Kesihatan

Masih Bingung Bolehkah Anda Hamil Di Luar Masa Subur Anda? Inilah Fakta!

Peluang terbaik untuk hamil adalah jika anda melakukan hubungan seksual dalam tempoh subur anda. Tetapi, bolehkah anda tidak hamil di luar waktu subur? Masih boleh, walaupun peluangnya kecil.

Masa subur itu sendiri adalah waktu ketika telur dilepaskan dari ovari (biasanya disebut sebagai ovulasi), serta lima hari sebelumnya. Sekiranya anda melakukan hubungan seksual dalam tempoh ini, maka kemungkinan anda hamil sangat besar.

Baca Juga: Mari Kenali Tanda-Tanda Anda Berlebihan

Bilakah ovulasi berlaku?

Sangat sukar untuk menentukan bila masa ovulasi tepat berlaku di dalam badan anda. Tetapi, biasanya ini berlaku kira-kira 10-16 hari sebelum haid anda berlaku.

Kitaran haid biasanya berlangsung 28 hari. Tetapi, ia dapat bertahan lebih cepat atau lebih lama dan keadaan ini agak normal.

Oleh itu, tidak betul untuk mengatakan bahawa anda subur pada hari ke-14 kitaran haid anda. Kerana jika ternyata anda mempunyai kitaran haid yang panjang, misalnya 35 hari, maka masa subur anda adalah sekitar hari ke-19 hingga ke-25.

Sementara itu, jika anda mempunyai kitaran haid yang pendek, misalnya hanya 23 hari, maka ovulasi dapat terjadi pada hari ke-7 hingga ke-13.

Bolehkah anda hamil di luar tempoh subur anda?

Peluang hamil di luar waktu subur agak kecil. Laman web kesihatan dengan sihat menyenaraikan kemungkinan hamil sehari selepas ovulasi sebanyak 0 peratus hingga 11 peratus.

Oleh itu, hubungan seksual sebaiknya dilakukan sebelum ovulasi sekiranya anda ingin hamil. Sekiranya anda pernah berfikir sebaliknya, maka anda tidak bersendirian, kerana banyak wanita berpendapat bahawa hubungan seks harus dilakukan selepas ovulasi sekiranya anda ingin hamil.

Halaman yang sama menyatakan bahawa sekurang-kurangnya kemungkinan hamil berdasarkan masa hubungan seksual adalah seperti berikut:

  • 21 peratus hingga 35 peratus sebelum ovulasi
  • 10 peratus hingga 33 peratus pada hari ovulasi
  • 0 peratus hingga 11 peratus sehari selepas ovulasi
  • 0 peratus hingga 9 peratus dua hari selepas ovulasi

Angka-angka ini berdasarkan andaian bahawa anda hanya melakukan hubungan seks sekali dalam tempoh subur anda. Sekiranya anda melakukan hubungan seks sebelum dan selepas ovulasi, maka kemungkinan kehamilan akan lebih baik.

Mengapa masih ada kemungkinan kehamilan di luar masa subur?

Setelah membaca penjelasan di atas, adakah anda masih termasuk orang yang percaya bahawa anda tidak boleh hamil di luar masa subur anda? Fikirkan semula, ya, kerana peluang masih ada.

Salah satu faktor yang tidak dijangka yang membuat anda masih boleh hamil di luar waktu subur adalah salah perhitungan kitaran haid. Terutama jika ternyata kitaran haid anda pendek.

Oleh itu, berhati-hatilah apabila anda terlalu yakin untuk melakukan hubungan seks tanpa perlindungan pada akhir haid anda. Kerana mungkin kitaran haid anda pendek dan ternyata anda telah memasuki masa ovulasi.

Sperma sendiri masih boleh hidup di dalam rahim sehingga 5 hari selepas hubungan seksual. Oleh itu, lebih baik menggunakan perlindungan sekiranya anda ingin melakukan hubungan seks tanpa kemungkinan kehamilan tidak dirancang.

Baca Juga: Seberapa Pentingnya Merakam Jadual Waktu Menstruasi Anda? Wanita mesti mengetahui perkara ini

Kemungkinan kehamilan selepas tempoh subur

Tempoh selepas tempoh subur juga dikenali sebagai fasa luteal. Bahagian terakhir kitaran haid ini berlangsung sekurang-kurangnya 12 hari hingga 16 hari terakhir sebelum permulaan kitaran haid berikutnya.

Persoalan sama ada anda boleh hamil di luar tempoh subur dalam tempoh ini sudah dapat dilihat dengan peluang kecil seperti yang disebutkan di atas. Ini berlaku kerana progesteron mula naik dan memberi isyarat kepada ovari untuk tidak melepaskan telur lagi.

Akibatnya, lendir di serviks akan mengering dan akan ada palam yang dibuat untuk mencegah sperma memasuki rahim. Oleh kerana telur telah dilepaskan pada saat ovulasi, maka dalam tempoh ini tidak ada lagi yang dapat dilakukan hingga bulan berikutnya.

Oleh itu, semua penjelasan untuk menjawab persoalan sama ada anda boleh hamil di luar tempoh subur. Jangan salah perhitungan jika anda tidak mahu menjalani kehamilan yang tidak dirancang, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!