Kesihatan

Fakta dan Bahaya Bahan Tambahan dalam Makanan yang Perlu Anda Ketahui!

Bahan tambahan makanan biasanya diberikan untuk meningkatkan keselamatan, kesegaran, rasa, tekstur dan penampilan. Sebilangan perkara ini sering memudaratkan kesihatan, tetapi masih selamat selagi dimakan dalam had normal.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa penggunaan bahan tambahan dalam makanan hanya boleh dilakukan dengan teknologi yang tepat, tidak menipu pengguna dan berfungsi untuk menjaga kualiti pemakanan dan kestabilan makanan.

Tujuan penggunaan bahan tambahan

Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) mengatakan terdapat beberapa sebab penggunaan bahan tambahan, termasuk:

  • Mengekalkan dan meningkatkan keselamatan dan kesegaran makanan
  • Menambah atau mengekalkan nilai pemakanan dalam makanan
  • Meningkatkan rasa, tekstur dan penampilan makanan

Adakah bahan tambahan makanan ini selamat untuk dimakan?

Terdapat ribuan bahan yang digunakan untuk membuat makanan. Sebenarnya, FDA mencatatkan lebih daripada 3,000 bahan tambahan yang ditambahkan pada makanan di negara Uncle Sam.

Penggunaan bahan tambahan dalam makanan tidak boleh sewenang-wenangnya. Itulah sebabnya, ada jawatankuasa pakar bersama dari WHO dan Pertubuhan Makanan dan Pertanian Dunia (FAO) yang ditugaskan untuk menilai keselamatan bahan-bahan ini.

Jawatankuasa ini akan menentukan bahan tambahan yang boleh digunakan dalam makanan untuk dijual di peringkat antarabangsa.

Menurut FDA, penggunaan bahan tambahan mesti dipastikan selamat sebelum ditambahkan ke makanan. Walaupun begitu, semua bahan tambahan ini masih dikaji untuk tahap keselamatannya, sehingga setiap pengguna merasa selamat untuk menggunakannya.

Sebilangan bahan tambahan dalam makanan boleh menyebabkan reaksi dalam badan

Jabatan Kesihatan & Perkhidmatan Manusia di Negeri Victoria, Australia mengatakan di laman web rasminya bahawa penggunaan bahan tambahan tidak menimbulkan masalah bagi kebanyakan orang dalam jangka masa pendek.

Walau bagaimanapun, 50 daripada 400 bahan tambahan negara telah banyak dikaitkan dengan beberapa kesan negatif. Ini menunjukkan bahawa beberapa bahan tambahan makanan boleh menyebabkan reaksi pada beberapa orang yang sensitif.

Beberapa reaksi hipersensitiviti yang berlaku termasuk:

  • Masalah dengan pencernaan: Cirit-birit dan sakit perut
  • Gangguan saraf: Hiperaktif, insomnia dan mudah marah
  • Masalah dengan pernafasan: Asma, rinitis dan sinusitis
  • Masalah kulit: Gatal, ruam dan bengkak

Namun, anda mesti ingat bahawa gejala yang timbul kerana kepekaan makanan juga boleh disebabkan oleh keadaan lain. Oleh itu, sangat mustahak untuk mendapatkan diagnosis perubatan daripada membuat kesimpulan sendiri dan mengehadkan pengambilan makanan.

Bahan tambahan dalam makanan yang sering menimbulkan masalah

Beberapa bahan tambahan yang boleh menyebabkan makanan bagi sesetengah orang adalah:

Monosodium Glutamat (MSG)

MSG adalah bahan tambahan yang paling biasa digunakan dalam makanan. Bahan ini digunakan untuk membuat makanan menjadi atau bertambah sedap.

MSG biasanya terdapat dalam makanan sejuk beku, makanan ringan masin dan sup kalengan. MSG juga sering ditambahkan pada makanan di restoran dan makanan segera.

Pewarna makanan

Dari namanya, anda pasti dapat meneka bahawa penggunaan bahan tambahan ini bertujuan untuk meningkatkan penampilan makanan. Malangnya, sebilangan agen pewarna makanan dikatakan menyebabkan masalah kesihatan.

Seperti yang tertulis di laman web rasmi Jabatan Kesihatan & Perkhidmatan Manusia di Negeri Victoria, Australia yang menyebutkan jenis pewarna Tartrazine 102, kuning 2G107, kuning kuning FCF110 dan cochineal 120 menyebabkan kesan sampingan kepada pengguna.

Pengawet makanan

Salah satu pengawet makanan yang dikatakan mempunyai kesan berbahaya pada tubuh adalah benzoat. Bahan ini biasanya ditambahkan ke minuman berkarbonat dan makanan berasid seperti acar, jus buah dan kuah salad.

Pemanis buatan

Komponen satu ini banyak digunakan dalam makanan dan minuman untuk meningkatkan rasa manis tetapi mengandungi sedikit kalori. Beberapa jenis pemanis tiruan termasuk aspartam, sucralose, saccharin dan acesulfame potassium.

Itu adalah bahan tambahan yang biasanya terdapat dalam makanan yang anda makan dan bagaimana ia memberi kesan sampingan kepada kesihatan. Sentiasa mengambil makanan dalam had yang sihat, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022