Kesihatan

Mengenal Polio: Apakah Punca, Gejala dan Bagaimana Mencegahnya?

Polio adalah salah satu masalah kesihatan yang sering berlaku pada kanak-kanak. Dilaporkan dari kemkes.go.id, virus penyebab penyakit ini banyak dijumpai di persekitaran yang mempunyai sistem sanitasi yang buruk.

Polio disebabkan oleh virus yang menyerang sistem saraf, dan dapat membuat penderita lumpuh. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), 1 dari 200 kes jangkitan polio akan menyebabkan kelumpuhan kekal.

Hingga kini tidak ada penawar untuk polio. Walau bagaimanapun, pencegahan dapat dilakukan dalam beberapa cara, dari mengamalkan gaya hidup bersih hingga memberi vaksin.

Penyakit polio hari ini

Dilaporkan dari kemkes.go.id, sejak 2016 hingga sekarang polio masih diisytiharkan sebagai Kesihatan Awam Kecemasan Antarabangsa (PHEIC) atau Kesihatan Awam Kecemasan Antarabangsa (KKMMD).

Berdasarkan data dari Global Polio Eradication Initiative, dari 2018 hingga minggu ke 38 tahun 2019, jumlah kes polio di dunia adalah 296 kes. Ini terdiri daripada 111 kes jenis WPV dan 184 kes Virus Polio Berasal Vaksin yang beredar (cVDPV).

Kes-kes ini dilaporkan di 18 negara, baik endemik (Afghanistan, Nigeria, dan Pakistan) dan bukan endemik (Angola, Benin, China, Ethiopia, Filipina, Ghana, Indonesia, Mozambik, Niger, Mozambik, Myanmar, Somalia, Papua New Guinea Guinea, dan Republik Afrika Tengah.

Baca juga: Sering Keliru, Mari Ketahui Perbezaan Antara Virus dan Bakteria

Apa itu polio

Dengan istilah poliomielitis perubatan, polio tergolong dalam kelas penyakit yang sangat berjangkit. Ia mudah menyerang sistem saraf kanak-kanak, terutama mereka yang berumur di bawah 5 tahun.

Dilaporkan dari kemkes.go.id, virus polio yang dijumpai setakat ini terdiri daripada beberapa jenis. Terdapat dalam bentuk vaksin / poliovirus sabin, poliovirus liar / Virus Polio Liar (WPV) dan Virus Polio Berasal Vaksin (VDPV).

Virus polio liar itu sendiri mempunyai tiga serotaip, iaitu jenis 1, jenis 2 dan jenis 3. Masing-masing mempunyai protein kapsid yang sedikit berbeza. Kekebalan terhadap satu serotaip tidak memberikan kekebalan kepada serotaip yang lain.

Sementara VDPV itu sendiri adalah vaksin polio / virus sabin yang bermutasi dan boleh menyebabkan kelumpuhan.

Punca polio

Penyakit ini disebabkan oleh virus yang dipanggil enterovirus. Penyebarannya boleh berlaku dengan pelbagai cara.

Pertama, melalui laluan faecal-oral, itu diaKemasukan virus berlaku melalui makanan atau minuman yang telah dicemari kotoran yang mengandung virus polio. Keadaan ini membuka peluang untuk virus polio masuk melalui mulut dan membiak di dalam usus.

Selain itu, virus ini juga dapat menyebar ketika seseorang yang dijangkiti batuk atau bersin dan menyemburkan air liur di permukaan udara.

Selain kanak-kanak, ada kumpulan lain yang dianggap mempunyai risiko tinggi terkena polio. Antaranya adalah wanita hamil, menyusu, dan orang yang menderita penyakit autoimun seperti HIV.

Gejala polio

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, 95 hingga 99 peratus orang yang terkena penyakit ini mengalami gejala tanpa gejala. Keadaan ini dikenali sebagai subklinikal polio. Walaupun mereka tidak simptomatik, orang dalam kategori ini masih boleh menyebarkan polio kepada orang lain.

Gejala yang muncul ketika seseorang terkena penyakit ini dapat dibahagikan kepada tiga kategori, iaitu:

Polio pengguguran

Merupakan jangkitan virus polio yang berlaku pada skala ringan dan jangka masa yang agak singkat. Biasanya dia mempunyai satu atau lebih gejala berikut:

 1. Demam
 2. Selera makan berkurang
 3. Mual dengan atau tanpa muntah
 4. Sakit tekak
 5. Malaise, yang merupakan perasaan tidak selesa, sakit, dan keletihan yang berlaku tanpa sebab
 6. Sembelit, dan
 7. Sakit di perut.

