Kesihatan

Kenali Karakteristik Herpes Zoster Mula Menyembuhkan sehingga Anda Dapat Memecahkan Rantai Penularan

Ciri-ciri herpes zoster mula sembuh apabila kulit melepuh akibat penyakit ini mula menyiram dan retak. Keadaan ini biasanya berlangsung 1 hingga 2 minggu selepas sensasi terbakar dan kesemutan pertama di permukaan kulit.

Sensasi itu sendiri adalah tanda pertama bahawa anda akan mengalami herpes zoster. Selepas itu penyakit ini akan berkembang di dalam badan yang biasanya berlangsung selama 3 hingga 5 minggu.

Apa itu kayap?

Herpes zoster, seperti cacar air, menghasilkan ruam yang menyakitkan di satu bahagian kulit. Virus yang menyebabkan kedua penyakit ini adalah sama, iaitu virus varicella-zoster, yang merupakan sebahagian dari keluarga virus herpes.

Itulah sebabnya jika anda menghidap cacar air, herpes zoster dapat muncul di kemudian hari. Kerana virus ini tidak pernah hilang, tetapi tetap berada dalam sistem saraf dan akan aktif ketika sistem kekebalan tubuh lemah.

Tahap perkembangan herpes zoster

Untuk mengetahui ciri-ciri herpes zoster mulai sembuh, anda mesti memahami tahap perkembangan penyakit ini di dalam badan. Secara amnya, anda harus mula berwaspada ketika kulit anda terasa sensitif dan sakit.

Gejala awal penyakit ini sehingga muncul ruam yang merupakan ciri herpes zoster yang mulai sembuh adalah:

 • Ketidakselesaan di badan
 • Kulit terasa panas
 • Kerengsaan
 • Ruam gatal
 • Mati rasa di satu bahagian kulit
 • kesemutan

Proses pemulihan

Dalam satu hingga lima hari kemudian, ruam merah biasanya akan muncul di kawasan kulit sensitif. Selepas itu, ruam akan membentuk lepuh yang diisi dengan cairan yang merupakan tanda bahawa sirap anda mulai sembuh.

Menjelang penyembuhan, anda akan mengalami peringkat berikut:

Lepuh Muncul

Kemunculan lepuh biasanya akan berlaku kira-kira 5 hari selepas tanda-tanda awal sirap muncul. Lepuh ini akan bertahan selama 7 hingga 10 hari ke depan, jangan risau, ini adalah tanda-tanda pertama sirap mula sembuh.

Pada masa ini, anda disarankan untuk berehat dari semua jenis aktiviti yang sedang anda jalani. Kerana anda berpotensi menyebarkan virus ini kepada orang lain melalui cairan dari tempat lepuh ini.

Dalam tempoh ini, anda mungkin mengalami gejala berikut:

 • Menggigil
 • Penat
 • Demam
 • Sakit kepala
 • Merasa tidak sihat
 • Mual
 • Sensitif terhadap cahaya

Keretakan dan kudis

Simptom seterusnya apabila herpes zoster mula sembuh adalah lepuh pecah dan membentuk kudis. Proses ini biasanya memerlukan satu hingga 3 minggu untuk sembuh.

Walau bagaimanapun, anda akan mengalami proses penyembuhan yang lebih lama jika anda mengalami ruam dan lepuh di kulit kepala anda. Untuk keadaan ini, biasanya diperlukan beberapa bulan untuk sembuh, anda tahu!

Dalam proses penyembuhan, bintik-bintik lepuh ini akan menyusut dan rasa sakit juga akan berkurang. Biasanya proses ini memakan masa tiga hingga lima minggu.

Kemungkinan komplikasi

Penyakit ini biasanya akan sembuh dalam tiga hingga lima minggu. Sekiranya anda mengalami simptom herpes zoster mulai sembuh tetapi tidak menjadi lebih baik, anda boleh mendapat komplikasi.

Keadaan ini jarang berlaku, hanya sekitar 10 peratus hingga 15 peratus orang yang mengalami herpes zoster boleh mengalami sakit saraf kronik. Dan semakin tua anda, semakin besar kemungkinan komplikasi menyebabkan neuralgia pasca-herpetic.

Walau bagaimanapun, rasa sakit akan berkurang dengan masa. Beberapa rawatan yang boleh anda gunakan adalah suntikan anti-radang, blok saraf, beberapa antidepresan trisiklik atau ubat tradisional yang boleh dibuat dari cabai untuk mengurangkan sakit saraf.

Apa yang anda boleh lakukan semasa proses penyembuhan

Apabila gejala kayap anda mulai sembuh, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Berehat seketika sambil melepaskan tumpuan dari kesakitan yang disebabkan oleh herpes zoster.
 • Pakai pakaian yang longgar
 • Cuba pastikan ruam kering dan bersih. Jangan menutupnya dengan salap, kerana boleh menghalang proses pembentukan lepuh dan proses pengeringan
 • Jangan berkongsi tempat tidur, pakaian atau tuala dengan orang lain untuk mengelakkan penyakit ini merebak kepada mereka

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!