Kesihatan

6 Fakta Klitoris Unik: Adakah Ukuran Mempengaruhi Kepuasan Seksual Seorang Wanita?

Mengenai kepuasan seksual wanita, nampaknya vagina mendapat perhatian paling banyak dalam hal ini. Sebenarnya, klitoris adalah organ yang merupakan pusat keseronokan sebenar.

Ya, seperti lelaki, wanita juga mengalami gairah puncak ketika mengalami orgasme, dan salah satu pencetus utama adalah ketika klitoris dirangsang dengan tepat.

Namun, adakah benar ukuran kelentit setiap wanita berbeza? Sekiranya demikian, adakah ini mempengaruhi kepuasan seksual mereka?

Baca juga: Suami, Ini 4 Petua untuk Merangsang Hasrat Isteri di Tempat Tidur

1. Apa itu kelentit?

Klitoris adalah sekumpulan saraf yang terletak tepat di atas bukaan faraj. Ada yang mengatakan ia seperti butang kecil, atau pemadam di hujung pensil.

Klitoris terletak di antara persimpangan labium minora di hujung atas faraj. Ia terdiri daripada beberapa bahagian, iaitu klitoris kepala atau glan, badan kelentit, dan crura.

Dilaporkan dari Medicalnewstoday, klitoris termasuk dalam organ seksual wanita. Walaupun penampilannya sederhana, namun klitoris adalah organ penting dan mempunyai banyak fakta menarik di dalamnya.

2. Klitoris terdiri daripada banyak saraf

Klitoris mempunyai banyak saraf dan saluran darah. Dilaporkan dari Kesihatan, kelenjar mengandungi sekitar 8.000 ujung saraf yang membuatnya sangat sensitif terhadap rangsangan.

Inilah yang menjadikannya pusat kesenangan ketika wanita melakukan hubungan seks.

Zon erogen kecil ini juga dapat memancarkan perasaan ke 15,000 saraf lain di pelvis. Inilah yang membuat seluruh badan merasa terbawa-bawa oleh saat orgasme, ketika wanita melakukan hubungan seks.

3. Tidak mempunyai fungsi lain untuk mewujudkan keseronokan seksual

Klitoris tidak mempunyai peranan penting dalam pembiakan seperti zakar atau faraj. Walaupun begitu, peranannya sangat penting jika anda ingin mencapai kemuncak semasa melakukan hubungan seks.

Anda boleh mengatakan bahawa klitoris adalah satu-satunya organ dalam tubuh yang berfungsi memberikan kesenangan. Itulah sebabnya klitoris sering disebut sebagai pusat kesenangan wanita.

4. Saiz, bentuk dan warna kelentit

Setiap wanita mempunyai ukuran kelentit yang berbeza. Pada sesetengah wanita, kelentit glan, adalah ukuran dan bentuk yang sama dengan kacang polong, tetapi ada yang lebih kecil dan ada yang lebih besar.

Ia mungkin tersembunyi di lipatan labia, hampir tidak menonjol, atau mungkin tergantung jauh di bawahnya. Kelentit juga mungkin mempunyai warna yang berbeza dari merah jambu hingga hitam kecoklatan. Semua variasi ini agak normal.

Ulasan mengenai Sains langsung menyebutkan, bahawa panjang rata-rata kelentit adalah sekitar 1-1,5 cm dengan diameter sekitar 0,5 cm.

Baca juga: 4 Perkara Yang Harus Dilakukan Semasa Anak-anak Menangkap Ibu Bapa Bercinta

5. Sama seperti zakar, kelentit juga boleh mengalami ereksi

Sama seperti zakar lelaki, klitoris juga boleh mengalami ereksi semasa gairah seksual. Ini berlaku apabila saluran darah melebar yang menghantar lebih banyak darah ke kawasan tersebut dan menyebabkannya membengkak.

"Apabila ukuran klitoris meningkat atau mengembang, itu disebut vasocongestion"

kata Elizabeth Newell, MD, seorang OBGYN dengan Pusat Perubatan Sweden di Littleton, Colorado.

Selepas orgasme, ereksi biasanya mereda dalam masa 10 minit. Sekiranya kelentit wanita membengkak, tetapi dia tidak klimaks, ereksi dapat bertahan selama beberapa jam.

6. Adakah ukuran klitoris mempengaruhi kepuasan seksual pada wanita?

Satu kajian baru-baru ini yang berjudul "Ukuran dan lokasi klitoris dalam kaitannya dengan fungsi seksual menggunakan MRI pelvis," mengesahkan ini.

Ia menyatakan bahawa kelenjar klitoris kecil, atau jarak yang lebih besar antara bahagian dalam klitoris dan saluran vagina, boleh menyebabkan kesukaran mendapatkan rangsangan fizikal yang diperlukan untuk mencapai orgasme.

Hipotesis ini didasarkan pada kenyataan bahawa klitoris adalah organ keseronokan wanita utama, yang kebanyakannya adalah struktur dalaman, dan juga bertambah besar apabila dirangsang secara luaran.

Dengan cara ini, para penyelidik berpendapat bahawa wanita dengan kelenjar klitoris yang lebih kecil, dan mereka yang badan klitoris dalamannya lebih jauh dari vagina, mungkin mengalami lebih banyak kesukaran untuk mencapai kepuasan seksual maksimum.

Ayuh, berunding dengan masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Doktor Baik dalam 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found