Kesihatan

Variasi Pergerakan Gimnastik Lantai untuk Pemula dan Faedahnya untuk Tubuh

Gimnastik lantai adalah sukan yang mudah dilakukan kerana memerlukan peralatan yang sederhana. Pergerakan gimnastik lantai juga boleh dilakukan di mana sahaja, termasuk di rumah.

Pergerakan gimnastik ini adalah gabungan keseimbangan, kekuatan, dan fleksibiliti, sehingga dapat dilakukan tanpa risiko cedera. Bagi anda yang masih pemula, mari lihat maklumat lengkap di bawah.

Jenis latihan lantai

mengikut Persekutuan Antarabangsa de Gymnastique, seperti dipetik dari SpotsrecTerdapat lima jenis latihan lantai. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai setiap jenis latihan lantai.

1. Wanita artistik

Seperti namanya, jenis latihan lantai dilakukan oleh wanita. Biasanya pergerakan disertai dengan muzik dan menggabungkan beberapa elemen seperti akrobatik dan tarian.

Sekiranya anda melakukannya untuk pertandingan, maka penilaiannya dapat dilihat dari pergerakan, kekuatan, penguasaan pergerakan dan juga kualiti seni.

2. Lelaki artistik

Gimnastik lantai artistik lelaki adalah jenis gimnastik yang menunjukkan pelbagai pergerakan. Bermula dari pergerakan dengan elemen yang menunjukkan kekuatan, keseimbangan dan kelenturan badan.

Pergerakan seperti pegangan tangan, gulungan depan dan belakang termasuk dalam jenis latihan lantai ini.

3. Berirama

Gimnastik berirama jenis ini biasanya hanya dilakukan oleh wanita. Ini berlaku di Amerika Syarikat (AS) dan kebanyakan negara lain. Latihan lantai jenis ini dilakukan dengan iringan muzik dan biasanya memerlukan tali atau bola, yang dapat digunakan semasa latihan.

4. Akrobatik

Jenis ini biasanya dilakukan secara berpasangan. Pergerakan memerlukan kekompakan dan kemahiran tersendiri. Anda memerlukan tikar ketika melakukan gerakan akrobatik, terutama ketika melakukan persembahan pegangan tangan atau berdiri di kedua-dua tangan.

5. Senamrobik

Latihan lantai aerobik adalah jenis senaman lantai yang menggabungkan pergerakan dengan muzik. Senamrobik boleh dilakukan oleh individu, pasangan, trio atau kumpulan. Sekiranya dilakukan sebagai pertandingan, para juri akan menilai aerobik dari pergerakan, fleksibiliti dan kekuatan yang ditunjukkan.

Selain lima jenis yang disebutkan di atas, terdapat juga jenis senaman yang disebut gimnastik untuk semua. Di mana latihan ini mengandungi pergerakan dari gimnastik lantai.

Seperti namanya, gimnastik ini untuk semua dapat diikuti oleh banyak orang yang terdiri daripada satu kumpulan yang melakukan gimnastik bersama.

Orang dalam kumpulan ini dapat melakukan pelbagai gerakan gimnastik, termasuk latihan lantai, yang dapat dilakukan secara berpasangan atau bersamaan dengan muzik.

Latihan lantai untuk pemula

Setelah mengetahui jenis latihan lantai, sekarang adalah masa untuk anda mengetahui pelbagai latihan lantai yang mudah dilakukan. Bagi anda yang masih pemula, berikut adalah beberapa latihan lantai sederhana yang boleh dilakukan di rumah.

1. Pergerakan pendirian lilin

Isyarat lilin. Sumber Foto: doyou.com

Sikap lilin adalah salah satu latihan lantai yang paling sesuai untuk pemula. Cara untuk melakukan ini adalah dengan meletakkan badan untuk tidur di punggung, kemudian satukan kaki anda dan angkat kedua-dua kaki ke atas.

Pinggang dipegang menggunakan kedua tangan, sementara bahu tetap di lantai.

Untuk peringkat awal, lakukan dengan bantuan ahli keluarga atau rakan untuk memastikan pinggang tidak cedera.

Tahap seterusnya, mintalah ahli keluarga atau rakan untuk membantu menahan kaki atas bersama-sama, supaya mereka ketat dan lurus.

