Kesihatan

Kanser payudara

Kanser payudara adalah salah satu pembunuh senyap yang berbahaya bagi banyak wanita. Selain menyerang payudara, pertumbuhan sel barah payudara sering menyerang tisu yang sihat.

Bahkan boleh merebak ke kelenjar getah bening di bawah lengan, dan ke organ badan yang lain.

Ketahui lebih lanjut mengenai barah payudara dari penyebabnya, bagaimana merawatnya, ubat-ubatan yang digunakan, hingga pencegahannya di bawah.

Baca Juga: Ibu Bapa Pendek Tidak Perlu Menurunkan Anak-anak Mereka, Inilah 10 Cara Meningkatkan Tinggi Mereka

Apa itu barah payudara?

Kanser payudara adalah sejenis barah yang menyerang sel-sel payudara. Kanser berlaku apabila sel bermutasi dalam gen dan menyebabkannya membelah dan membiak secara tidak terkawal.

Kanser adalah perkara biasa di lobula iaitu kelenjar yang menghasilkan susu ibu (ASI), atau di saluran yang memberikan susu ke puting susu.

Penyakit ini juga boleh berlaku pada tisu lemak atau serat yang tersambung ke lapisan dalam payudara.

Jenis barah payudara

Jenis barah yang dihidapi oleh seseorang akan mempengaruhi rawatan yang digunakan untuk mengubatinya. Secara umum, penyakit ini terbahagi kepada dua kategori luas, invasif dan tidak invasif atau in situ.

Perbezaannya terletak pada apakah sel barah telah merebak dari payudara ke bahagian tubuh yang lain atau tidak. Sekiranya diperincikan lebih lanjut, kedua-dua kategori tersebut digunakan untuk menerangkan beberapa jenis barah payudara termasuk:

1. Karsinoma saluran in situ (DCIS)

DCIS tergolong dalam kategori barah yang belum merebak. Dalam keadaan ini, sel barah biasanya hanya terdapat di saluran payudara.

2. Karsinoma Lobular in situ (LCIS)

Ini adalah barah yang tumbuh di kelenjar penghasil payudara. Sama dengan DCIS, LCIS tidak merebak ke tisu lain di payudara.

3. Karsinoma duktal invasif (IDC)

IDC adalah jenis barah payudara yang paling biasa. Ia berlaku di saluran penghasil susu dan kemudian merebak ke lapisan payudara yang berdekatan.

Setelah merebak di luar payudara, ia boleh menyerang organ lain di dalam badan.

5. Karsinoma lobular invasif (ILC)

Muncul buat pertama kalinya di lobula payudara dan telah merebak ke lapisan sekitarnya.

6. Kanser payudara yang meradang (IBC)

Walaupun jarang berlaku, jenis ini agresif dan dapat merebak dengan sangat cepat.

Keadaan ini kurang lebih disebabkan oleh sel-sel bermutasi yang menyekat kelenjar getah bening di bawah payudara, sehingga kelenjar susu tidak dapat mengalir dengan baik.

Lama kelamaan ini menyebabkan tumor, payudara membengkak, kelihatan merah dan terasa panas. Pada tahap yang lebih berbahaya, di payudara akan muncul bintik-bintik oren seperti kulit jeruk.

7. Tiga negatif

Jenis ini juga jarang berlaku. Ia hanya menjangkiti sekitar 10 hingga 20 peratus daripada jumlah pesakit barah di dunia. Mengapa disebut tiga kali ganda barah payudara negatif? Ini kerana tumor mempunyai tiga ciri seperti:

 • Kekurangan reseptor hormon estrogen
 • Kekurangan reseptor hormon progesteron
 • Ia tidak mempunyai protein HER2 tambahan di permukaannya yang mendorong pertumbuhan barah.

Kanser ini mempunyai kecenderungan untuk tumbuh dan menyebar lebih cepat daripada jenis lain. Ia juga sukar untuk dirawat kerana terapi hormon yang biasa digunakan untuk merawat barah tidak dapat berfungsi dengan berkesan.