Polio yang tidak menyebabkan lumpuh

Gejala dalam kategori jangkitan ini boleh berlangsung dari 1 hingga 10 hari. Ciri-ciri biasanya agak ringan dan menyerupai jangkitan biasa.

Beberapa tanda adalah demam, sakit tekak, sakit kepala, leher hingga tulang belakang yang kaku, keletihan yang mudah, muntah. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes ada juga yang menyebabkan meningitis.

Baca juga: Mesti Tahu! Kenali Gejala Meningitis Berdasarkan Sebabnya

Polio yang menyebabkan lumpuh

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, 1 dari 200 kes polio berpotensi menyebabkan kelumpuhan. Ini biasanya berlaku kerana virus berjaya menyerang saraf tunjang (sumsum tulang).polio tulang belakangbatang otak (polio bilah), atau kedua-duanya (polio bulbospinal).

Beberapa simptom serupa dengan polio, ada yang tidak menyebabkan lumpuh. Namun, jika diperiksa dengan lebih terperinci, setelah seminggu dijangkiti penghidapnya akan mengalami gejala yang lebih teruk seperti:

 1. Kehilangan refleks anggota badan
 2. Kekejangan teruk dan sakit otot
 3. Sembelit
 4. Air liur berlebihan
 5. Kehilangan keseimbangan kadang-kadang hanya berlaku pada satu sisi badan
 6. Lumpuh segera, sama ada sementara atau kekal
 7. Kecacatan anggota badan, terutamanya di pelvis, pergelangan kaki, dan kaki.

Walaupun agak jarang berlaku, kes 1 peratus polio yang menyebabkan lumpuh masih harus diperhatikan. Lebih-lebih lagi, 5 hingga 10 peratus kes ini dapat terus mengalami komplikasi yang menyerang sistem pernafasan dan menyebabkan kematian.

Sindrom selepas polio

Walaupun anda telah menjalani perawatan dan dinyatakan sembuh, masih ada kemungkinan penyakit ini akan menyerang lagi di masa depan.

Ini boleh berlaku dalam 15 hingga 40 tahun dari diagnosis pertama. Beberapa simptom biasa dari keadaan ini adalah:

 1. Rasa kelemahan berterusan pada sendi
 2. Otot semakin sakit setiap hari
 3. Mudah merasa letih dan penat
 4. Pembaziran otot disebut atrofi otot
 5. Kesukaran bernafas
 6. Sukar untuk menelan sesuatu
 7. Mempunyai apnea tidur, yang bermaksud pernafasan berhenti sebentar di tengah tidur
 8. Tidak boleh bertolak ansur dengan suhu sejuk
 9. Terdapat rasa sakit di bahagian lain otot yang baik sebelumnya
 10. Kemurungan
 11. Kesukaran menumpukan perhatian, dan
 12. Sukar untuk mengingati sesuatu.

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, sekitar 25 hingga 50 peratus penghidap polio yang berjaya sembuh masih berisiko menghidap sindrom ini.

Baca juga: Manfaat Beras Hitam, Meningkatkan Kesihatan Hati dan Jantung

Diagnosis polio

Pertama, doktor akan melihat gejala yang timbul dan melakukan pemeriksaan fizikal secara menyeluruh. Doktor akan memeriksa gangguan refleks, tahap kekakuan di belakang dan leher anda, dan betapa sukarnya anda mengangkat kepala ketika berbaring.

Selanjutnya, seperti yang dilaporkan oleh cedar-sinai.org, doktor akan menyelesaikan diagnosis dengan melihat riwayat perubatan pesakit dan melakukan beberapa ujian seperti berikut:

 1. Pensampelan tekak
 2. Persampelan najis
 3. Tahap cecair darah atau serebrospinal

Komplikasi polio

Komplikasi paling teruk yang boleh berlaku dari penyakit ini adalah kelumpuhan. Kesannya boleh menyebabkan kesukaran bernafas, sukar menelan, dan gangguan sistem pencernaan yang menyebabkan kematian.

Rawatan penyakit polio

Doktor hanya boleh mengubati penyakit ini sekiranya jangkitan itu hilang dengan sendirinya. Memandangkan saat ini tidak ada penawar untuk penyakit ini, cara terbaik untuk mengatasinya adalah dengan mencegahnya melalui vaksin.