Sekiranya anda merasakan bahawa anda sudah fasih pada tahap sebelumnya, lakukan lilin itu sendiri tanpa bantuan orang lain. Perhatikan juga ketika kaki mesti diturunkan, lakukan perlahan-lahan sehingga tidak ada kecederaan.

Manfaat sikap lilin

Selain mengetatkan otot perut dan melatih kelenturan otot pinggang dan punggung, postur lilin juga mempunyai sejumlah faedah lain untuk tubuh, iaitu:

Mengoptimumkan peredaran darah

Tahu lilin secara rutin sebenarnya dapat menyokong dan meningkatkan peredaran darah ke seluruh badan, anda tahu. Dengan bantuan graviti, berdiri terbalik dengan menggerakkan penyangga ke bahu dapat meningkatkan aliran darah ke kepala.

Ini tentunya berbeza ketika anda berada dalam posisi berdiri normal. Dipetik dari garis kesihatan, Kekurangan aliran darah ke kepala dapat dicirikan oleh banyak perkara, salah satunya adalah sering pening atau sakit kepala.

Dengan melakukan sikap lilin, sel darah merah yang membawa oksigen akan mudah sampai ke kepala dan otak. Semakin banyak oksigen yang diperoleh, organ tubuh dapat menjalankan fungsi terbaiknya.

Meningkatkan fleksibiliti

Manfaat seterusnya dari postur lilin yang anda dapat adalah meningkatkan fleksibiliti dan kekuatan badan. Mengangkat dan memegang bahu anda dalam posisi terbalik memerlukan banyak usaha.

Otot inti akan dipaksa bekerja dalam menyokong semua bahagian badan. Sekiranya dilakukan secara berkala, ia dapat meningkatkan kelenturan. Bukan hanya bahu dan leher, pergerakan ini juga sangat baik untuk melatih kekuatan otot kaki dan punggung.

Meningkatkan fungsi sistem pencernaan

Sekiranya anda sering mengalami gangguan pada saluran pencernaan, tidak ada salahnya untuk mula melakukan sikap lilin. Ini dapat merangsang semula organ dalaman seperti usus kecil dan usus besar sehingga mereka dapat memperoleh dan menjalankan fungsi terbaiknya.

Menurut kajian 2018, jika dilakukan secara teratur, latihan ini dapat mengatasi sembelit dengan memfasilitasi pergerakan usus dan membersihkan saluran pencernaan. Bukan hanya itu, latihan ini juga baik untuk orang yang sering mengalami kembung, cirit-birit, dan kekejangan perut.

Meningkatkan fungsi sistem limfa

Manfaat seterusnya dari sikap lilin adalah bahawa ia dapat membantu meningkatkan fungsi sistem limfa. Sistem limfa itu sendiri adalah peredaran sekunder yang mempunyai fungsi menguras limfa atau limfa di dalam badan.

Sistem limfatik mempengaruhi banyak mekanisme, termasuk membantu membuang sampah, memerangi jangkitan, mengurangkan keradangan, untuk menangani penyakit metabolik.

Dengan melakukan lilin secara rutin, graviti dapat membalikkan dan membiarkan limfa mudah bergerak ke organ lain. Ini dapat mempercepat pembuangan sampah dan 'menyegarkan' sistem limfa.

Marvin Singh, MD, ahli gastroenterologi dari Amerika Syarikat, menjelaskan, dengan peredaran limfa yang lancar, ini juga dapat membantu mengekalkan keseimbangan cecair di dalam badan.

Bantu melegakan tekanan

Sekiranya anda seorang yang sering mengalami gangguan mood seperti tekanan dan kegelisahan, cuba mulakan sikap lilin. Berdiri terbalik (tumit berada di atas jantung) dapat menenangkan sistem saraf parasimpatis yang berkaitan dengan tindak balas badan.

Sekiranya anda melakukan ini secara berkala, ia dapat membantu anda berehat dan menenangkan diri. Malah, menurut kajian sejumlah penyelidik di Universiti California, Melakukan postur lilin (dalam pose yoga) selama seminggu penuh selama lima minggu dapat mengurangkan gejala kemurungan.

Menambah tenaga

Manfaat dari sikap lilin terakhir adalah bahawa ia dapat membantu meningkatkan tenaga. Apabila jantung di atas kepala, lebih banyak darah (yang membawa oksigen) akan mengalir ke otak.

Ini boleh memberi kesan mencegah mengantuk di siang hari dan membuat anda sentiasa bertenaga.

