Kesihatan

Kacamata Buta Warna: Bolehkah Anda Menjadikan Penglihatan Anda Normal?

Tidak hanya rabun jauh dan rabun jauh, ada juga cermin mata dengan fungsi lain, iaitu untuk rabun warna. Kacamata buta warna dipercayai dapat membantu seseorang yang mengalami kesukaran untuk membezakan warna hijau, merah, dan warna lain.

Jadi, bagaimana cermin mata ini berfungsi? Adakah berkesan untuk menolong orang yang sukar membezakan warna? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Keadaan buta warna

Buta warna adalah keadaan apabila seseorang tidak dapat melihat atau membezakan spektrum warna tertentu, seperti hijau, merah, dan biru.

Retina manusia mempunyai dua jenis sel untuk mengesan cahaya, iaitu batang dan kerucut. Batangnya mengesan cahaya dan gelap, dan sensitif terhadap tahap cahaya rendah. Semasa kerucut, mengesan warna yang tertumpu dekat pusat objek penglihatan.

Buta warna boleh berlaku jika satu atau lebih kerucut tidak berfungsi. Dalam kes ringan, seseorang mungkin tidak dapat membezakan beberapa warna sahaja (separa). Tetapi jika banyak sel kon rosak, mata tidak akan dapat membezakan semua warna.

Dalam keadaan yang teruk (total), seseorang hanya dapat melihat warna kelabu atau hitam dan putih cahaya yang dipantulkan dari objek atau objek. Walau bagaimanapun, kes buta warna keseluruhan kurang biasa daripada buta warna separa.

Baca juga: Ujian Buta Warna: Kenali Pelbagai Jenis dan Kepentingan Pemeriksaan Awal

Penggunaan cermin mata buta warna

Kacamata buta warna dipercayai sebagai penyelesaian bagi orang yang tidak dapat membezakan spektrum cahaya tertentu.

Pada masa ini, terdapat dua produk kacamata buta warna di pasaran, iaitu: Enkhroma dari pengeluar di California dan Sistem Pembetulan Warna dibangunkan oleh pakar optik di Maryland.

Dipetik dari Akademi Oftalmologi Amerika, cermin mata hanya boleh dipakai oleh orang yang mempunyai buta warna separa. Bagi buta warna yang hanya dapat melihat warna kelabu dan hitam dan putih, jadi cermin mata ini mungkin tidak dapat membantu.

Bagaimana cermin mata berfungsi

Secara umum, gelas buta warna dirumus khas untuk meningkatkan kontras beberapa warna. Walau bagaimanapun, kesannya masih bergantung pada seberapa parah rabun warna seseorang.

Pada orang yang mengalami kesukaran melihat hijau (deuteranomaly) dan merah (protanomaly), kedua gelombang cahaya bertindih, sehingga mengganggu prestasi otak dalam menafsirkan penerimaan gambar.

Menurut Ivan Schwab, MD, profesor oftalmologi di Universiti California, Gelas dibuat dengan mineral tertentu untuk menyerap dan menyaring beberapa gelombang cahaya yang sebelumnya bertindih dan mengelirukan otak.

Cahaya spektrum warna tertentu yang masuk melalui kaca mata disekat, sehingga panjang gelombang merah dan hijau yang tersisa tidak bertindih terlalu banyak. Kesannya, otak akan lebih mudah mengenali dan mengenal pasti warnanya.

Bolehkah penglihatan menjadi normal?

Kacamata hanya membantu meningkatkan kontras dan menyekat gelombang cahaya tertentu agar kekacauan di otak dapat dikurangkan. Tidak ada jaminan bahawa cermin mata dapat memperbaiki keadaan gangguan penglihatan dalam spektrum cahaya.

Akademi Oftalmologi Amerika ditegaskan, cermin mata tidak membuat seseorang benar-benar dapat melihat warna dengan sempurna kerana ia berlaku secara semula jadi.

Ini kerana kacamata tidak mengubah saraf optik, korteks visual, dan struktur reseptor di otak yang bertanggungjawab untuk menerjemahkan warna. Kesannya hanya boleh bertahan selagi cermin mata dipakai. Setelah dikeluarkan, seseorang masih sukar untuk membezakan warna tertentu.

Kekurangan gelas buta warna

Walaupun diyakini dapat meningkatkan kemampuan membezakan warna, ada beberapa kelemahan kacamata ini yang perlu anda ketahui.

Seperti yang telah dijelaskan, cermin mata berfungsi dengan mengurangkan cahaya yang masuk. Ini boleh menjadi masalah bagi orang yang mempunyai keadaan perubatan seperti katarak atau degenerasi makula. Cahaya yang terhad juga boleh mengganggu penglihatan semasa memandu.

Begitu juga, ketika dalam keadaan gelap atau dalam keadaan malam, cermin mata mungkin tidak cukup berkesan kerana kekurangan cahaya yang tersedia.

harga cermin mata

Harga cermin mata warna berbeza-beza, bergantung pada model, jenis lensa, dan ruang lingkup penglihatan.

Dipetik dari laman web rasmi EnChroma, harga cermin mata itu berkisar antara 2.8 juta hingga 5.6 juta rupiah. Untuk kanak-kanak, cermin mata dijual dengan harga bermula dari 3.7 juta rupiah.

Nah, itu adalah ulasan mengenai cermin mata warna dan bagaimana ia berfungsi dan keberkesanannya yang perlu anda ketahui. Sebelum memutuskan untuk menggunakannya, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor mata anda, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!