Kesihatan

Tanpa pembedahan, ini adalah penghancur batu empedu yang boleh digunakan

Kehadiran batu empedu di dalam badan boleh menyebabkan kesakitan yang tidak dapat ditanggung, terutama di perut dan punggung. Walaupun boleh dikeluarkan melalui prosedur pembedahan, ubat pelarut batu empedu dapat menjadi alternatif untuk mencairkan dan melarutkannya.

Sekiranya batu empedu dapat dihancurkan dengan ubat, itu bermakna anda tidak perlu menjalani prosedur pembedahan. Lalu, apakah ubat penghilang batu empedu yang boleh digunakan? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Apa itu batu empedu?

Lokasi pundi hempedu. Sumber gambar: www.uhhospitals.org

Batu empedu adalah benjolan yang mengeras di pundi hempedu, organ kecil berbentuk pir yang duduk di bawah hati. Kantung menyimpan dan melepaskan hempedu, cairan yang dihasilkan oleh hati untuk membantu pencernaan.

Selain itu, hempedu juga dapat membawa sampah seperti kolesterol dan bilirubin, yang dihasilkan oleh tubuh setelah kerosakan sel darah merah. Kedua-dua bahan ini menyumbang kepada pembentukan batu empedu.

Dilaporkan WebMD, Batu empedu bervariasi dari sekecil pasir hingga sebesar bola golf. Kehadiran batu empedu dapat menyekat saluran di sekitarnya, menyebabkan rasa sakit.

Batu empedu besar biasanya harus dikeluarkan dengan kolesistektomi. Petikan dari Klinik Mayo, Kolesistektomi adalah operasi yang tidak mempunyai risiko besar, anda juga boleh pulang pada hari yang sama jika doktor menginginkannya.

Baca juga: Ia boleh dicegah, mari kita kenali penyebab batu empedu

Ubat penghancur batu empedu

Batu empedu yang masih kecil biasanya tidak memerlukan prosedur pembedahan, tetapi menggunakan ubat. Tidak sembarangan, ubat ini berfungsi untuk menghancurkan kristal atau gumpalan yang terbentuk dari kolesterol dan bilirubin.

Dilaporkan Garis KesihatanWalau bagaimanapun, hanya ada dua jenis ubat penghilang batu empedu yang biasa digunakan, iaitu asid ursodeoxycholic dan asam chenodeoxycholic.

1. Asid Ursodeoksikolik

Ubat penghempas batu pertama adalah asid ursodeoxycholic, atau lebih dikenali sebagai ursodiol. Ubat ini digunakan untuk melarutkan batu empedu di kantung di bawah hati.

Tidak hanya menghancurkan, ursodiol juga berfungsi untuk mencegah pembentukan batu empedu itu sendiri, terutama bagi orang yang menjalani diet atau program penurunan berat badan dalam waktu yang singkat.

Ubat ini mempunyai kesan sampingan seperti sakit belakang, sembelit, bisul, sakit otot, hidung berair, dan sukar tidur. Dalam beberapa kes, ursodiol juga dapat menyebabkan sakit kepala, tompok merah, gatal, mual, dan sesak nafas.

Walaupun dijual secara percuma, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya. Ursodiol boleh didapati di bawah beberapa tanda dagangan seperti Estazor, Deolit, Ursolic, Urdex, Urdafalk, Urlicon, dan Urdahex.

2. Chenodeoxycholic ID AC

Ubat penghilang batu empedu seterusnya adalah asid chenodeoxycholic, atau lebih biasa disebut chenodiol. Dilaporkan Kesihatan Setiap Hari, Sama dengan ursodiol, ubat ini berfungsi untuk melarutkan batu empedu.

Dalam beberapa kes, chenodiol juga diberikan kepada pesakit sebelum pembedahan membuang batu. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet, boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

Walaupun dijual secara bebas di farmasi, anda harus meminta nasihat doktor sebelum mengambilnya. Ini kerana pengambilan yang tidak betul boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan seperti kekejangan perut, bengkak muka, cirit-birit yang berpanjangan, lebam mudah, dan sesak nafas.

Ubat penghancur batu empedu ini dijual di bawah tanda dagangan Chenodal. Sementara produk generik boleh didapati dengan nama asid chenodeoxycholic dan chenodiol.

Baca juga: Selalunya Menyasarkan Wanita, Kenali Gejala Batu Hempedu

Ubat lain untuk batu empedu

Selain ursodiol dan chenodiol, anda boleh mengambil beberapa ubat penahan sakit pada masa yang sama. Ini kerana kehadiran ketulan seperti batu di pundi hempedu boleh menyebabkan sakit dan sakit di bahagian belakang dan perut.

Ubat penahan sakit berfungsi dengan menekan pembebasan hormon tertentu yang boleh menyebabkan kesakitan. Sebilangan ubat ini termasuk:

  • Aspirin (Acetosal, Naspro, Poldan Mig, Paramex, Buinflu)
  • Parasetamol (Biogesic, Defamol, Calapol, Farmadol, Mesamol, Termorex, Unicetamol, Tempra, Panadol, Progesic, dan Nufadol)
  • Ibuprofen (Anafen, Bigestan, Ibufen, Brufen, Etafen, Lexaprofen, Oraprofen, Neuralgin, Profenal, dan Rhelafen)

Nah, itu adalah kajian mengenai ubat penghancur batu empedu dan ubat lain yang boleh digunakan untuk merawat kesakitan yang disebabkan. Sebelum membelinya, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu supaya anda tidak mendapat dos yang salah, OK!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!