarakat, yang boleh membawa kesan katartik.

7. Humor dan ketawa

Humor menolong orang meluangkan emosi mereka, sering kali terdapat tawa yang tidak menyenangkan.

Ini adalah sesuatu yang mudah dilakukan kerana anda dapat menonton TV atau filem, bercakap dengan seseorang, atau melakukan banyak perkara lain untuk membuat anda ketawa.

Kadang kala, anda mungkin mendapati bahawa apabila anda melepaskan emosi melalui ketawa, anda akan menangis, dan sebaliknya. Momen itu juga dapat difahami sebagai tindakan katartik.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan mental? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!