Kesihatan

Mengetahui Ciri-ciri Kosmetik yang Tamat Tempoh dan Bahaya Mereka untuk Kesihatan

Memantau tarikh luput setiap produk kosmetik yang anda gunakan adalah sangat penting. Selain penurunan kualiti, penggunaan kosmetik yang sudah habis masa berlakunya juga boleh memberi kesan negatif pada wajah.

Untuk mengetahui ciri-ciri kosmetik yang sudah habis masa berlakunya dan apakah bahaya pada wajah, lihat ulasan berikut.

Ciri-ciri kosmetik yang sudah luput dan bahayanya

Setiap produk kosmetik mempunyai jangka waktu penggunaan yang berbeza, serta risiko yang ditanggungnya. Berikut adalah ulasan satu persatu:

1. Maskara

Ciri-ciri maskara yang telah tamat tempoh

Jangka hayat maskara yang baik adalah 3 bulan selepas pembungkusan dibuka. Selepas tempoh itu, anda harus menggantinya dengan yang baru.

Salah satu ciri maskara yang mesti dibuang adalah keadaan pengeringan. Jangan cuba menambahkan air apalagi air liur kerana berpotensi menumbuhkan bakteria.

Bahaya menggunakan maskara yang telah tamat tempoh

Maskara cair berpotensi menjadi tempat pembiakan bakteria. Lebih-lebih lagi, maskara sering digunakan dengan menerapkannya ke mata, kemudian memasukkannya kembali ke dalam.

Aplikator maskara boleh menjadi tempat pembiakan kuman dan bakteria. Semua faktor ini dapat meningkatkan risiko terkena jangkitan mata jika anda terus menggunakannya.

2. Gincu dan produk kosmetik bibir yang lain

Ciri-ciri kosmetik bibir yang sudah luput

Untuk gincu jenis ini, jangan gunakan lagi jika acuan muncul pada produk. Ciri-ciri gincu yang telah habis tempohnya adalah keras dan rapuh hingga berkulat.

Sementara untuk produk gincu cecair Walaupun tarikh luputnya masih panjang, anda harus berhenti menggunakannya sekiranya produk tersebut mempunyai bau yang aneh dan warnanya berubah.

Tempoh penyimpanan untuk gincu adalah antara 8-24 bulan, sementara untuk lip gloss adalah antara 12-18 bulan setelah pembungkusan dibuka.

Bahaya menggunakan gincu yang telah tamat tempoh

Penggunaan produk kosmetik bibir yang luput boleh menyebabkan luka sejuk atau luka di bibir.

Sebagai tambahan kepada produk gincu cecair Ia juga berpotensi menjadi tempat pembiakan bakteria seperti maskara.

3. Yayasan

Ciri-ciri asas yang telah tamat tempoh

Tanda asas yang telah tamat tarikh luputnya ialah teksturnya berubah menjadi rasa berair, kusut, atau bergelombang ketika digunakan.

Produk asas cecair biasanya boleh bertahan selama 6 hingga 2 bulan. Tetapi jika anda telah menemui ciri-ciri di atas, anda harus segera menggantinya dengan yang baru.

Bahaya menggunakan asas yang telah tamat tempoh

Dilaporkan Kesihatan Setiap Hari, foundation yang telah tamat tempoh berpotensi mengandungi bakteria staphylococcus dan streptococcus, yang keduanya diketahui berpotensi menyebabkan jangkitan serius.

Streptococcus misalnya, ia mampu memecah lapisan dangkal kulit dan kemudian memasuki tisu lembut dan darah. Ini boleh menyebabkan keadaan yang mengancam nyawa termasuk kejutan toksik dan fasciitis nekrotik.

4. Serbuk muka dan produk serupa

Ciri-ciri serbuk yang telah tamat tempoh

Serbuk sow mempunyai daya simpanan yang cukup lama. Antara 1-2 tahun. Ini juga berlaku untuk kosmetik lain dalam bentuk serbuk seperti pemerah pipi dan pembayang mata.

Dilaporkan Kesibukan, produk pembayang mata pemerah pipi atau serbuk yang telah luput mempunyai tekstur yang lebih keras dan sukar digunakan.

Bahaya menggunakan bedak kosmetik yang telah tamat tempoh

Selagi produk serbuk seperti serbuk, pemerah pipi, atau pembayang mata tidak mengandungi air, minyak, atau kelembapan, ia masih selamat digunakan.

produk berbentuk serbuk Sekiranya kering, sukar bagi bakteria untuk berkembang. Lebih sedikit bakteria bermaksud risiko kesihatan yang lebih sedikit.

Yang perlu anda perhatikan adalah aplikator produk. Pastikan anda membersihkan berus atau span solekan secara berkala.

5. Produk kosmetik krim

Ciri-ciri kosmetik krim yang telah tamat tempoh

Dilaporkan Garis Kesihatan, jangka hayat produk berbentuk krim adalah 2 hingga 18 bulan. Anda mesti memperhatikan tarikh luput pada bungkusan produk.

Jangan gunakan produk krim yang telah melepasi tarikh luput, terutamanya produk penjagaan kulit seperti krim jerawat.

Bahaya menggunakan kosmetik krim yang telah tamat tempoh

Selain mengurangkan keberkesanan produk, produk krim juga berpotensi menjadi tempat pembiakan bakteria dan kuman.

Sekiranya anda terus menggunakannya, ia boleh menyebabkan gangguan kulit mulai dari alergi, kerengsaan, hingga ruam.

6. Pelindung mata

Ciri-ciri eyeliner yang telah tamat tempoh

Eyeliner sendiri mempunyai banyak jenis, mulai dari pensil, serbuk, cecair, hingga gel. Untuk produk dalam bentuk serbuk dan pensil, ia tahan lebih lama hampir 1 tahun.

Sementara itu, produk gel hanya dapat digunakan selama 2 bulan setelah pembungkusan dibuka, dan produk cair hanya dapat digunakan maksimum 3-4 bulan.

Bahaya menggunakan eyeliner yang telah tamat tempoh

Sama seperti maskara, eyeliner, terutama tekstur basah atau lembap, berpotensi menjadi tempat pertumbuhan bakteria dan boleh menyebabkan kerengsaan mata.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.