Kesihatan

Anda pasti tidak mahu berhenti? Inilah yang berlaku pada paru-paru perokok

Terdapat banyak perubahan dan kerosakan yang berlaku pada paru-paru perokok. Perubahan ini dapat dilihat secara visual atau menggunakan mikroskop.

Sebagai tambahan kepada perubahan struktur, terdapat juga beberapa perubahan fungsional pada paru-paru perokok yang menjadikannya sangat ketara dari paru-paru yang sihat, iaitu dalam kemampuan paru-paru dengan kemampuan penyerapan oksigen.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai bagaimana paru-paru perokok dibandingkan dengan paru-paru yang sihat, lihat penjelasan berikut:

Pandangan paru-paru perokok

Penampilan paru-paru yang sihat dan pada perokok. Foto: //cdn2.tstatic.net/

Anda dapat melihat perbezaan asas antara paru-paru perokok dan paru-paru yang sihat dengan mata kasar. Yang paling ketara ialah perubahan penampilan paru-paru perokok menjadi hitam dari merah jambu pucat.

Apabila anda menghisap rokok, beribu-ribu zarah karbon kecil memasuki paru-paru anda.

Selanjutnya, makrofag, sejenis sel darah putih, akan memakan zarah berwarna coklat-hitam dari asap rokok kerana zarah-zarah ini sangat toksik, bahkan untuk makrofag, jadi ia akan disimpan dalam vesikel sebagai sampah di paru-paru.

Setelah disimpan di sana, dan semakin lama anda menghisap zarah-zarah ini, semakin banyak makrofag disimpan di dalam vesikel. Dengan pengumpulan zarah-zarah ini, paru-paru anda menjadi hitam.

Baca juga: Titik di Paru-paru Tanda Kanser? Kenali sebab, gejala, dan cara mengatasinya!

Paru-paru perokok mikroskopik

Anatomi paru-paru. Foto: //www.schoolan.co.id/

Dalam ukuran yang lebih kecil, anda akan melihat seperti apa kerosakan paru-paru perokok.

Dari mikroskop anda dapat melihat sel-sel yang mengelilingi tisu di paru-paru kelihatan seperti kota yang dibina dengan sangat rapi.

Tetapi kota itu sudah dilanda asap rokok yang beracun. Kerosakan ini dapat dilihat dari setiap struktur sistem pernafasan berikut:

1. Perubahan silia

Cilia adalah rambut kecil yang melapisi bronkus dan bronkiol. Tugas rambut ini adalah untuk menangkap bahan asing yang memasuki saluran pernafasan dan kemudian mendorongnya kembali ke kerongkong.

Di paru-paru perokok, racun seperti akrolein dan formaldehid yang masuk bersama asap rokok akan melumpuhkan silia dan menjadikan rambut ini tidak dapat berfungsi dengan baik.

Akibat dari keadaan ini, lebih daripada 70 karsinogen yang merupakan racun lain dalam asap rokok dan organisma yang mematikan akan memasuki paru-paru dan boleh merosakkan paru-paru pada tahap sel atau molekul.

2. Perubahan lendir

Mukus adalah lendir yang akan keluar kerana bahan kimia yang masuk bersama dengan asap rokok. Apabila lendir hadir, udara kaya oksigen terhad ke ruang di paru-paru.

3. Perubahan saluran udara

Pada skala mikroskopik, anda akan melihat apakah saluran udara meregang dan menjadi tidak elastik.

Keadaan yang berlaku di paru-paru perokok disebabkan oleh komponen rokok yang masuk bersama dengan asap yang anda sedut.

4. Perubahan pada alveoli

Toksin dalam asap rokok akan merosakkan struktur alveoli. Menyebabkan keupayaan alveoli mengembang dan berkurang untuk berkurang.

Kerosakan pada alveoli akan menyebabkan udara terperangkap dan tidak sukar untuk menghembus nafas. Semakin banyak udara terperangkap, semakin banyak alveoli akan rosak.

Baca juga: Berhati-hati dengan Kanser Paru-Paru: Punca dan Faktor Risiko yang Anda Perlu Tahu

Tahap molekul berubah

Di pangkal setiap paru-paru terdapat sel DNA. DNA ini mengandungi petunjuk untuk setiap protein bahawa paru-paru perlu tumbuh, berfungsi dengan baik, memperbaiki diri, dan memberitahu sel kapan waktunya mati ketika mereka meningkat usia.

