Kesihatan

Jangan hanya mengambilnya, lebih baik mengambil ubat antidepresan yang sering diresepkan oleh doktor, berikut adalah senarai

Ubat-ubatan anti-depresan boleh diminum oleh sesiapa sahaja, baik lelaki dan wanita, terutama ketika mereka berada di awal dewasa, anda tahu! Ya, kemurungan itu sendiri adalah masalah kesihatan mental yang memerlukan rawatan yang optimum dengan pakar.

Ini kerana kemurungan boleh mempengaruhi otak, oleh itu diperlukan beberapa kaedah rawatan, termasuk ubat-ubatan. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut, mari kita lihat beberapa ubat anti-depresan yang sering diresepkan oleh doktor.

Baca juga: Diet Sihat: Panduan, Petua, dan Menu Diet Untuk Menurunkan Berat Badan Dengan Cepat

Sebilangan ubat antidepresen yang biasanya diresepkan oleh doktor

Anti-depresan pada amnya berguna untuk membantu melegakan simptom masalah yang berlaku. Dilaporkan dari Healthline, setiap ubat yang digunakan untuk mengatasi kemurungan berfungsi dengan menyeimbangkan bahan kimia tertentu di otak, juga disebut neurotransmitter.

Kadang-kadang, sebilangan orang memerlukan sejumlah antidepresan atau gabungan ubat-ubatan sehingga memerlukan masa yang lama untuk sembuh. Nah, berikut adalah beberapa ubat penenang kemurungan yang biasanya diresepkan oleh doktor.

Inhibitor pengambilan serotonin selektif atau SSRI

SSRI adalah kelas antidepresan yang paling kerap diresepkan oleh doktor. Perlu diingat, ketidakseimbangan serotonin mungkin memainkan peranan penting dalam timbulnya masalah kemurungan.

Oleh kerana itu, ubat ini dapat membantu memerangi gejala kemurungan dengan mengurangkan pengambilan serotonin di otak.

Mengambil ubat ini mempunyai kesan membuat lebih banyak serotonin sehingga otak dapat berfungsi dengan baik. Beberapa jenis inhibitor pengambilan serotonin selektif atau SSRI biasanya diberikan, iaitu sertraline, fluoxetine, citalopram, escitalopram, dan paroxetine.

Walaupun berkesan untuk mengatasi kemurungan, ubat ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan setelah mengambilnya. Kesan sampingan yang mungkin dirasakan termasuk loya, sukar tidur, kegelisahan, dan masalah seksual.

Inhibitor pengambilan semula serotonin dan norepinefrin atau SNRI

Sebagai tambahan kepada SSRI, ubat penenang kemurungan lain yang boleh anda ambil adalah perencat pengambilan serotonin dan norepinefrin atau SNRI. Ubat satu ini diketahui dapat membantu meningkatkan kadar serotonin dan norepinefrin di otak.

Oleh itu, jika dimakan dengan betul dan mengikut cadangan doktor, ia dapat mengurangkan gejala kemurungan.

Bukan hanya membantu mengatasi gejala kemurungan, ubat SNRI juga dapat menghilangkan rasa sakit di dalam badan. Beberapa jenis ubat SNRI biasanya diresepkan oleh doktor, termasuk desvenlafaxine, duloxetine, dan venlafaxine.

Ubat ini sangat disyorkan untuk merawat kesakitan kronik kerana biasanya boleh menyebabkan kemurungan atau memburukkan lagi keadaan. Dalam beberapa kes, orang yang mengalami kemurungan menjadi lebih menyedari kesakitan dan kesakitan.

Walau bagaimanapun, perhatikan juga bahawa ubat ini boleh menyebabkan rasa mual, mengantuk, keletihan, sembelit, dan mulut kering.

Antidepresan trisiklik atau TCA

Antidepresan trisiklik, juga dikenal sebagai TCA, sering diresepkan apabila SSRI atau ubat penenang lain tidak berfungsi juga. Walau bagaimanapun, ubat ini belum sepenuhnya difahami bagaimana ia berfungsi untuk merawat kemurungan.

Nah, beberapa jenis antidepresan trisiklik yang boleh dimakan adalah amitriptyline, amoxapine, clomipramine, desipramine, doxepin, imipramine, nortriptyline, dan trimipramine. Walaupun digunakan sebagai pilihan alternatif, ubat ini juga mempunyai beberapa kesan sampingan.

Kesan sampingan yang biasa selepas mengambil TCA termasuk sembelit, mulut kering, dan keletihan. Walau bagaimanapun, terdapat juga kesan sampingan yang lebih serius dari ubat ini, iaitu tekanan darah rendah, degupan jantung tidak teratur, menyebabkan kejang.

Inhibitor monoamin oksidase atau MAOI

MAOI adalah antidepresan lain yang berfungsi dengan menghentikan pemecahan norepinefrin, dopamin, dan serotonin.

Ubat ini lebih sukar diambil oleh orang daripada kebanyakan antidepresan lain kerana ia berinteraksi dengan ubat preskripsi, ubat bukan preskripsi, dan beberapa makanan.

Bukan hanya itu, ubat ini juga tidak dapat digabungkan dengan perangsang atau antidepresan lain. Beberapa jenis MAOI biasanya diresepkan oleh doktor, termasuk isocarboxazid, phenelzine, dan selegiline.

Kerana ubat yang sukar diambil, MAOI mempunyai banyak kesan sampingan. Beberapa kesan sampingan yang mungkin dirasakan, seperti mual, pening, mengantuk, sukar tidur, hingga kegelisahan.

Baca juga: Pendedahan kepada Bahan Pencemar Membuat Sesak Nafas? Lihat cara membersihkan paru-paru di bawah!

Sekiranya pemberian ubat-ubatan anti-depresan harus berunding dengan doktor?

Sebelum mengambil ubat penenang kemurungan, perundingan mesti dibuat terlebih dahulu dengan doktor agar dosnya sesuai dan sesuai. Sebilangan orang mungkin mendapat penawar dengan mudah, tetapi yang lain memerlukan masa lebih lama.

Sekiranya anda baru mula mengambil antidepresan, maka luangkan sedikit masa untuk mencubanya. Perlu diingat, biasanya antidepresan berfungsi sekurang-kurangnya enam minggu untuk bekerja sepenuhnya di dalam badan untuk menyembuhkan gejala kemurungan.

Tanya doktor anda berapa lama ubat itu berfungsi. Sekiranya gejala kemurungan tidak bertambah baik, segera berbincang lebih lanjut dengan doktor anda untuk mendapatkan ubat lain yang mungkin lebih berkesan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!