Kesihatan

Bolehkah Anda Berhubungan Seks Semasa Menstruasi? Lihat Faedah dan Risiko!

Aktiviti seksual adalah salah satu kunci kehidupan harmoni berpasangan. Melakukannya secara berkala dipercayai dapat mengeratkan hubungan dalaman dan emosi. Namun, bagaimana jika anda sedang haid? Adakah dibenarkan melakukan hubungan seks semasa haid?

Berhubungan seks semasa haid adalah pantang larang dalam beberapa tradisi, budaya, dan agama. Jadi, bagaimana dari sudut perubatan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: 3 Gaya Seks Tantrik Yang Dapat Membuat Suasana Lebih Rasa, Ingin Mencuba?

Bolehkah saya melakukan hubungan seks semasa haid?

Dari segi perubatan, tidak ada salahnya melakukan hubungan seks semasa haid. Walaupun sedikit tidak selesa, hubungan seksual semasa haid masih agak selamat.

Sebenarnya, ada beberapa faedah yang dapat diperoleh dengan melakukan aktiviti seksual semasa haid. Walaupun begitu, anda juga perlu memperhatikan risiko atau kesan buruk yang boleh ditimbulkan.

Faedah melakukan hubungan seks semasa haid

Melakukan hubungan seks semasa haid boleh menjadi cabaran dalam dirinya. Walau bagaimanapun, aktiviti ini dapat memberikan sejumlah kesan positif untuk tubuh, termasuk:

1. Membantu melegakan kekejangan

Seks semasa haid sebenarnya dapat membantu melegakan kekejangan haid, anda tahu. Apabila mencapai klimaks atau orgasme, otot-otot rahim akan menguncup dan lapisan dinding rahim akan dilepaskan. Ini dapat melegakan kesakitan dan kekejangan yang muncul.

Di samping itu, seks juga boleh mencetuskan pembebasan bahan kimia yang disebut endorfin, yang merupakan hormon yang menyenangkan. Pelepasan endorfin dapat membantu melegakan ketidakselesaan haid.

2. Memendekkan tempoh haid

Menstruasi adalah proses ovulasi yang berlaku apabila tidak ada persenyawaan telur. Akibatnya, lapisan dinding rahim menebal dan menetes, kemudian keluar dalam bentuk darah melalui vagina.

Pengecutan otot semasa orgasme dapat mendorong kandungan rahim, termasuk lapisan kotoran, untuk keluar dengan lebih cepat. Ini dapat memendekkan tempoh haid.

3. Meningkatkan dorongan seks

Dorongan seks atau libido akan meningkat semasa proses ovulasi. Perubahan hormon adalah sebab utama. Libido akan mula meningkat sejak dua minggu sebelum haid dan cenderung terangsang semasa kitaran haid.

4. Melegakan sakit kepala

Sekiranya anda adalah salah satu daripada orang-orang yang sering mengalami sakit kepala semasa haid, hubungan seks mungkin merupakan jalan keluarnya. Seks dipercayai dapat membantu melegakan sakit kepala, termasuk migrain.

Tidak jelas apa yang mempengaruhi ini. Pembebasan endorfin dikatakan mempunyai sumbangan besar untuk mengurangkan kesakitan di kepala.

Baca juga: Dorongan seks meningkat sebelum haid, adakah itu normal?

Risiko melakukan hubungan seks semasa haid

Walaupun secara perubatan agak selamat, melakukan hubungan seks semasa haid mempunyai sejumlah risiko yang masih perlu dipertimbangkan. Aktiviti seksual semasa haid boleh menjadi kerumitan, kerana darah dapat mencemari cadar, tempat tidur, dan tubuh pasangan anda.

Keprihatinan utama untuk melakukan hubungan seks semasa haid adalah penyebaran jangkitan kelamin (IMS). Seperti diketahui, kebanyakan virus yang mencetuskan IMS mudah disebarkan melalui kontak darah dan organ genital. Beberapa STI termasuk:

 • Chlamydia
 • Ketuat kemaluan
 • Gonorea
 • HIV
 • Herpes
 • Sifilis
 • HPV
 • Trichomoniasis.

Bolehkah melakukan hubungan seks semasa haid menyebabkan kehamilan?

Melakukan hubungan seks semasa haid masih boleh menyebabkan kehamilan, walaupun kemungkinannya lebih rendah jika dibandingkan ketika anda tidak haid. Persenyawaan masih boleh berlaku semasa proses ovulasi. Keadaan ini boleh berbeza bagi setiap wanita.