Apabila anda merokok, anda boleh mengubah gen di paru-paru anda. Selain itu, perubahan paru-paru merokok juga dapat menyebabkan epigenetik pada sel paru-paru, yang mengubah penampilan sel DNA di paru-paru.

Kapasiti paru-paru perokok

Pada tahap mikroskopik, kerosakan pada alveoli akibat asap rokok boleh mempengaruhi kemasukan udara ke dalam paru-paru. Ini bermaksud, keupayaan paru-paru menjadi berkurang.

Merokok juga boleh merosakkan otot dada, mengurangkan kemampuan anda untuk menarik nafas dalam-dalam. Keanjalan otot di saluran udara juga dapat dipengaruhi oleh asap rokok, mengurangkan jumlah udara yang memasuki paru-paru.

Baca juga: Popcorn Lungs: Ketahui Sebab, Gejala, dan Pencegahan

Kerosakan paru-paru pada perokok

Merokok boleh menyebabkan kerosakan dan mencetuskan penyakit paru-paru kerana kerosakan pada saluran udara dan kantung udara kecil (alveoli) yang terdapat di paru-paru.

Sekiranya anda menghidap asma, asap tembakau boleh mencetuskan serangan atau memburukkannya. Perokok juga 12 hingga 13 kali lebih mungkin mati akibat penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD) daripada bukan perokok.

Berikut adalah beberapa kerosakan paru-paru lain yang boleh berlaku jika anda merokok:

1. Kerengsaan paru-paru

Paru-paru perokok mengalami keradangan di saluran udara kecil dan tisu paru-paru. Ini boleh membuatkan dada anda terasa sesak atau menyebabkan sesak nafas atau sesak nafas.

Keradangan yang berterusan membina tisu parut, yang menyebabkan perubahan fizikal pada paru-paru dan saluran udara yang boleh membuat pernafasan menjadi sukar.

Kerengsaan paru-paru selama bertahun-tahun boleh menyebabkan batuk kronik dengan lendir.

2. Emfisema

Kerosakan paru-paru kedua adalah peningkatan risiko terkena emfisema. Merokok merosakkan kantung udara kecil, atau alveoli, di paru-paru yang memungkinkan pertukaran oksigen.

Apabila anda merokok, anda merosakkan beberapa kantung udara tersebut. Alveoli tidak tumbuh kembali, jadi apabila anda memusnahkannya, anda akan menghancurkan sebahagian paru-paru anda secara kekal.

Apabila cukup alveoli dihancurkan, emfisema berkembang. Emfisema menyebabkan sesak nafas yang teruk dan boleh menyebabkan kematian.

3. Kerosakan paru-paru pada silia

Merokok juga boleh menyebabkan kerosakan paru-paru pada silia. Saluran udara dilapisi dengan sikat seperti rambut kecil, yang disebut silia. Cilia menyapu lendir dan serpihan untuk menjaga kebersihan paru-paru.

Merokok melumpuhkan sementara dan bahkan membunuh silia. Ini membuat anda lebih berisiko mendapat jangkitan. Perokok lebih cenderung mendapat selesema dan jangkitan pernafasan daripada bukan perokok.

4. Pengurangan aliran udara

Merokok boleh "membakar" dan merengsakan paru-paru. Malah sebatang rokok atau dua menyebabkan kegatalan dan batuk.

Merokok juga boleh merosakkan paru-paru dan tisu paru-paru. Keadaan ini dapat mengurangkan jumlah ruang udara dan saluran darah di paru-paru, mengakibatkan oksigen berkurang ke bahagian penting badan.

5. Lebih banyak lendir dan jangkitan

Semasa merokok, sel-sel yang menghasilkan lendir di paru-paru dan saluran udara bertambah dari segi saiz dan bilangannya. Akibatnya, jumlah lendir meningkat dan menebal.

Paru-paru tidak dapat membersihkan lendir berlebihan ini dengan berkesan. Jadi, lendir tetap di saluran udara anda, menyumbatnya, dan membuat anda batuk. Lendir tambahan ini juga terdedah kepada jangkitan.

Merokok menyebabkan paru-paru anda bertambah tua dan menyekat mekanisme pertahanan semula jadi untuk melindungi anda daripada jangkitan.

