Kesihatan

Jenis Alat Bantu Dengar Sesuai untuk Masalah Pendengaran

Telinga adalah organ penting dalam aktiviti seharian kita. Namun, bagaimana jika kita mengalami masalah pendengaran? Alat bantu dengar boleh menjadi penyelesaiannya. Jenis peranti ini berbeza-beza dan dapat disesuaikan dengan tahap gangguan pendengaran yang dialami.

Setiap jenis juga mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Ingin mengetahui jenis alat pendengaran yang anda dapati di pasaran? Lihat ulasan di bawah, ya!

Apa itu alat pendengaran?

Alat pendengaran adalah alat elektronik kecil yang anda gunakan di dalam atau di belakang telinga anda. Peranti membuat beberapa bunyi lebih kuat sehingga orang yang mengalami gangguan pendengaran dapat mendengar, berkomunikasi, dan bergerak.

Alat ini terbahagi kepada tiga bahagian asas, iaitu mikrofon, penguat, dan pembesar suara.

Alat bantu dengar menerima bunyi melalui mikrofon, yang mengubah gelombang bunyi menjadi isyarat elektrik dan menghantarnya ke penguat. Penguat meningkatkan kekuatan isyarat dan kemudian menghantarnya ke telinga melalui pembesar suara.

Baca juga: Ternyata inilah penyebab kehilangan pendengaran anda

Bagaimana alat bantu pendengaran berfungsi

Alat pendengaran berguna dalam meningkatkan pendengaran kerana kerosakan pada sel deria kecil di telinga dalam, yang disebut sel rambut. Jenis kehilangan pendengaran ini disebut kehilangan pendengaran sensorineural.

Kerosakan boleh berlaku akibat penyakit, penuaan, atau kecederaan akibat kebisingan atau ubat-ubatan tertentu.

Bagaimana alat bantu pendengaran berfungsi, umumnya sama. Mikrofon kecil mengumpulkan bunyi dari persekitaran. Kemudian cip komputer dengan penguat menukar suara masuk menjadi kod digital.

Ia kemudian menyesuaikan suara berdasarkan kehilangan pendengaran dan tahap suara anda.Kesinambungan isyarat kemudian diubah menjadi gelombang suara dan dihantar ke telinga anda melalui pembesar suara.

Petunjuk penggunaan alat pendengaran

Alat bantu ini diperlukan apabila seseorang mengalami beberapa perubahan dalam aktiviti harian kerana masalah pendengaran, yang meliputi:

 • Rasa seperti orang bergumam semasa bercakap
 • Tidak dapat mengikuti perbualan semasa
 • Tidak dapat memahami ucapan secara normal walaupun dalam keadaan tenang
 • Aktiviti sosial menurun

Jenis alat pendengaran

Alat bantu pendengaran berbeza-beza dari segi harga, ukuran, ciri khas, dan cara pemasangannya di telinga. Alat jenis ini juga disesuaikan dengan masalah pendengaran. Berikut adalah jenis alat bantu pendengaran yang biasa dijual di pasaran.

1. Peranti di belakang telinga atau belakang telinga (BTE)

Alat bantu dengar jenis ini sesuai untuk semua peringkat umur dan semua jenis masalah pendengaran. BTE diletakkan di belakang telinga dan di cuping telinga dengan tiub yang mengarahkan suara ke saluran telinga melalui lubang telinga khas yang disebut saluran telinga penutup telinga.

Gambaran keseluruhan BTE:

 • Boleh menangkap bunyi angin lebih banyak daripada jenis lain.
 • Mampu melakukan lebih banyak penguatan, sehingga suaranya lebih keras daripada jenis lain.

2. Peranti dalam telinga (ITE)

Alat ini berguna untuk anda yang mengalami gangguan ringan hingga teruk. Walau bagaimanapun, ia tidak digalakkan untuk kanak-kanak kerana lobus mereka masih berkembang. ITE dibuat dalam dua model, satu yang memenuhi sebahagian telinga luar dan satu lagi yang memenuhi bahagian bawah.

Jenis ITE mempunyai kes yang memegang komponen elektronik diperbuat daripada plastik keras. Beberapa mempunyai ciri tambahan seperti telecoil. Telecoil adalah gegelung magnet kecil yang membolehkan pengguna menerima suara melalui litar alat bantu pendengaran, bukan melalui mikrofon.

Ini memudahkan anda mendengar perbualan melalui telefon. Berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas mengenai ITE:

 • Mudah terdengar pada telinga yang menyumbat pembesar suara.
 • Mempunyai kawalan kelantangan.
 • Lebih mudah dilihat oleh telinga berbanding peranti yang lebih kecil.
 • Menggunakan bateri yang lebih besar sehingga tahan lebih lama.

3. Peranti di saluran telinga atau saluran keluar (ITC)

Contoh ITC. Foto www.freepik.com

ITC sesuai digunakan pada mereka yang mengalami gangguan pendengaran ringan hingga sederhana pada orang dewasa, dan dibuat mengikut pesanan. Bentuk ITC akan memenuhi sebahagian saluran telinga anda. Berikut adalah gambaran keseluruhan ITC:

 • Kurang dapat dilihat oleh telinga daripada keturunan lain yang lebih besar sehingga mereka tidak begitu ketara.
 • Mudah terdengar pada telinga yang menyumbat pembesar suara.