Sekiranya anda tidak merancang untuk hamil, gunakan kondom semasa hubungan seks. Sperma masih boleh hidup berhari-hari di rahim setelah dibebaskan melalui ejakulasi.

Baca juga: 11 Cara Mencuri Masa untuk Berhubungan Seks Ketika Anda Mempunyai Anak

Petua untuk melakukan hubungan seks semasa haid

Melakukan hubungan seks semasa haid boleh menjadi cabaran. Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, Terdapat beberapa petua yang boleh diaplikasikan agar aktiviti seksual tetap menyenangkan, iaitu:

 • Gunakan tuala untuk menutupi cadar dan permukaan lain untuk mengelakkan tempat tidur berlumuran darah di atasnya
 • Sediakan kain atau tisu basah di sebelah katil untuk membersihkan badan
 • Berhubungan seks di bilik mandi
 • Gunakan kondom untuk meminimumkan risiko penghantaran STI
 • Terapkan gaya dakwah atau berbohong di satu pihak.

Adakah melakukan hubungan seks semasa haid memerlukan perlindungan?

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis KesihatanTidak ada salahnya menggunakan perlindungan atau keselamatan kerana ia juga dapat melindungi anda dari jangkitan kelamin.

Anda bukan sahaja dapat menjangkiti jangkitan semasa haid anda, tetapi anda juga dapat menyebarkannya kepada pasangan anda dengan lebih mudah kerana virus seperti HIV hidup dalam darah haid anda.

Mintalah pasangan anda memakai kondom lateks setiap kali anda melakukan hubungan seks untuk mengurangkan kemungkinan anda hamil dan mendapat jangkitan. Sekiranya anda atau pasangan anda alah kepada susu getah, ada bentuk perlindungan lain yang boleh digunakan. Anda juga boleh meminta cadangan ahli farmasi atau doktor anda.

Bersedia untuk melakukan hubungan seks semasa haid

Tidak dapat dinafikan bahawa melakukan hubungan seks semasa haid anda boleh menjadi sedikit tidak kemas. Oleh itu, dengan sedikit persediaan, anda dapat mengurangkan keperluan proses pembersihan setelah melakukan persetubuhan

Masa yang tepat untuk melakukan persetubuhan semasa haid

Anda perlu tahu bahawa hari 3 hingga 5 dari masa haid lebih ringan, cubalah melakukan hubungan seks pada hari-hari tersebut. Namun, jika seks pada hari pertama haid anda tidak mengganggu anda atau pasangan anda, maka lakukanlah.

Gunakan cawan haid

Untuk meminimumkan jumlah darah di vagina semasa hubungan seks, anda boleh mencuba menggunakan cawan haid, yang merupakan alat yang agak kecil dan fleksibel.

Peranti ini adalah alternatif untuk tampon dan tuala wanita. Pada dasarnya alat ini untuk mengumpulkan darah ketika melalui serviks dan membuat vagina agak bersih.

Sebilangan besar cawan haid yang boleh digunakan semula perlu dikeluarkan sebelum melakukan hubungan seks, tetapi cawan pakai lembut masih boleh digunakan. Pasangan tidak boleh merasakan cawan itu, dan umumnya tidak ada kebocoran semasa hubungan seksual.

Namun, sebilangan wanita mungkin merasa tidak selesa menggunakan alat seperti ini semasa melakukan hubungan seks kerana faraj mungkin terasa sesak atau sakit.

Sekiranya anda menggunakan cawan haid, sahkan dengan doktor anda bahawa jenis cawan yang anda telah terbukti selamat digunakan semasa hubungan seks. Anda perlu ingat bahawa cawan haid ini tidak melindungi dari kehamilan, bukan?

Alternatif lain

Pilihan lain untuk mengurangkan aliran haid adalah span kontraseptif vagina. Kaedah alternatif ini memerangkap darah di bahagian atas faraj seperti cawan haid.

Walaupun mungkin tidak seefektif mengumpulkan darah, kaedah ini lebih mudah. Dan juga mempunyai manfaat tambahan untuk mencegah kehamilan.

Cawan haid dan span kontraseptif faraj harus dikeluarkan selepas hubungan seks.

Sediakan tuala dan tisu

Sebelum melakukan hubungan seks, letakkan beberapa tuala di bawah untuk melindungi cadar dan tilam. Jauhkan juga tisu di dekat anda supaya anda dapat mengelap diri anda selepas melakukan hubungan seks.