Baca juga: Waspada, kenali 5 tanda bahawa COVID-19 telah merebak di paru-paru!

Kerosakan paru-paru kerana terdedah kepada asap rokok

Apabila orang merokok, mereka mencemarkan udara di sekitar mereka. Asap rokok kedua ini berasal dari dua sumber:

 • Hujung rokok yang terbakar
 • Perokok semasa menghembuskan nafas merokok

Para penyelidik telah mengkaji orang dewasa yang tidak merokok yang menyedut asap rokok di tempat kerja, dan hasilnya menunjukkan bahawa orang dewasa ini mengalami gangguan atau kerosakan paru-paru.

Sekiranya anda menyedut asap rokok, berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang mungkin anda alami:

 • Mengi
 • Batuk kronik
 • Lendir meningkat
 • Susah bernafas
 • Kesukaran mengawal asma
 • Lebih banyak jangkitan paru-paru dan radang paru-paru
 • Kanser paru-paru

Lancarkan Kesihatan UPMC, di Amerika Syarikat setiap tahun, kira-kira 3.000 orang asap terpakai mati akibat barah paru-paru yang disebabkan oleh asap rokok terpakai.

Baca juga: Tahukah anda bahawa merokok juga boleh merosakkan mata anda?

Adakah kerosakan paru-paru perokok dapat disembuhkan?

Lancarkan Sains Langsung, Dr. Norman Edelman, penasihat saintifik kanan Persatuan Paru-paru Amerika dan pakar dalam perubatan paru-paru, mengatakan bahawa setelah seseorang berhenti merokok, paru-paru dapat pulih hingga tahap tertentu.

Secara amnya, beberapa perubahan radang jangka pendek pada paru-paru bertambah baik apabila orang berhenti merokok. Pembengkakan mereda di permukaan paru-paru dan saluran udara, dan sel-sel paru-paru menghasilkan lendir yang kurang.

Silia baru boleh tumbuh, dan ini lebih baik untuk membersihkan rembesan lendir. Dalam beberapa hari hingga beberapa minggu setelah berhenti, mantan perokok akan menyedari bahawa mereka mengalami sesak nafas ketika bersenam.

Walaupun alasan yang tepat tidak diketahui dengan pasti, tetapi Dr. Norman Edelman menyebut beberapa faktor yang mungkin:

 • Karbon monoksida dikeluarkan dari darah. Gas yang terkandung dalam asap rokok dapat mengganggu pengangkutan oksigen, kerana karbon monoksida mengikat sel darah merah dan bukannya oksigen.
 • Keradangan menurun. Apabila saluran pernafasan tidak lagi terdedah kepada perengsa kimia, keradangan akan berkurang. Pembengkakan yang berkurang ini menjadikan lebih banyak ruang untuk udara mengalir melalui lorong-lorong.

Secara paradoks, bekas perokok boleh batuk lebih kerap pada beberapa minggu pertama setelah mereka berhenti merokok.

Tetapi ini adalah perkara yang baik kerana ini bermaksud silia paru-paru diaktifkan kembali, dan rambut halus ini sekarang dapat memindahkan lebihan rembesan lendir dari paru-paru ke saluran udara dan ke kerongkong, di mana mereka dapat batuk.

Baca Juga: Cara Mudah Berhenti Merokok Secara Tetap, Mari Cuba!

Tidak semua kerosakan paru-paru perokok dapat disembuhkan

Walaupun paru-paru mempunyai cara mereka sendiri untuk memperbaiki kerosakan, tidak semua kerosakan dapat diperbaiki.

Pendedahan jangka panjang terhadap bahan kimia berbahaya yang dihirup dari rokok telah menurunkan fungsi pertahanan paru-paru terhadap kerosakan.

Akibatnya, tisu paru-paru dapat meradang dan cedera akibat merokok, sehingga paru-paru kehilangan keanjalan dan tidak lagi dapat menukar oksigen dengan cekap.

Merokok jangka panjang boleh menyebabkan emfisema. Setelah paru-paru perokok rosak dan emfisema berkembang, dinding saluran udara kehilangan bentuk dan keanjalannya.

Ini menyukarkan udara keluar dari paru-paru. Perubahan paru-paru ini kekal dan tidak dapat dipulihkan

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!