Kesihatan

Ayuh, ketahui lebih lanjut, 7 kesan sampingan penanaman benang berikut

Untuk mendapatkan penampilan wajah yang kelihatan lebih tegas dan lebih muda, tidak sedikit orang yang melakukan pelbagai prosedur pembedahan kosmetik.

Salah satunya ialah menanam benang atau mengangkat benang. Threading adalah penyelesaian praktikal untuk masalah garis wajah dan kulit kendur.

Tetapi sebelum anda memutuskan untuk melakukan penanaman benang, anda harus terlebih dahulu mengetahui kesan sampingan berikut.

Apakah penanaman benang?

Benang tanaman atau mengangkat benang adalah prosedur meletakkan benang polipropilena di bawah kulit yang ditarik untuk mencapai kesan pengetatan kulit yang diinginkan.

Walaupun dapat merawat kening yang kendur dan pipi yang kendur, mengangkat benang sering menumpukan perhatian pada bahagian tengah wajah, rahang, dan leher.

Selain sesuai untuk mengangkat kulit, threading juga dapat melawan penuaan dengan mencetuskan "respons penyembuhan" tubuh dan menyebabkan tubuh menghasilkan lonjakan kolagen yang besar ke kawasan berulir.

Ini penting kerana peranan kolagen yang besar dalam membantu menyokong "faktor pertumbuhan" yang sangat mempengaruhi keadaan kulit. Selain digunakan untuk penyembuhan luka, kolagen juga membantu menjaga kulit kuat, tebal, dan kenyal.

Baca Juga: Bukan Hanya Muka! Ini adalah 8 jenis pembedahan plastik yang paling popular di dunia

Kelebihan dan kekurangan penanaman benang

Setiap prosedur kecantikan mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Berikut adalah beberapa kelebihan dan kekurangan penanaman benang yang harus anda ketahui:

Berlebihan:

  • Prosedur ringkas
  • Masa pemulihan yang cepat
  • Minimum invasif

Kekurangan:

  • Tidak berkesan seperti kaedah lain
  • Tidak merawat kulit berlebihan
  • Tahap kejayaan yang lebih rendah

Baca juga: Pembedahan Bibir Faraj Labiaplasty, Adakah Kemungkinan Kesan Sampingan?

Kesan sampingan penanaman benang

Prosedur implan benang adalah pembedahan kosmetik berisiko rendah. Kerana prosedur ini tidak menggunakan teknik invasif.

Hampir tidak ada risiko parut, lebam teruk, pendarahan, atau komplikasi lain setelah penyingkiran benang.

Dalam kes yang jarang berlaku, pesakit mungkin mengalami kerengsaan, jangkitan, atau jahitan yang kelihatan di bawah kulit mereka.

Berikut adalah beberapa kemungkinan kesan sampingan atau komplikasi pemutaran yang harus anda ketahui:

1. Kesakitan dan ketidakselesaan

Salah satu aduan yang paling biasa dilaporkan oleh pesakit dengan implan benang adalah ketidakselesaan dan kesakitan. Walaupun invasif secara minimum, prosedur implan benang tidak bebas sakit sepenuhnya.

2. Lebam, bengkak, dan sakit

Walaupun ini adalah salah satu prosedur invasif paling minimum di pasaran sekarang, pesakit kadang-kadang mengalami lebam, bengkak, dan sakit pasca operasi.

Walaupun demikian, kebanyakan ulasan dan kajian lebih suka tidak mendefinisikan ketidakselesaan, kesakitan, lebam, bengkak, dan kesakitan sebagai komplikasi.

3. Hematoma

Dalam kes yang jarang berlaku, seorang pesakit mungkin mengalami hepatoma apabila pengamal itu secara tidak sengaja mencederakan atau merosakkan dinding pembuluh darah menyebabkan darah meresap ke kawasan sekitarnya selama prosedur.

Terdapat juga kes lain yang jarang berlaku di mana ketidakstabilan kekal boleh berlaku sekiranya saraf muka dalaman rosak semasa prosedur. Walaupun hematoma dan kes-kes imobilitas kekal jarang berlaku, namun perkara tersebut tidak mustahil.

4. Jangkitan

Komplikasi lain yang mungkin timbul dari prosedur mengangkat benang atau threading adalah jangkitan. Walaupun jarang berlaku, jangkitan yang berkaitan dengan prosedur ini boleh berlaku.

5. Muka tidak simetri

Asimetri wajah adalah kemungkinan komplikasi atau kesan sampingan lain yang boleh timbul daripada implan benang.

Asimetri wajah boleh disebabkan oleh pelbagai faktor seperti penggunaan anestetik, asimetri wajah yang wujud, dan / atau angkat yang tidak mencukupi pada satu sisi.

6. Penonjolan benang, penyemperitan dan penghijrahan

Penonjolan benang, penyemperitan, dan penghijrahan, jika ada, sering disebabkan oleh benang barbs lemah atau apabila benang yang disisipkan melapisi kawasan animasi yang agresif.

7. lesung pipit

Kemerosotan dan ketidakteraturan mungkin berlaku pada pesakit selepas prosedur implan benang.

Salah satu kawasan kejadian yang paling biasa adalah pada tisu subkutan "pipi yang tenggelam" dan / atau di kawasan sudut mulut di mana mungkin terdapat ekspresi atau pergerakan wajah yang berlebihan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!