Kesihatan

Jangan hanya menggunakannya, anda mesti mengetahui 5 kebaikan pendakap berikut

Kecenderungan penggunaan pendakap atau sanggur masih berterusan hingga kini. Malangnya, ada sebilangan orang yang menggunakannya kerana ingin kelihatan rapi, tanpa mengetahui faedah sebenar pendakap gigi.

Walaupun pengguna juga tidak bergurau, anda tahu. Kerana pemasangan gigi mempunyai tujuan untuk menyokong keadaan kesihatan mulut.

Berikut adalah penjelasan mengenai faedah menggunakan pendakap gigi atau ubat penahan dari pihak perubatan di bawah:

5 kebaikan pendakap atau sanggur yang perlu anda ketahui

Pendakap gigi adalah salah satu alat yang digunakan oleh pakar ortodontik untuk membetulkan bentuk gigi. Anda juga perlu mengetahui sama ada pakar ortodontik berbeza dengan doktor gigi biasa. Pakar ortodontik adalah doktor gigi yang mempunyai kepakaran dalam bidang ortodontik.

Orthodontik adalah bidang yang mengkaji estetika kedudukan gigi, rahang dan muka. Pakar ortodontik biasanya akan menasihati pesakitnya untuk menggunakan pendakap jika diperlukan untuk meluruskan gigi, untuk mendapatkan faedah seperti:

Meningkatkan keyakinan

Pakar ortodontik akan menasihati pesakit untuk meluruskan gigi jika mereka mengalami maloklusi gigi yang mempengaruhi bentuk wajah dan penampilan gigi. Maloklusi gigi adalah keadaan di mana tulang rahang dan gigi tidak sejajar.

Gigi bengkok ini biasanya boleh mempengaruhi penampilan seseorang dan membuatnya tidak selamat. Di Indonesia, keadaan ini sering disebut sebagai gigi bengkok. Tidak hanya bengkok, tetapi gigi bertindih dan bengkok juga termasuk dalam maloklusi gigi.

Menjaga kebersihan gigi dan mulut

Penggunaan pendakap gigi juga berkait rapat dengan kebersihan gigi dan mulut. Doktor biasanya akan memeriksa keadaan gigi yang perlu diluruskan. Sekiranya terdapat maloklusi gigi yang teruk, pendakap gigi biasanya akan disyorkan.

Sebabnya, selain memperbaiki penampilan wajah, meluruskan gigi diperlukan agar gigi lebih senang dibersihkan. Gigi yang tidak kemas akan lebih sukar dibersihkan, jadi risiko penumpukan plak gigi lebih tinggi daripada gigi yang rapi.

Melindungi dan menjaga kesihatan gigi

Meneruskan perkara di atas, gigi perlu dipangkas agar lebih senang dibersihkan dan mencegah penumpukan plak. Kerana plak gigi yang terkumpul dan dibiarkan menjadi tartar. Ini boleh menyebabkan kerosakan gigi dan menyebabkan penyakit gusi.

Salah satu penyakit yang boleh timbul akibat penumpukan plak adalah periodontitis. Periodontitis adalah jangkitan gusi yang merosakkan tisu di sekitar gigi, menyebabkan pelbagai gejala seperti sakit ketika mengunyah, bengkak pada gusi dan gusi berdarah.

Menyelaraskan kedudukan rahang

Gigi yang tidak kemas dapat membuat bentuk rahang yang tidak selaras. Keadaan ini biasanya akan menyebabkan seseorang mengalami kesukaran untuk menggigit atau mengunyah. Itulah sebabnya mengapa perlu melakukan usaha untuk meluruskan gigi, salah satunya menggunakan pendakap gigi.

Dengan gigi yang rapi, rahang sejajar, ia akan meningkatkan keupayaan untuk menggigit. Ini akan mengurangkan risiko masalah pencernaan kerana proses mengunyah tidak optimum.

Memperbaiki pertuturan

Dalam beberapa kes, maloklusi gigi yang teruk boleh mempengaruhi pertuturan seseorang. Keadaan ini biasanya akan mempengaruhi tahap keyakinan seseorang. Itulah sebabnya faedah pendakap diperlukan untuk mengembalikan pertuturan yang normal.

Walaupun maloklusi gigi bukanlah penyakit berbahaya, ia mempengaruhi beberapa aktiviti asas atau aktiviti harian dan merasa penting untuk diperbetulkan.

Sebagai maklumat tambahan, anda juga perlu tahu jika pendakap atau sanggur bukan satu-satunya alat yang biasanya digunakan oleh ortodonti untuk merawat maloklusi gigi. Terdapat beberapa alat lain seperti pendakap lingual (seperti pendakap yang diletakkan di bahagian dalam gigi), penjajaran dan juga invisalign.

Pemilihan alat untuk meluruskan gigi ditentukan atas nasihat doktor dan persetujuan pesakit. Dipetik dari sebuah artikel perubatannewstodayDi Amerika Syarikat, penggunaan pendakap biasanya bermula pada usia 12 atau 13 tahun. Tetapi orang tua juga boleh menggunakannya.

Cuma, pada orang dewasa memerlukan lebih lama daripada pengguna pendakap remaja. Umumnya, seseorang dapat merasakan faedah pendakap gigi setelah menggunakannya dari 18 hingga 22 bulan, bergantung kepada keparahan maloklusi gigi.

Tidak hanya harus bersabar menunggu hasilnya, pengguna pendakap juga harus mengetahui tentang risiko yang mungkin timbul semasa memakai pendakap ini. Apakah risikonya?

Sebelum mengalami faedah pendakap gigi, anda perlu mengetahui risikonya

Walaupun cukup selamat, tetapi masih ada beberapa risiko yang mungkin berlaku. Risiko terbahagi kepada dua, iaitu jangka pendek dan jangka panjang.

Risiko jangka pendek

Pendakap membuat ruang kecil di sekitar gigi yang dapat menangkap serpihan makanan dan meningkatkan penumpukan plak. Anda mesti rajin membersihkan gigi, jika tidak, anda mungkin mengalami:

  • Kehilangan mineral di permukaan luar enamel gigi, yang menyebabkan noda muncul pada gigi.
  • Kerosakan gigi, termasuk rongga dan penyakit gusi.

Risiko jangka panjang

Penggunaan pendakap atau sanggur juga boleh menyebabkan risiko jangka panjang seperti:

  • Pergerakan gigi ketika memakai pendakap boleh menyebabkan gigi menjadi kurang stabil. Tetapi secara amnya, ini tidak menimbulkan masalah penting.
  • Gagal membetulkan bentuk gigi. Sekiranya anda tidak mengikut arahan doktor, mungkin lokasi gigi tidak menunjukkan hasil yang maksimum. Terutama jika pesakit enggan melakukan rawatan setelah melepaskan wayar.
  • Doktor akan menyediakan alat penahan, atau alat yang menjaga bentuk gigi, untuk digunakan setelah pendakap dilepaskan. Malas menggunakan penahan kerana gigi akan runtuh lagi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found