8. Kanser payudara metastatik

Nama lain adalah barah payudara tahap 4. Dalam keadaan ini sel-sel barah telah merebak ke seluruh bahagian tubuh seperti tulang, paru-paru, atau hati.

Doktor secara amnya akan merancang rancangan rawatan yang bermaksud menghentikan pertumbuhan dan penyebaran sel barah ini.

Selain itu terdapat juga beberapa jenis barah payudara yang kurang biasa, iaitu:

9. Penyakit Paget pada puting

Jenis ini bermula di saluran di dalam puting. Semasa tumbuh, ia mula mempengaruhi kulit dan bahagian areola pada puting.

10. Tumor phyllodes

Jarang sekali, penyakit ini tumbuh di lapisan yang menghubungkan ke bahagian dalam payudara. Sebilangan besar tumor ini jinak, tetapi ada yang ganas.

11. Angiosarcoma

Jenis ini terdapat di saluran darah atau kelenjar payudara.

12. Kanser payudara pada lelaki

Walaupun jumlahnya jauh lebih sedikit daripada wanita, lelaki juga berisiko dijangkiti penyakit ini. Ini kerana lelaki juga mempunyai tisu payudara seperti wanita.

Menurut American Cancer Society (ACS), barah payudara 100 kali lebih jarang berlaku pada lelaki kulit putih berbanding wanita kulit putih. Dan 70 kali kurang dijumpai pada lelaki kulit hitam daripada wanita kulit hitam.

Apa yang menyebabkan barah payudara?

Secara saintifik penyakit ini berlaku kerana pertumbuhan sel yang tidak normal pada payudara. Dengan begitu cepat, jumlah sel ini akhirnya melebihi sel yang sihat dan kemudian berkumpul untuk membentuk ketulan atau ketulan.

Pakar telah mengenal pasti bahawa hormon, gaya hidup, dan persekitaran dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit ini.

Tetapi setakat ini belum ada jawaban untuk persoalan mengapa orang yang mempunyai faktor risiko minimum dapat dijangkiti dan sebaliknya.

Jawapan yang paling mungkin adalah bahawa penyakit ini disebabkan oleh interaksi yang kompleks antara perubahan gen dan persekitaran.

Siapa yang lebih berisiko mendapat barah payudara?

Dilaporkan Klinik Mayo, 5 hingga 10 peratus kes barah payudara berkait rapat dengan mutasi gen dalam beberapa generasi dalam sebuah keluarga.

Fakta ini menjadi asas untuk kesimpulan bahawa sejarah keluarga meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit ini.

Mutasi gen sel yang paling biasa adalah gen barah payudara 1 (BRCA1) dan gen barah payudara 2 (BRCA2). Kedua-duanya diketahui mempunyai pengaruh besar dalam menyebabkan barah payudara dan barah rahim.

Apakah simptom dan ciri barah payudara?

Pada peringkat awal barah ini mungkin tidak menunjukkan simptom kerana benjolan payudara yang muncul terlalu kecil untuk diperhatikan.

Walau bagaimanapun, ini masih dapat dikesan melalui mamogram. Namun, tidak semua benjolan, termasuk barah payudara, ya.

Setiap jenis barah ini boleh menyebabkan berlainan gejala. Sebahagian daripadanya serupa, tetapi ada yang masih dapat dibezakan antara satu sama lain.

Gejala barah payudara yang biasa;

 • Benjolan di payudara atau penebalan tisu yang terasa berbeza dan terus tumbuh dari masa ke masa
 • Sakit pada payudara
 • Tompok merah di sekitar kawasan payudara
 • Payudara bengkak
 • Puting mengeluarkan cecair lain selain susu ibu
 • Kulit di sekitar puting mengelupas dengan mudah
 • Benjolan yang membesar muncul di bawah lengan

1. Gejala Awal

Gejala awal kanser biasanya muncul tanpa menyedarinya. Inilah yang membuat banyak wanita mendapati keadaan barah di badan mereka telah memasuki tahap pertengahan.

Petikan WebMD, Gejala awal barah payudara yang paling biasa adalah penampilan ketidakselesaan di bahagian ketiak.

