Kesihatan

Bagaimana Terapi Binaural Beats Berfungsi Yang Dapat Membantu Meringankan Tekanan

Seiring dengan kemajuan teknologi, kesihatan mental adalah salah satu topik yang sering dibincangkan dalam masyarakat. Ini dapat dilihat sebagai contoh dalam terapi penekanan tekanan virus yang disebut rentak binaural.

Terapi ini banyak digunakan untuk membantu mengatasi kegelisahan, tekanan, dan gangguan mental yang serupa. Boleh dilakukan secara mandiri, terapi rentak binaural biasanya tersedia dalam bentuk rakaman audio yang didengarkan melalui peranti fon kepala.

Apa itu terapi rentak binaural?

Dilaporkan dari Medicalnewstoday, rentak binaural Ia adalah bentuk terapi gelombang suara.

Pada mulanya ini dikembangkan berdasarkan fakta bahawa otak merasakan nada yang berbeza yang diterima oleh telinga kanan dan kiri sebagai nada yang sama.

Terapi ini dianggap sebagai ilusi pendengaran, di mana sebelum kesesakan dikaitkan dengan potensi manfaat kesihatan, rentak binaural telah dieksplorasi secara meluas untuk membantu menyesuaikan alat muzik, seperti piano dan organ.

Baca juga: Buat Lebih Pintar, Inilah Manfaat Belajar Muzik untuk Pertumbuhan Kanak-kanak!

Bolehkah terapi ini mengatasi tekanan?

Menurut tinjauan saintifik 2015, untuk memberi kesan yang signifikan kepada penerima, nada yang diberikan dalam terapi ini mesti mempunyai frekuensi kurang dari 1000 Hz. Perbezaan antara kedua nada tersebut tidak boleh melebihi 30 Hz.

Sebagai contoh, jika telinga kiri mencatat nada pada 200 Hz dan telinga kanan mencatat not pada 210 Hz, rentak binaural atau perbezaan antara dua frekuensi yang berlaku ialah 10 Hz.

Berkaitan dengan persoalan adakah terapi ini dapat membantu melegakan simptom tekanan dan seumpamanya. Hasil kajian 2018 menunjukkan bahawa mendengar rentak binaural dalam tempoh yang disarankan boleh mempengaruhi tingkah laku dan kitaran tidur seseorang.

Bagaimana terapi berfungsi rentak binaural?

Kajian ini menjelaskan bahawa terdapat lima kategori corak frekuensi yang berfungsi dalam terapi ini, iaitu:

corak delta

Binaural berdegup dalam corak delta ia beroperasi pada frekuensi 0,5-4 Hz, di mana ia banyak dikaitkan dengan tidur tanpa mimpi.

Orang yang menerima corak frekuensi delta semasa tidur akan memasuki tahap tidur yang lebih dalam. Ini dapat dilihat melalui hasil imbasan otak electroencephalogram (EEG).

corak theta

Pengamal menyesuaikan rentak binaural dalam corak theta dengan frekuensi 4-7 Hz. Corak theta menyumbang kepada peningkatan meditasi, kreativiti, dan tidur dalam fasa pergerakan mata cepat (REM).

Corak alpha

Binaural berdegup dalam corak alpha berada pada frekuensi 7-13 Hz dan dapat mendorong kelonggaran.

Corak beta

Binaural berdegup dalam corak beta pada frekuensi 13-30 Hz. Julat frekuensi ini dapat membantu meningkatkan daya tumpuan dan kewaspadaan. Namun, ia juga dapat meningkatkan kegelisahan ke tahap yang lebih tinggi.

Corak gamma

Corak frekuensi ini merangkumi julat 30-50 Hz, dan dikaitkan dengan peningkatan rangsangan ketika seseorang terjaga.

Baca juga: Ibu Mesti Tahu: Cara Membersihkan Telinga Bayi dengan Betul dan Selamat

Faedah yang boleh diperoleh

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, terapi rentak binaural didakwa dapat memberikan kesan yang jauh lebih pantas dalam memperbaiki keadaan mental berbanding latihan meditasi.

Beberapa gangguan kesihatan mental yang dapat dirawat menggunakan terapi ini termasuk:

  1. Risau
  2. Penurunan tumpuan dan tumpuan
  3. Tekanan
  4. Ketegangan
  5. Suasana buruk
  6. kreativiti terjejas, dan
  7. Kesakitan lain.

Cara menggunakan terapi rentak binaural

Untuk menggunakan terapi ini, seseorang perlu fon kepala dan sistem pemain nada.

Penting untuk mengelakkan penggunaan terapi rentak binaural semasa melakukan kerja yang memerlukan kewaspadaan dan perhatian penuh, seperti memandu.

Adakah terapi ini mempunyai kesan sampingan?

Setakat ini tidak ada kesan sampingan yang diketahui semasa mendengar rentak binaural. Walau bagaimanapun, anda harus memastikan tahap bunyi yang dilalui fon kepala tidak ditetapkan terlalu tinggi.

Ini kerana mendengar suara untuk waktu yang lama dengan frekuensi melebihi 85 desibel boleh menyebabkan kehilangan pendengaran.

Terapi rentak binaural Juga tidak digalakkan jika anda menghidap epilepsi. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk berunding dengan doktor anda sebelum mencuba terapi ini.

Masih ada soalan mengenai masalah kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!