Bukan hanya itu, penyelidikan pada tahun 2004 menyatakan, cahaya lilin dapat membantu mengatasi gangguan tidur seperti insomnia dan dapat meningkatkan kualiti rehat malam anda.

Baca juga: 3 Pose Yoga Restoratif dan Manfaatnya untuk Tubuh

2. Pergerakan syurga

Pergerakan yang kaya. Sumber Foto: breakmuscle.com

Kayang termasuk dalam kategori latihan lantai untuk pemula. Kedudukan Kayang adalah di mana kedua-dua tangan dan kaki terletak di atas tikar dalam kedudukan terbalik.

Selepas itu, pinggul dan perut diangkat dan kemudian diregangkan ke atas. Pergerakan ini dapat dilakukan dengan dua cara, yang pertama bermula dari postur tidur dan yang kedua dari postur berdiri.

Disarankan bagi anda yang masih pemula, lakukan dengan memulakan dari posisi badan tidur terlebih dahulu. Minta ahli keluarga atau rakan untuk menyokong pinggang dan punggung untuk mengelakkan kecederaan.

Pastikan juga anda memanaskan badan terlebih dahulu supaya otot tidak kekejangan atau cedera.

3. Push-up

Tolak pergerakan. Sumber Foto: lesmills.com

Push-up adalah salah satu asas gimnastik yang bertujuan untuk menguatkan otot di lengan dan dada depan.

Cara melakukan push-up adalah dengan tidur di perut anda dan kedua-dua tangan berada di bahagian kanan dan kiri badan. Jari boleh dikepal menjadi penumbuk di lantai, atau hanya jari diluruskan dan dilakukan dengan sokongan tapak tangan sahaja.

Bagi anda yang masih awal melakukan push-up, lakukan dengan cara kedua.

Seterusnya, badan ditolak beberapa kali dengan kekuatan tangan. Kedudukan kaki dan badan dijaga lurus. Selepas itu, badan diturunkan sambil menjaga keadaan badan dan kaki stabil.

Apabila badan turun tanpa menyentuh tikar atau lantai, kemudian angkat lagi, terus lakukan berulang kali.

Sekiranya anda sering melakukan push-up, mungkin anda boleh melakukannya dengan variasi pergerakan seperti menukar jarak antara kaki atau mengubah ketinggian kaki.

Kelebihan melakukan senaman lantai

Manfaat melakukan senaman lantai secara rutin untuk kesihatan tubuh adalah dapat mengekalkan kelenturan badan untuk membakar kalori tambahan.

Pergerakan gimnastik lantai mengekalkan kelenturan badan

Kelenturan badan. Sumber Foto: kristinmcgee.com

Fleksibiliti badan adalah perkara penting yang anda dapat ketika melakukan latihan lantai secara berkala. Fleksibiliti juga berguna untuk mengurangkan kecederaan.

Dengan mempelajari latihan lantai dan memasukkannya ke dalam rutin senaman anda, anda boleh mendapat manfaat daripada kawalan badan yang lebih besar.

Menjaga kesihatan badan

Bersenam di lantai jika dilakukan secara teratur juga dapat membantu menjaga keadaan tubuh yang lebih sihat, jadi ini adalah kunci untuk mencegah pelbagai penyakit seperti asma, barah, kegemukan, penyakit jantung dan diabetes.

Bersenam secara teratur juga membantu mendorong gaya hidup yang sihat, terutama jika digabungkan dengan pengambilan makanan dengan pemakanan seimbang.

Menjaga tulang kuat

Gimnastik juga dapat mengembangkan tulang yang kuat dan sihat. Lakukan pergerakan ini lebih awal, kerana ketika anda semakin tua anda cenderung mengalami penurunan jisim tulang.

Membentuk tulang yang kuat dan sihat pada usia muda dapat membantu mengurangkan risiko terkena osteoporosis di kemudian hari.

Gimnastik lantai dapat membakar kalori

Latihan lantai yang dilakukan secara berkala juga bagus untuk membakar kalori dalam badan. Manfaat lain dari latihan lantai, selain pergerakan sederhana, senaman lantai juga melibatkan hampir semua otot dalam badan.

Di setiap senaman lantai, anda akan melibatkan otot di tangan, punggung, bahu, perut, dan kaki anda sekaligus. Sekiranya anda kerap melakukan senaman lantai, faedah memiliki badan yang ideal juga dapat diperoleh.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!