Kemudian, diikuti dengan perubahan bentuk, warna, dan tekstur payudara itu sendiri. Cuma, gejala demi gejala boleh berlaku dalam jangka masa yang sangat lama.

Jangan sekali-kali memandang rendah ketidakselesaan di ketiak dan perubahan kecil pada payudara. Kerana, itu boleh menjadi ciri barah payudara peringkat awal.

2. Kemunculan ketulan barah payudara

Benjolan adalah salah satu ciri barah payudara peringkat awal yang perlu diperhatikan. Benjolan ini kecil, seperti kacang, biasanya muncul di sekitar ketiak.

Pada peringkat awal, benjolan barah payudara mungkin tidak menyakitkan. Tetapi jika dibiarkan, rasa sakit yang tidak tertahankan dapat muncul secara tiba-tiba.

Pengesanan awal sangat penting dilakukan untuk menentukan sama ada pertumbuhan tisu baru di sekitar ketiak adalah ketulan barah payudara atau tidak.

Ciri-ciri kanser payudara yang tidak biasa

Sebagai tambahan kepada beberapa gejala yang disebutkan di atas, terdapat sejumlah tanda-tanda barah yang tidak biasa yang perlu anda perhatikan.

Tanda ini sering diabaikan, tetapi dapat menunjukkan pertumbuhan sel barah. Tanda-tanda barah yang tidak biasa termasuk:

1. lesap pada payudara

Sekiranya lesung pipit biasanya di pipi, keadaan serupa boleh muncul di payudara. Petikan Kesihatan Sangat Baik, Apabila sel-sel buruk berkembang di payudara, tisu di sekitarnya juga akan terpengaruh untuk membentuk lompang di permukaan kulit.

Ramai wanita tidak menyedari apakah ini boleh menjadi tanda barah payudara peringkat awal. Kerana, lesung pipi pada payudara lebih kerap terjadi tanpa benjolan. Oleh itu, tidak sedikit yang berpendapat bahawa mortar itu bukan sesuatu yang berbahaya.

2. Payudara sering gatal

Sekiranya payudara anda sering gatal tanpa sebab, anda perlu menyedarinya. Tidak seperti rasa sakit, gatal terasa seperti ketika anda mengalami alahan atau penyakit kulit yang lain. Tanda yang satu ini lebih biasa pada puting susu berbanding bahagian lain.

3. Puting berdarah

Selain cairan jernih, kehadiran sel barah dapat membuat puting berdarah. Kadang-kadang, proses pendarahan itu sendiri tidak terasa, tetapi hanya bintik-bintik merah atau noda yang muncul pada seluar dalam atau bra.

Walaupun kehadiran darah di puting tidak selalu menunjukkan barah, anda perlu memerhatikannya jika ia berlaku berulang kali.

Apa kemungkinan komplikasi barah payudara?

Kanser boleh menyebabkan komplikasi ketika memasuki tahap 4, kerana telah melangkaui tempat barah yang asal.

Tetapi komplikasi tambahan boleh berlaku dari barah itu sendiri atau dari rawatan yang dialaminya. Komplikasi ini boleh berbeza-beza bergantung pada jenis barah, di mana ia merebak, dan kaedah rawatan apa yang digunakan.

Berikut adalah beberapa komplikasi yang mungkin berlaku akibat barah payudara lanjut:

