Kesihatan

Hebatnya, ini adalah 8 kebaikan daun sirsak untuk kesihatan yang jarang diketahui!

Selain buah manis, daun pokok sirsak mempunyai banyak khasiat. Jarang diketahui, ternyata terdapat banyak manfaat daun sirsak untuk kesihatan yang dapat anda perolehi selain memakan buahnya.

Beberapa faedah ini termasuk mencegah barah, anti-radang, rawatan diabetes, dan banyak lagi. Ayuh, pertimbangkan lapan faedah daun sirsak berikut untuk kesihatan.

Baca juga: Diet terus makan sedap dengan resipi menu gaya DEBM ini

1. Pencegahan barah

Daun sirsak sangat bermanfaat untuk kesihatan. Sumber foto: Shutterstock

Sebilangan orang Indonesia menggunakan daun sirsak sebagai ubat tradisional untuk merawat barah. Ini sejajar dengan kajian mengenai penyelidik dari UT Southwestern Medical Center yang menyatakan bahawa daun sirsak cukup berkesan membunuh sel barah.

Daun sirsak, atau juga dikenali sebagai graviola, mampu menghalang pertumbuhan sel barah dalam tubuh manusia hingga 80%. Kandungan asetogenin dalam daun sirsak mempunyai sifat anti-barah.

Selain pencegahan, daun sirsak yang telah diproses menjadi ekstrak juga dapat membantu dalam rawatan atau rawatan barah. Sebatian asetogenin dapat menghambat penyebaran sel barah dan membuat sistem metabolisme tubuh meningkat.

Anda perlu tahu, asetogenin adalah sebatian yang unik, mempunyai kemampuan untuk memusnahkan dan membunuh sel barah tanpa merosakkan sel lain dalam tubuh yang masih sihat. Inilah yang menjadikan daun sirsak digunakan secara meluas sebagai pencegahan dan rawatan barah tradisional.

2. Anti-radang

Bukan hanya pencegahan barah, manfaat daun sirsak untuk kesihatan yang tidak boleh dipandang ringan adalah sifat anti-radang. Kajian di Brazil menyimpulkan bahawa daun sirsak dapat berfungsi sebagai anti-racun.

Dalam kes ini, ia dapat melegakan keradangan pada tubuh manusia. Sebatian anti-racun juga mampu menghasilkan kesan yang sama dengan ubat analgesik atau penghilang rasa sakit.

Sifat anti-radang ini tidak hanya terdapat pada daun sirsak, tetapi juga bahagian pokok lain seperti akar dan kulit kayu.

Baca juga: 17 Manfaat Kesihatan Kunyit yang Tidak Diketahui

3. Kesihatan mata

Manfaat daun sirsak untuk kesihatan seterusnya adalah mengoptimumkan fungsi mata. Memetik Institut Kesihatan Nasional AS, Amerika Syarikat, sirsak adalah buah yang kaya dengan antioksidan, termasuk daun.

Daun sirsak mengandungi banyak vitamin yang diperlukan oleh tubuh, terutama C dan E. Vitamin ini dapat mengurangkan risiko sejumlah penyakit mata.

Sebatian zink dan beta-karoten sebagai pelengkap dapat melegakan tekanan oksidatif pada saraf optik, yang jika tidak diperiksa dapat mengakibatkan degenerasi makula dan katarak.

4. Rawatan diabetes

Sekiranya anda menghidap diabetes, tidak ada salahnya menggunakan daun sirsak sebagai ubat. Memetik Perpustakaan Perubatan Nasional AS, daun sirsak mempunyai sebatian aktif yang mampu mengawal kadar glukosa dalam badan.

Sudah tentu, anda boleh mendapatkan faedah tersebut dari daun yang diekstrak. Ekstrak daun sirsak juga memiliki peranan penting sebagai penghambat dan pencegahan kerosakan oksidatif pada hati, yang biasanya dialami oleh banyak penderita diabetes.

Oleh itu, daun sirsak sangat sesuai digunakan sebagai pencegahan dan rawatan diabetes.

5. Kesihatan perut

Terdapat banyak masalah kesihatan yang disebabkan oleh gangguan perut, seperti bisul dan asid perut yang berlebihan. Daun sirsak mempunyai sifat berikut: anti-ulser, bertugas menjaga produktiviti lendir di dinding perut.

Seperti diketahui, dinding perut yang bermasalah akan menyebabkan pelbagai masalah pencernaan yang dapat anda rasakan. Daun sirsak yang telah diekstrak dapat membunuh parasit yang mencetuskan masalah perut.

Oleh itu, anda boleh menjadikan daun sirsak sebagai teman setia anda ketika masalah pencernaan melanda.

6. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Kajian yang dilakukan oleh National Research Foundation of Korea menjelaskan bahawa daun sirsak yang telah diekstrak dapat meningkatkan imuniti manusia. Ini tidak dapat dipisahkan dari sebatian bioaktif yang terdapat di dalamnya.

Ekstrak daun sirsak dapat merangsang sistem ketahanan badan, biasanya digunakan untuk rawatan pesakit imunokompromi atau gangguan imun.

Mikronutrien seperti vitamin C (asid karbonik), vitamin A, dan beta-karoten menjadikan daun sirsak sering digunakan sebagai makanan tambahan dalam program diet.

7. Kesihatan kulit

Siapa sangka, daun sirsak sebenarnya boleh memberi kesan yang baik pada kulit anda. Pencegahan papilloma adalah salah satu kelebihan daun sirsak untuk kesihatan kulit yang anda dapat. Papilloma itu sendiri adalah sejenis penyakit yang dibawa oleh virus yang menyebabkan jangkitan.

Selain itu, menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Pusat Perubatan Amerika Syarikat, daun tanaman sirsak dapat menenangkan kulit dan kulit kepala bayi. Dengan kata lain, ekstrak daun sirsak cukup berkesan untuk menghilangkan rasa gatal dan kelemumur di rambut.

Baca juga: 8 Manfaat Kesihatan Tomato yang Perlu Anda Ketahui

8. Rawatan rematik

Percaya atau tidak, air rebusan daun sirsak dapat menghilangkan rasa sakit akibat reumatik. Selain air rebus, anda juga boleh menumbuk daun secara langsung dan kemudian menggosoknya pada kulit pada bahagian badan yang sakit. Sangat mudah, bukan?

Di banyak negara di Afrika, daun sirsak biasanya digunakan untuk mengamati rematik dengan menumbuk. Antosianin dan alkaloid adalah dua sebatian aktif yang dapat memberikan kesan luar biasa sebagai penghilang rasa sakit yang tidak tertahankan.

Itulah lapan faedah daun sirsak untuk kesihatan yang dapat anda rasakan secara langsung. Ayuh, terapkan gaya hidup sihat untuk mengelakkan pelbagai penyakit!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!