4. Peranti yang memasuki saluran telinga atau sepenuhnya di saluran (CIC)

CIC dibuat sedemikian rupa sehingga dapat dimasukkan ke saluran telinga. Ia boleh digunakan oleh anda yang mempunyai masalah telinga ringan hingga sederhana. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai CIC:

 • Ini adalah jenis terkecil dan paling tidak kelihatan.
 • Kurang berkemungkinan terdengar bunyi angin.
 • Menggunakan bateri yang sangat kecil, jadi daya tahannya lebih pendek.
 • Tidak ada ciri tambahan, seperti kawalan kelantangan atau mikrofon arah.
 • Mudah terdengar pada telinga yang menyumbat pembesar suara.

5. Penerima di telinga atau penerima di saluran (RIC)

Jenis RIC serupa dengan BTE, tetapi menggunakan wayar kecil dan bukannya tiub. Bukan hanya itu, berbanding BTE, RIC lebih kecil dan kurang jelas. Walau bagaimanapun, pembesar suara juga terdedah kepada telinga.

6. Alat terbuka atau terbuka

Jenis ini adalah variasi BTE dengan paip nipis. Kesesuaian terbuka menjadikan saluran telinga sangat terbuka, membolehkan bunyi frekuensi rendah memasuki telinga secara semula jadi dan bunyi frekuensi tinggi dapat diperkuat. Alat ini adalah untuk orang yang mengalami pendengaran ringan hingga sederhana.

Gambaran keseluruhan muat terbuka:

 • Kurang kelihatan.
 • Ini tidak menyumbat telinga anda seperti CIC, jadi anda dapat mendengar suara anda sendiri dengan baik.

Harga alat bantu dengar

Harga alat bantu dengar tentu berbeza. Bergantung pada jenisnya, ciri-ciri yang ditawarkan serta jenama alat tersebut.

Sebagai gambaran, berikut adalah julat harga alat bantu dengar dari yang paling murah hingga yang paling mahal.

 • Jenis BTE: Harga dari Rp. 350,000 - 11,000,000
 • Jenis IT: Harga dari Rp. 100,000 - 2,500,000
 • Jenis ITC : Harga dari Rp. 100,000 - 5,000,000
 • Jenis CIC : Harga dari Rp. 900,000 - 5,500,000
 • Jenis RIC : Harga dari Rp. 300,000 - 12,000,000
 • Jenis pas terbuka : Harga dari Rp. 300,000 - 12,000,000

* Harga di setiap kedai penyedia mungkin berbeza.

Alat pendengaran untuk warga tua

Warga emas adalah kumpulan pengguna alat pendengaran terbesar. Faktor usia inilah yang menyebabkan mereka mengalami penurunan kemampuan mendengar sehingga mereka memerlukan alat bantu pendengaran.

Alat bantu dengar untuk warga tua harus dipilih berdasarkan beberapa pertimbangan yang merangkumi:

 • Keadaan. Dalam konteks ini, situasi yang dimaksud adalah usia, alasan untuk pekak, persekitaran untuk menggunakan alat dan kemampuan kewangan.
 • Pemeriksaan. Untuk tepat, orang tua mesti melakukan ujian pendengaran terlebih dahulu. Jadi alat itu akan disesuaikan dengan hasil pemeriksaan.
 • Bentuk telinga. Orang tua pada umumnya mempunyai cuping telinga yang tidak elastik. Oleh itu, jenis alat yang mesti dimasukkan ke saluran telinga tidak digalakkan. Oleh itu, jenis yang disyorkan untuk orang tua umumnya BTE.
 • Adaptasi. Sama seperti ketika menggunakan cermin mata atau gigi palsu, penggunaan alat yang satu ini juga memerlukan masa penyesuaian.

Pada kumpulan orang tua, bantuan pendengaran yang diperoleh dari alat tidak akan menjadikan kemampuan mereka 100 peratus kembali normal. Semasa pertama kali digunakan, alat ini juga akan menghasilkan bunyi yang rendah dan kemudian secara beransur-ansur meningkat.

Alat bantu juga harus digunakan di dalam rumah terlebih dahulu kemudian di luar rumah. Umumnya alat pendengaran untuk orang tua perlu dipakai beberapa jam sehari selama tempoh penyesuaian agar saraf pendengaran tidak terganggu.

Bagaimana anda memahami lebih lanjut mengenai bagaimana alat bantu dengar berfungsi dan jenis dan harganya? Oleh itu, agar anda mendapat alat yang tepat, jangan ragu untuk bertanya kepada pakar audiologi. Pastikan juga anda menggunakannya secara konsisten.

Masih ada soalan mengenai jenis alat pendengaran atau masalah kesihatan pendengaran yang lain? Ayuh, hanya berunding dalam talian di Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!