Kesihatan

Hernia Inguinal Pelbagai pada Bayi yang Mesti Fahami oleh Ibu Bapa

Hernia inguinal pada bayi dapat dilihat dari lonjakan pangkal paha atau kantung kemaluan. Gelembung ini biasanya akan hilang dan timbul, dan akan membesar setelah meneran atau menangis.

Hernia sendiri adalah keadaan apabila bahagian usus atau tisu lemak di perut mengeluarkan dinding otot yang menutupnya dan menyebabkan bonjolan.

Keadaan yang berlaku di pangkal paha disebut hernia inguinal. Lihat ulasan penuh di bawah!

Penyebab hernia inguinal pada bayi

Hernia inguinal dapat berkembang pada bulan-bulan pertama setelah bayi dilahirkan. Susah menangis tidak menyebabkan hernia membesar, penyebab utama hernia inguinal pada bayi adalah otot perut yang lemah.

Semasa bayi lelaki tumbuh semasa kehamilan, testisnya akan berkembang di kawasan perut, kemudian bergerak ke dalam kantung kemaluan melalui saluran inguinal atau pangkal paha.

Selepas bayi dilahirkan, saluran akan ditutup untuk mengelakkan testis kembali ke perut, tetapi usus boleh bergerak ke saluran melalui kawasan dinding otot yang lemah jika saluran tidak ditutup dengan betul. Ini adalah penyebab hernia.

Walaupun bayi perempuan tidak mempunyai testis, mereka mempunyai saluran inguinal. Oleh itu, hernia inguinal pada bayi perempuan tidak mustahil berlaku.

Faktor risiko hernia inguinal pada bayi

Hernia lebih kerap berlaku pada bayi yang dilahirkan sebelum atau sebelum waktunya. Selain itu, faktor risiko hernia ini berlaku pada bayi adalah seperti berikut:

 • Sekiranya ibu bapa atau saudara kandung mempunyai hernia semasa bayi
 • Mempunyai penyakit keturunan fibrosis sista (cystic fibrosis) yang boleh menyerang paru-paru dan saluran pencernaan
 • Mempunyai displasia yang tumbuh di sekitar pinggul
 • Mengalami keabnormalan testis
 • Mengalami masalah pada uretra

Gejala hernia inguinal pada bayi

Keadaan hernia ini dapat dilihat dari adanya bonjolan atau pembengkakan di kawasan selangkangan atau kantung kemaluan. Anda mungkin lebih senang melihat ketika bayi anda menangis.

Hernia inguinal ini boleh menjadi kecil atau hilang ketika bayi dalam keadaan tenang. Pada masa itu, hernia dapat didorong masuk ke dalam perut dan mengecut, tetapi jika tidak, sebahagian usus mungkin tersekat di bahagian otot yang lemah.

Sekiranya demikian, ciri berikut mungkin dialami oleh bayi:

 • Perut penuh dan bulat
 • Muntah
 • Sakit dan curang
 • Kemerahan atau warna yang tidak normal
 • Demam

Gejala ini boleh kelihatan seperti masalah kesihatan yang lain. Pastikan anda mendapatkan rawatan perubatan untuk bayi anda sekiranya demikian.

Komplikasi hernia inguinal pada bayi

Walaupun jarang berlaku, tetapi komplikasi serius dapat terjadi jika hernia pada bayi tidak dirawat. Antaranya ialah bahagian usus yang terperangkap yang menembusi dinding otot dan tidak dapat kembali lagi.

Sekiranya keadaan ini tidak dapat dirawat, maka komplikasi seterusnya adalah rehat dan penyumbatan aliran darah ke bahagian usus. Walaupun bekalan darah yang baik diperlukan oleh usus agar tetap sihat dan berfungsi dengan baik.

Rawatan hernia inguinal pada bayi

Rawatan bergantung kepada gejala, usia dan kesihatan bayi. Seberapa teruk keadaan hernia inguinal ini pada bayi juga mempengaruhi rawatan yang dijalankan.

Hernia inguinal yang tidak kembali atau sembuh sendiri perlu diperbaiki secara pembedahan semasa masih dalam keadaan awal. Operasi hernia ini akan dilakukan di bawah anestesia umum atau tempatan.

Selepas anestesia, pakar bedah akan membuat sayatan kecil di tempat hernia. Selepas itu doktor akan memasukkan bahagian usus yang keluar dari dalamnya kembali ke kawasan perut, dan menjahit dinding otot di mana usus keluar.

Rawat selepas pembedahan

Selepas operasi, anda akan diberi arahan untuk menjaga bayi di rumah. Sekiranya ada perkara ini berlaku, anda harus mendapatkan rawatan perubatan untuk bayi anda:

 • Bayi mengalami demam dengan suhu 38.5 darjah Celsius atau lebih
 • Luka pembedahan kelihatan dijangkiti dengan gejala kemerahan, bengkak atau keputihan
 • Ibu berasa risau dengan keadaan bayi kerana beberapa sebab

Ini adalah maklumat mengenai hernia inguinal yang perlu difahami oleh ibu bapa. Jangan berlengah untuk berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengesyaki anak kecil anda memilikinya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!