 • Kesakitan yang berkaitan dengan barah. Kanser boleh menyebabkan kesakitan dengan sendirinya, kerana tumor tumbuh dan mengambil alih kawasan badan yang sihat sebelumnya.
 • Komplikasi tulang. Sel barah boleh merebak ke tulang, yang boleh menyebabkan beberapa komplikasi. Komplikasi ini sering disebabkan oleh penyerapan tulang, proses normal untuk memecah tulang.
 • Sakit tulang. Sekiranya anda sering merasakan sakit tulang, ini mungkin merupakan tanda awal bahawa barah payudara telah merebak ke tulang.
 • mampatan tulang belakang. Apabila sel barah tumbuh di dalam atau dekat tulang belakang, mereka dapat memberi tekanan pada saraf tunjang dan saraf yang berdekatan.
 • Hiperkalsemia. Keadaan ini merujuk kepada peningkatan kadar kalsium dalam darah.
 • Komplikasi paru-paru. Kanser yang merebak ke paru-paru tidak selalu menyebabkan gejala dan komplikasi. Namun, jika anda mempunyai simptom, anda mungkin mengalami sesak nafas, mengi, sakit dada atau rasa tidak selesa, atau batuk yang tidak hilang.
 • Komplikasi hati. Kira-kira separuh orang dengan diagnosis kanser payudara metastatik mungkin mempunyai sel barah yang telah menyebar ke hati mereka.
 • Komplikasi otak. Kawasan lain di mana sel barah payudara dapat menyebar adalah otak. Walaupun ini mungkin membimbangkan, ada rawatan yang tersedia yang dapat menghilangkan atau mengecilkan tumor ini.

Bagaimana mengatasi dan merawat barah payudara?

Jenis barah payudara yang dijumpai akan mempengaruhi langkah-langkah perubatan yang diperlukan untuk mengubatinya.

Rawatan barah payudara di doktor

Biasanya doktor akan memeriksa ukuran, tahap, dan penyebaran sel barah terlebih dahulu. Dia akan menerangkan beberapa pilihan rawatan yang boleh digunakan.

Umumnya tindakan yang dilakukan adalah pembedahan. Langkah tambahan lain termasuk kemoterapi, radiasi, dan terapi hormon.

Cara merawat barah payudara secara semula jadi di rumah

Doktor tidak mengesyorkan terapi semula jadi dan pelengkap untuk menggantikan rawatan standard untuk barah payudara. Seperti pengambilan vitamin, herba, diet khas, dan lain-lain.

Walau bagaimanapun, beberapa terapi ini dapat membantu mengurangkan kesan sampingan ubat dan menyokong tubuh dan minda seseorang semasa rawatan dan pemulihan.

Bercakap dengan doktor anda mengenai apa sahaja yang anda fikirkan untuk gunakan, sama ada vitamin, diet, atau apa sahaja.

Apa ubat barah payudara yang biasa digunakan?

Lancarkan Institut Kanser NegaraTerdapat banyak jenis ubat barah yang diluluskan oleh Food and Drug Administration (FDA) untuk barah payudara.

Senarai itu merangkumi nama generik dan jenama. Berikut adalah senarai ubat yang diluluskan untuk merawat barah payudara:

