Kesihatan

Bukan selalu menghidap barah, ini adalah 7 penyebab sakit puting apabila disentuh

Mungkin anda pernah membaca bahawa puting yang terasa sakit ketika disentuh adalah gejala barah. Tetapi sebenarnya terdapat banyak penyebab sakit puting.

Sekiranya anda sedang mengalami kesakitan pada puting susu, jangan panik, berikut adalah ulasan mengenai beberapa penyebab puting sakit.

Baca Juga: Ibu, Inilah Cara Membersihkan Puting Anda Dengan Betul

Penyebab puting sakit

1. Geseran dengan pakaian

Sebilangan pakaian atau bra boleh disapu pada puting susu dan merengsakan kulit di kawasan tersebut. Terutama ketika digunakan dalam aktiviti lari jarak jauh, coli yang longgar akan menjengkelkan puting. Walaupun geseran terlalu banyak, putingnya berisiko mengalami kecederaan atau pendarahan.

2. Jangkitan

Sekiranya anda merasa sakit yang luar biasa di kawasan puting susu, anda mungkin mengalami jangkitan. Jangkitan ini menyerang saluran susu dan biasa terjadi pada ibu yang menyusu. Jangkitan puting dikenali sebagai mastitis, dan boleh disertai dengan gejala lain, seperti:

 • Demam
 • Kemerahan pada payudara
 • Rasa terbakar di payudara
 • Payudara bengkak.

3. Alahan pada kulit

Puting yang sakit juga boleh disebabkan oleh keadaan kulit tertentu seperti alergi atau dermatitis atopik. Terutama jika rasa sakit yang anda rasa disertai dengan kerengsaan, kulitnya bersisik, berkerak, atau melepuh.

Keadaan alergi ini boleh dicetuskan oleh beberapa perkara, termasuk:

 • Losyen
 • Bahan pencuci
 • Sabun mandi
 • Krim pencukur
 • Pelembut fabrik
 • Wangian
 • Kain.

Beberapa kes alahan juga dicirikan oleh kulit merah atau retak di sekitar puting dan areola, serta gatal yang berterusan.

4. Hubungan seksual

Aktiviti seksual yang anda lakukan juga boleh menyebabkan puting sakit. Geseran badan atau aktiviti seksual yang melibatkan puting boleh menyebabkan kesakitan.

Kesakitan ini biasanya sementara. Untuk memperbaikinya, anda boleh menggunakan pelindung puting atau pelembap. Dengan cara itu, apabila puting anda menggosok pakaian anda, anda tidak akan kesakitan.

5. Perubahan hormon

Perubahan hormon dalam kitaran haid wanita juga boleh mencetuskan sakit puting atau payudara. Gejala sakit puting atau payudara boleh muncul beberapa hari sebelum haid.

Sebabnya ialah badan mengalami peningkatan kadar estrogen dan progesteron. Apabila hormon ini melonjak, tisu payudara akan terasa menyebabkan pembengkakan.

Tetapi jangan terlalu risau, kesakitan yang disebabkan oleh perubahan hormon ini akan berhenti sebaik sahaja haid anda bermula.

6. Kehamilan

Penyebab lain dari kesakitan puting adalah kehamilan. Semasa mengandung, payudara boleh menjadi lebih besar dan sakit. Puting dan areola juga biasanya menjadi gelap, sakit, dan benjolan kecil akan muncul di sekitarnya.

7. Penyusuan susu ibu

Penyusuan susu ibu adalah penyebab puting susu yang paling biasa. Kesakitan puting ketika menyusu boleh timbul akibat geseran dengan mulut bayi. Terutama jika bayi sudah mengalami gigi. Puting cenderung sakit lebih mudah.

Selain itu, pam susu juga boleh membuatkan puting sakit. Menggunakan pam payudara dengan tidak betul boleh mencederakan puting dan menyebabkan kesakitan.

Baca juga: Bra Kawat vs Bra Biasa, Mana Yang Paling Sihat untuk Payudara?

Cara mengatasi kesakitan pada puting

Inilah cara mengatasi sakit puting mengikut sebab masing-masing:

Sakit puting kerana kerengsaan

Sekiranya anda mengalami kerengsaan, atasi dengan krim atau salap pelembap. Anda juga dapat mengelakkan kerengsaan puting dengan memakai coli sukan semasa bersenam. Pilih bahan coli yang halus dan sesuai ketika digunakan. Sekiranya perlu, gunakan juga pelindung puting (pad puting).

Sakit puting kerana jangkitan

Sekiranya puting sakit disebabkan oleh jangkitan, biasanya doktor akan memberikan antibiotik. Ubat ini mesti diambil pada dos yang ditetapkan oleh doktor.

Sakit puting kerana perubahan hormon

Kesakitan yang disebabkan oleh hormon semasa haid atau kehamilan dapat diatasi dengan ubat penghilang rasa sakit. Contohnya, ibuprofen (Advil) atau acetaminophen (Tylenol).

Sakit puting kerana menyusu

Penyusuan susu ibu kadang-kadang boleh merosakkan puting susu. Atasi dengan menggunakan beberapa tetes susu ibu sebelum memberi makan atau pelembap. Pilih juga coli kapas yang selesa. Anda juga perlu membiarkan puting kering sendiri setelah selesai menyusu.

Baca juga: Pengesanan Awal Kanser Serviks: Prosedur Pap Smear yang Perlu Anda Ketahui

Kesakitan atau kelembutan yang timbul di kawasan puting, biasanya normal. Kesakitan juga biasanya hilang sejurus selepas rawatan. Namun, jika anda mengalami sakit puting yang berterusan, segera berjumpa doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!