Kesihatan

Bolehkah saya menggunakan gabungan dua serum pada masa yang sama?

Salah satu produk penjagaan kulit yang penggunaannya tidak boleh dilewatkan adalah serum. Serum mempunyai banyak kebaikan yang penting untuk anda ketahui. Namun, adakah dibenarkan menggunakan gabungan dua serum pada masa yang sama?

Baca juga: Pelbagai Manfaat Minuman Kolagen, Bolehkah Mencegah Penuaan?

Ketahui kelebihan serum

Serum adalah produk penjagaan kulit yang mengandungi sejumlah bahan aktif pekat. Serum direka untuk menyerap ke dalam kulit dengan lebih cepat.

Oleh kerana kepekatannya lebih tinggi, biasanya memerlukan masa yang lebih pendek untuk menghasilkan hasil yang dapat dilihat.

Anda perlu tahu bahawa jika anda menggunakan serum mengikut jenis masalah kulit yang ingin anda rawat, serum mempunyai banyak manfaat untuk kulit wajah, termasuk:

  • Menyerap lebih cepat ke kulit
  • Menenangkan kulit sensitif
  • Memperbaiki penampilan garis-garis halus dan kedutan
  • Melindungi kulit dari radikal bebas
  • Mempunyai tekstur ringan ketika disapu pada wajah

Adakah boleh menggunakan kombinasi dua serum pada masa yang sama?

Manfaat serum banyak, bagaimanapun, adakah wajar menggunakan kombinasi dua serum pada masa yang sama? Pada dasarnya, ia boleh dilakukan.

Tetapi yang perlu anda perhatikan adalah anda harus menggunakannya dengan berhati-hati. Kerana, menurut Penerbitan Kesihatan Harvard, seberapa baik serum berfungsi bergantung pada bahan aktif dan formulasi yang ada.

Bukan hanya itu, setiap kandungan dalam serum juga mempunyai reaksi yang berbeza pada kulit. Perkara penting yang harus dilakukan semasa anda memutuskan untuk menggunakan dua serum adalah memperhatikan ramuannya.

Kerana, beberapa kandungan tidak boleh digabungkan pada masa yang sama. Contohnya, dua produk yang mengandungi asid, ini kerana boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Sebaliknya, anda juga tidak boleh menggunakan lebih daripada tiga produk serum. Kerana, menurut Enrique Ramirez, pakar kecantikan, menggunakan lebih dari tiga produk serum dapat mengurangkan kemungkinan setiap bahan diserap oleh kulit dengan betul.

Perkara lain yang perlu diberi perhatian

Selain bahan aktif yang terkandung di dalamnya, anda juga harus memperhatikan konsistensi serum. Ini dapat membantu anda mengetahui serum mana yang harus digunakan terlebih dahulu.

Sebaliknya, gunakan serum yang mempunyai konsistensi yang lebih ringan, kemudian gunakan serum dengan konsistensi yang lebih padat.

Kemudian, kandungan serum apa yang tidak boleh digabungkan?

Nah, berikut adalah beberapa bahan yang tidak boleh anda gunakan bersama.

1. Vitamin C dan retinol

Anda harus tahu bahawa produk vitamin C berfungsi sebagai antioksidan yang dapat membantu mengatasi masalah kulit yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari atau bahan pencemar yang berlebihan. Selain itu, vitamin C juga dapat membantu merangsang pengeluaran kolagen untuk mengurangkan penampilan garis-garis halus.

Tidak seperti vitamin C, retinol atau retinoid adalah turunan vitamin A yang dapat menyamarkan bintik-bintik coklat di wajah dan memperbaiki penampilan garis-garis halus.

Walaupun kedua-duanya mempunyai faedah penting, menggunakannya bersama dapat menjadikan kulit lebih sensitif. Ini kerana vitamin C dan retinol berfungsi secara optimum dalam lingkungan pH yang berbeza.

2. Benzoyl peroksida dan retinol

Tidak kira jenis kulit anda, bahan lain yang tidak boleh dicampurkan adalah Benzoyl peroksida dan retinol. Kerana, menggabungkan keduanya sekaligus berisiko menyebabkan kulit menjadi kering, bersisik, dan mengelupas.

Walaupun, Benzoyl peroksida Ia juga dikatakan dapat mengurangkan kesan retinol.

Baca juga: Tuan-tuan, Tahukah Anda Ada Bahan-Bahan Penjagaan Kulit yang Tidak Boleh Campur?

3. Alpha dan Asid Hidroksi Beta dan Retinol

Asid hidroksi alfa (AHA) termasuk asid glikolik, laktikID AC, dan asid sitrik. Manakala, asid hidroksi beta (BHA) merujuk kepada asid salisilik atau asid salisilik.

Kedua-dua AHA dan BHA biasanya digunakan untuk mengelupas lapisan atas kulit dan meratakan warna kulit. Sementara itu, diketahui bahawa retinol digunakan untuk merawat bintik-bintik coklat, garis-garis halus, dan kedutan.

Retinol juga digunakan untuk merawat jerawat. Sebaiknya elakkan penggunaan kedua-dua bahan ini bersama-sama, kerana boleh menyebabkan kekeringan, kemerahan, dan kerengsaan. Gunakan kedua-duanya pada masa yang berlainan.

Itulah beberapa maklumat mengenai sama ada dibenarkan menggunakan dua serum atau tidak pada masa yang sama. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai kesihatan kulit, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!