Kedudukan misi

Berbaring telentang semasa melakukan hubungan seks dapat mengurangkan aliran darah. Hati-hati dengan penembusan yang mendalam kerana serviks lebih rendah dan lebih sensitif semasa haid. Sekiranya perkara mulai menyakitkan, beritahu pasangan anda dan bergerak perlahan-lahan.

Foreplay

Menggunakan tangan anda semasa foreplay boleh menjadi tidak kemas semasa haid anda. Sekiranya ini mengganggu anda atau pasangan anda, pertimbangkan cara lain untuk saling merangsang.

Seks oral

Melakukan seks oral semasa haid cukup selamat. Untuk mengurangkan kekacauan, anda boleh menggunakan cawan haid, span kontraseptif, atau tampon. Ingatlah untuk mengambil apa sahaja yang anda gunakan semasa anda selesai melakukan hubungan seks.

Sekiranya anda tidak mahu memasukkan apa-apa ke dalam vagina anda, anda boleh menggunakan empangan pergigian, yang merupakan sekeping getah segi empat tepat yang boleh dibeli atau dibuat dengan memotong kondom. Empangan gigi juga dapat membantu mencegah jangkitan kelamin.

Kedudukan seks terbaik semasa haid

Kedudukan misi

Berbaring telentang semasa melakukan hubungan seks dapat mengurangkan aliran darah. Hati-hati dengan penembusan yang mendalam kerana serviks lebih rendah dan lebih sensitif semasa haid. Sekiranya perkara mula menyakitkan, beritahu pasangan anda dan bergerak perlahan-lahan.

Sudu

Kedudukan ini berfungsi dengan baik untuk pasangan semasa haid. Kedudukan ini memungkinkan penembusan yang cetek dan cepat, sehingga mengurangkan jumlah tekanan pada serviksnya, akhirnya melegakan beberapa kesakitan yang mungkin disebabkan oleh kekejangan.

Ini juga merupakan cara yang baik untuk mengurangkan kekacauan semasa melakukan hubungan seks yang cukup intim seperti menggigit telinga, mencium tekak, membelai payudara, dan juga rangsangan klitoris.

Di tepi katil

Ini adalah cara yang cukup praktikal untuk melakukan hubungan seks dan benar-benar dapat membantu mengurangkan kekacauan yang berkaitan dengan pendarahan serta membuat rangsangan klitoris lebih mudah dan lebih mendalam bagi mereka yang menyukainya.

Kedudukan ini juga jauh lebih mudah bagi wanita kerana dapat mengawal jumlah ketegangan yang ditempatkan di pinggangnya sehingga mengurangkan kemungkinan kekejangan serta ketegangan yang mungkin dirasakan ketika berhubungan seks.

Seks di bilik mandi

Berhubungan seks sambil berdiri di bilik mandi yang hangat dapat merehatkan otot, melegakan kekejangan dan membantu mendapatkan orgasme yang anda layak. Selain itu, anda dan pasangan tidak perlu risau tentang pendarahan.

Rama-rama

Ini adalah kedudukan seks yang memberikan kesenangan maksimum bagi kedua-dua pasangan. Langkah tunduk-dominan atau disebut rama-rama Ini adalah kedudukan yang baik jika anda ingin menyalakan percikan dalam kehidupan seks anda.

Berbaring telentang di tepi meja atau katil. Dengan lelaki yang berdiri di hadapan anda, letakkan kaki anda di bahunya. Angkat pinggul dengan bantuan lengan anda dan capai sudut yang anda mahukan. Jangan lupa menyimpan tuala di tingkat bawah.

membalikkan cowgirl

Ini adalah kaedah yang baik untuk menguruskan tumpahan yang mungkin berlaku semasa hubungan seks. Ini membolehkan wanita itu mempunyai lebih banyak kawalan terhadap keseluruhan tindakan, yang bermaksud dia mengawal langkah dan langkahnya.

Dengan cara itu, kedudukan ini boleh menjadi yang terbaik kerana wanita dapat meramalkan diri ketika mereka sedang haid.

Adalah idea yang baik untuk berbincang dengan pasangan anda untuk mendapatkan kedudukan yang terbaik sehingga menimbulkan rasa selesa ketika melakukan hubungan seks semasa haid.

Itulah ulasan mengenai hubungan seks semasa haid beserta faedah, risiko, dan petua yang boleh anda gunakan. Sebelum melakukannya, berbincanglah dengan pasangan anda terlebih dahulu agar mereka berdua selesa, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!