Kesihatan

10 Rahsia Khasiat Ubi Keledek Ungu untuk Ibu Hamil Yang Harus Anda Ketahui

Fasa kehamilan adalah pengalaman yang paling indah, kehamilan membawa perubahan drastik dalam kehidupan seorang wanita. Nah, pada fasa ini anda juga perlu mengetahui apa kelebihan ubi jalar ungu untuk ibu hamil agar rahim anda kekal sihat.

Pada fasa kehamilan, pilihan makanan yang dimakan semasa kehamilan memerlukan pertimbangan yang teliti. Sebilangan orang berpendapat bahawa ubi jalar tidak boleh dimakan semasa mengandung.

Tetapi itu tidak sepenuhnya benar, ubi jalar adalah makanan tambahan yang berkhasiat dan mengandungi banyak vitamin ketika dimakan untuk wanita hamil. Sebenarnya, ubi jalar ungu adalah tambahan yang selamat untuk diet semasa mengandung.

Kandungan khasiat ubi jalar ungu

Keladi ungu atau keladi ungu adalah sumber karbohidrat yang sangat baik daripada beras. Manfaat pertama ubi jalar ungu adalah sebagai sumber karbohidrat untuk badan.

Ubi jalar ungu mengandungi karbohidrat dalam jumlah tinggi, mengandungi 112 kalori (tanpa lemak dan kolesterol natrium), natrium, antioksidan dan mempunyai kandungan serat yang tinggi. Oleh itu, ubi jalar ungu sangat penting untuk dimakan oleh ibu hamil.

Khasiat ubi jalar ungu untuk wanita hamil

Sekiranya anda peminat ubi jalar, tidak ada alasan untuk memakannya.

Inilah beberapa faedah utama yang boleh diperoleh daripada makan ubi jalar:

  1. Mencegah penyakit pagi

Sakit pagi atau sakit pagi Ini adalah salah satu gejala yang paling biasa yang dialami wanita semasa mengandung. Kandungan vitamin B6 yang terdapat dalam ubi jalar dapat melegakan loya dan muntah.

  • Mencegah berat lahir rendah

Sekiranya anda makan ubi jalar ungu secara berkala, kandungan vitamin B6 dapat mencegah berat lahir rendah pada bayi.

  • Mengawal tekanan darah

Ubi jalar ungu mengandungi banyak kalium. Kalium sangat diperlukan dalam fasa kehamilan untuk memastikan tekanan darah terkawal. Tekanan darah tinggi semasa mengandung boleh menyebabkan komplikasi serius.

  • Kaya dengan antioksidan

Ubi jalar ungu mengandungi antioksidan seperti beta-karoten dan vitamin C, yang dapat melawan penyakit, mencegah tekanan oksidatif dan melindungi dari barah.

  • Membantu penghadaman

Hormon tinggi dan rahim yang membesar boleh mengganggu sistem pencernaan. Ubi jalar ungu mengandungi pati yang sihat dan mudah dicerna. Ubi jalar ungu juga mengandungi serat, yang dapat mengatasi sembelit.

  • Mencegah anemia

Anemia adalah masalah biasa semasa kehamilan. Ubi jalar ungu mengandungi mineral seperti zink, tembaga, dan zat besi, semuanya berperanan penting dalam mencegah dan merawat anemia.

  • Sumber folat yang kaya

Asid folik sangat penting semasa fasa kehamilan ini, kerana asid folik dapat melindungi bayi dari kerosakan saraf. Ubi jalar ungu mengandungi banyak folat dan sangat disyorkan untuk dimakan semasa mengandung.

  • Sumber vitamin A

Anda memerlukan vitamin A untuk memastikan sistem imun bayi anda kekal sihat dan kuat.

  • Menghalang kelahiran pramatang

Kekurangan zat besi adalah penyebab utama kelahiran pramatang. Ubi jalar ungu kaya dengan kandungan zat besi, dengan menambahkan ubi jalar ungu ke dalam diet, ia dapat mencegah kelahiran pramatang, termasuk berat badan yang rendah.

  1. Menjaga tulang kuat

Ubi jalar ungu mengandungi 19 mg kalsium setiap hidangan yang baik untuk tulang. Tulang yang kuat diperlukan pada fasa kehamilan.

Bayi yang sedang membesar juga memerlukan kalsium untuk pertumbuhan tulangnya. Oleh itu, keperluan kalsium sangat diperlukan untuk wanita hamil.

Jangan ragu untuk berjumpa doktor yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda dalam aplikasi Good Doctor. Doktor yang dipercayai kami akan membantu dengan perkhidmatan 24/7.