 • Abemaciclib
 • Abraxane (Formulasi Nanopartikel yang stabil-Paclitaxel Albumin)
 • Ado-Trastuzumab Emtansine
 • Affinitor (Everolimus)
 • Afinitor Disperz (Everolimus)
 • Alpelisib
 • Anastrozole
 • Aredia (Pamidronate Disodium)
 • Arimidex (Anastrozole)
 • Aromasin (Exemestane)
 • Atezolizumab
 • Capecitabine
 • Cyclophosphamide
 • Docetaxel
 • Doxorubicin Hydrochloride
 • Ellence (Epirubicin Hydrochloride)
 • Enhertu (Fam-Trastuzumab Deruxtecan-nxki)
 • Epirubicin Hydrochloride
 • Eribulin Mesylate
 • Everolimus
 • Exemestane
 • 5-FU (Suntikan Fluorouracil)
 • Fam-Trastuzumab Deruxtecan-nxki
 • Fareston (Toremifene)
 • Faslodex (Fulvestrant)
 • Femara (Letrozole)
 • Suntikan Fluorouracil
 • Fuvestrant
 • Gemcitabine Hydrochloride
 • Gemzar (Gemcitabine Hydrochloride)
 • Goserelin Asetat
 • Halaven (Eribulin Mesylate)
 • Herceptin Hylecta (Trastuzumab dan Hyaluronidase-oysk)
 • Herceptin (Trastuzumab)
 • Ibrani (Palbociclib)
 • Ixabepilone
 • Ixempra (Ixabepilone)
 • Kadcyla (Ado-Trastuzumab Emtansine)
 • Kisqali (Ribociclib)
 • Lapatinib Ditosylate
 • Letrozole
 • Lynparza (Olaparib)
 • Megestrol Asetat
 • Methotrexate
 • Neratinib Maleate
 • Nerlynx (Neratinib Maleate)
 • Olaparib
 • Paclitaxel
 • Formulasi Nanopartikel yang distabilkan oleh Paclitaxel Albumin
 • Palbociclib
 • Pamidronate Disodium
 • Perjeta (Pertuzumab)
 • Pertuzumab
 • Pertuzumab, Trastuzumab, dan Hyaluronidase-zzxf
 • Phesgo (Pertuzumab, Trastuzumab, dan Hyaluronidase-zzxf)
 • Piqray (Alpelisib)
 • Ribociclib
 • Sacituzumab Govitecan-hziy
 • Talazoparib Tosylate
 • Talzenna (Talazoparib Tosylate)
 • Tamoxifen Citrate
 • Taxotere (Docetaxel)
 • Tecentriq (Atezolizumab)
 • Thiotepa
 • Toremifene
 • Trastuzumab
 • Trastuzumab dan Hyaluronidase-oysk
 • Trexall (Methotrexate)
 • Trodelvy (Sacituzumab Govitecan-hziy)
 • Tucatinib
 • Tukysa (Tucatinib)
 • Tykerb (Lapatinib Ditosylate)
 • Verzenio (Abemaciclib)
 • Vinblastine Sulfate
 • Xeloda (Capecitabine)
 • Zoladex (Goserelin Asetat)

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap barah payudara?

Makan makanan seimbang sangat penting ketika anda menghidap barah payudara. Pemakanan yang betul membantu tubuh pulih dari rawatan.

Makanan yang baik untuk penghidap barah payudara:

 • Buah-buahan dan sayur-sayuran. Buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna terang kaya dengan nutrien tumbuhan yang disebut fitokimia.
 • Bijirin penuh. Roti bijirin penuh, oatmeal, quinoa, dan biji-bijian lain kaya dengan serat. Makan serat tambahan dapat membantu mengelakkan sembelit yang disebabkan oleh ubat barah tertentu.
 • Lentil dan kacang. Kacang polong ini tinggi protein dan rendah lemak.
 • Protein. Pilih sumber protein yang sihat, termasuk dada ayam, ayam belanda tanpa kulit, dan ikan berlemak seperti tuna dan salmon. Anda juga boleh mendapatkan protein dari sumber bukan haiwan seperti tauhu dan kacang.

Pantang larang yang harus dielakkan oleh penghidap barah payudara:

 • Daging dan produk tenusu tinggi lemak. Makanan ini tinggi lemak tepu yang tidak sihat.
 • Alkohol. Bir, anggur, dan minuman keras boleh menyebabkan interaksi negatif dengan ubat barah yang anda ambil.
 • Makanan manis. Pastri, kek, gula-gula, soda, dan makanan bergula lain menyebabkan kenaikan berat badan. Mereka juga akan meninggalkan sedikit ruang dalam makanan anda untuk makanan sihat.
 • Separuh makanan yang dimasak. Rawatan barah dapat menjadikan jumlah sel darah putih menurun. Tanpa cukup sel-sel yang melawan imun ini, tubuh menjadi lebih mudah terkena jangkitan.

Elakkan makanan mentah seperti sushi dan tiram semasa rawatan. Masak semua daging, ikan dan unggas ke suhu yang selamat sebelum makan.

Bagaimana cara mencegah barah payudara?