Beberapa langkah rawatan sokongan yang dapat dilakukan pada pesakit dengan penyakit ini termasuk:

 1. Rehat lengkap
 2. Ambil ubat penahan sakit, seperti ibuprofen atau acetaminophen
 3. Diet sihat
 4. Kurangkan aktiviti harian
 5. Memberi ubat anti-sawan untuk mengurangkan sakit otot
 6. Pentadbiran antibiotik untuk merawat jangkitan saluran kencing
 7. Memberi ventilator untuk membantu pernafasan
 8. Terapi fizikal untuk membantu berjalan
 9. Memberi tuala wanita atau tuala untuk melegakan sakit otot
 10. Terapi fizikal untuk merawat kesakitan pada otot yang dijangkiti
 11. Terapi fizikal untuk membantu masalah pernafasan, dan
 12. Pemulihan paru-paru untuk meningkatkan daya tahan paru-paru.

Dalam kes-kes kronik yang menyebabkan kelumpuhan kaki, pesakit biasanya akan diberi kerusi roda atau alat bantu pergerakan lain untuk menyokong aktiviti harian.

Cara mencegah polio

Keberadaannya sangat mudah disebarkan, menyebabkan penyakit ini sukar diatasi. Namun, pada tahun 1955 para pakar telah berjaya mengembangkan vaksin polio dan sejak itu jumlah kes penyakit ini terus menurun.

Melapor dari kemkes.go.id, kaedah paling berkesan untuk mencegah jangkitan virus polio adalah melalui imunisasi. Tujuannya adalah untuk memberi kekebalan seumur hidup terhadap polio, terutama pada kanak-kanak. Terdapat 2 jenis vaksin polio, iaitu:

Vaksin Polio Mulut (OPV)

Vaksin ini diberikan melalui mulut. Kini terdapat di Indonesia adalah Vaksin Polio Oral Bivalen (bOPV) yang mengandungi virus polio liar jenis 1 dan 3.

Ini adalah peralihan dari Vaksin Polio Oral Trivalen (tOPV) yang penggunaannya telah dihentikan kerana WPV2 tidak lagi dijumpai di seluruh dunia.

Lama kelamaan vaksin ini diketahui mempunyai kaitan dengan berlakunya polio yang menyebabkan lumpuh. Oleh itu, pentadbirannya tidak boleh dilakukan secara rutin dan tidak boleh diberikan kepada orang yang menderita penyakit autoimun.

Dalam program pembasmian virus polio yang dirancang pada tahun 2030, penggunaan vaksin OPV akan terhad dan secara beransur-ansur akan diganti dengan vaksin IPV.

Vaksin Polio Tidak Diaktifkan (IPV)

Diberikan dengan suntikan intramuskular, vaksin ini mengandungi virus jenis 1, jenis 2 dan jenis 3. Jadual pentadbiran biasanya dibahagikan kepada 4 kali proses pentadbiran.

IPV tidak boleh menyebabkan polio, kerana virus di dalamnya mati. Oleh itu, vaksin ini selamat digunakan walaupun pada kanak-kanak dengan penyakit autoimun.

Sekiranya anda mempunyai sejarah alergi terhadap neomycin, streptomycin, atau polymyxin B, kemungkinan besar anda tidak akan diberi vaksin ini.

Diharapkan sesuai dengan program pembasmian polio yang dirancang, penggunaan IPV dapat membantu mempercepat pembasmian polio di dunia.

Reaksi alergi terhadap vaksin

Dalam beberapa kes, imunisasi polio boleh menyebabkan reaksi alergi ringan hingga teruk. Sebahagian daripadanya adalah:

 1. Kesukaran bernafas
 2. Demam panas
 3. Pening
 4. Ruam gatal
 5. Bengkak tekak, dan
 6. Denyutan jantung menjadi lebih cepat daripada biasa.

Faktor risiko penyebaran

Anda menjadi lebih berisiko mendapat penyakit ini jika anda belum diberi vaksin mengikut jadual. Selain itu, beberapa perkara yang dapat membuat anda lebih mudah terkena jangkitan virus polio adalah:

 1. Mengembara ke kawasan yang baru-baru ini mengalami wabak polio
 2. Merawat atau tinggal bersama orang yang dijangkiti polio
 3. Bekerja di makmal yang mengendalikan ujian polio
 4. Amandel telah dikeluarkan
 5. Mengalami tekanan yang teruk, dan
 6. Menjalankan aktiviti lain yang memerlukan anda terdedah kepada virus ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!