Dilaporkan Persatuan Kanser Amerika, Hingga kini, belum ada cara yang berkesan untuk mencegah barah payudara. Perkara yang dapat dilakukan adalah dengan mengurangkan risiko penyakit ini, yaitu dengan:

 • Kekalkan berat badan ideal anda
 • Terus bergerak
 • Hadkan pengambilan alkohol
 • Berhenti merokok
 • Menyusukan bayi secara berkala sekiranya anda mempunyai bayi
 • Elakkan terdedah kepada pencemaran

Jenis peringkat barah payudara

Penyakit ini boleh dibahagikan kepada beberapa peringkat berdasarkan ukuran tumor dan seberapa banyak penyebarannya. Untuk menentukan tahapnya, doktor perlu mengetahui perkara berikut:

 • Adakah barah menyerang atau tidak?
 • Berapa besar tumor?
 • Adakah kelenjar getah bening terjejas atau tidak?
 • Adakah sel barah merebak ke tisu dan organ berdekatan atau tidak?

Setelah itu doktor akan menentukan tahap barah payudara yang diderita menjadi lima tahap, iaitu:

Tahap 0

Juga disebut DCIS di mana keadaan sel barah belum menyebar dan hanya terhad pada saluran payudara.

Tahap 1

 • Tahap 1A: tumor utama berukuran sekitar 2 cm dan kelenjar getah bening belum terjejas oleh penyebaran sel barah.
 • Tahap 1B: dijumpai berhampiran kelenjar getah bening dengan atau tanpa tumor pada payudara. Sekiranya terdapat ketumbuhan, selalunya lebih kecil daripada 2 cm.

Tahap 2

 • Tahap 2A: Tumor berukuran kurang dari 2 cm dan telah merebak ke 1 hingga 3 kelenjar getah bening. Ia juga boleh menjadi tumor berukuran 2 hingga 5 cm tetapi tidak merebak ke kelenjar getah bening di dalam badan.
 • Tahap 2B: menemui tumor berukuran 2 hingga 5 cm dan telah merebak ke 1 hingga 3 kelenjar getah bening yang terletak di bawah ketiak. Tumor juga boleh berukuran lebih dari 5 cm tetapi tidak merebak ke kelenjar getah bening.

Tahap 3

 • Tahap 3A: barah telah merebak ke 4 hingga 9 kelenjar getah bening axillary atau kelenjar getah bening yang membesar mamae. Tumor primer yang dijumpai boleh berbeza-beza dalam ukuran.
 • Tahap 3B: tumor telah merebak ke dinding dada atau kulit. Ia mungkin merebak ke 1 hingga 9 kelenjar getah bening, tetapi mungkin tidak.
 • Tahap 3C: kanser didapati merebak ke 10 kelenjar getah bening axillary, kelenjar getah bening di dekat bilah bahu, dan kelenjar di payudara.

Tahap 4

Di mana tumor yang dijumpai boleh terdiri dari pelbagai ukuran dan sel barah telah merebak ke organ yang jauh.

Diagnosis barah payudara

Untuk menentukan sama ada gejala anda disebabkan oleh barah payudara atau tumor jinak, doktor anda akan melakukan pemeriksaan fizikal dan beberapa ujian, termasuk:

Mamogram

Kaedah ini adalah yang paling biasa digunakan untuk mendiagnosis barah payudara. Cara kerjanya dia melihat permukaan payudara untuk melihat apakah ada sesuatu yang tidak normal pada payudara atau tidak. Sekiranya demikian, doktor akan meminta pesakit untuk melakukan ujian tambahan.

Ultrasound

Ujian ini menggunakan gelombang bunyi untuk membuat gambaran lapisan dalam payudara. Ultrasound dapat membantu doktor membezakan antara beberapa jenis jisim pepejal, seperti tumor, dan kista jinak.

Biopsi

Sekiranya doktor mengesyaki barah, ujian yang dilakukan mungkin merupakan gabungan dari: mamogram dan ultrasound. Sekiranya hasilnya tidak memberikan jawapan yang jelas, doktor akan memerintahkan biopsi payudara.

Semasa ujian ini doktor akan mengambil contoh lapisan kawasan payudara yang disyaki untuk diuji. Doktor biasanya akan menggunakan suntikan untuk mengambilnya, tetapi ia juga boleh dilakukan secara pembedahan.

Seterusnya contoh Pesakit akan dibawa ke makmal untuk diuji sama ada positif barah atau tidak, dan jenis barah.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!