Kesihatan

Mengenal Bradikardia Janin: Keadaan Denyutan Jantung Janin yang Lemah

Mendengar degupan jantung janin adalah masa yang menggembirakan, kerana itu adalah tanda bahawa bayi sedang membesar dan berkembang dengan baik. Walau bagaimanapun, wanita hamil juga harus memantau kelainan irama, seperti degupan jantung janin yang lemah.

Denyut jantung janin yang lemah dicirikan oleh bilangan degupan per minit yang kurang daripada bilangan normal. Rata-rata, degupan jantung janin adalah 110 hingga 160 degupan seminit. Sekiranya di bawahnya, janin mempunyai degupan jantung yang lemah atau apa yang dikenali sebagai bradikardia janin.

Menyedari rentak janin atau bradikardia janin yang lemah

Bradikardia janin adalah gangguan degupan jantung atau aritmia yang berlaku pada janin. Keadaan ini mempengaruhi 1-2 peratus kehamilan. Bradikardia janin itu sendiri dapat dikesan melalui pemeriksaan ultrasound (USG).

Menurut penyelidikan, gangguan irama jantung atau kelainan pada bayi hanya dapat dikesan setelah 20 minggu kehamilan. Dalam beberapa kes, degupan jantung janin yang lemah dapat kembali normal dan tidak memerlukan rawatan.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes lain diperlukan pemeriksaan dan rawatan lebih lanjut. Doktor perlu melakukan pemeriksaan lebih lanjut kerana terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan degupan jantung janin yang lemah.

Punca degupan jantung janin yang lemah

Bradikardia janin adalah keadaan yang jarang berlaku. Denyutan jantung janin yang perlahan biasanya disebabkan oleh masalah dengan sistem elektrik jantung, yang menghantar impuls elektrik yang memberi isyarat kepada otot jantung untuk berkontrak atau berdegup.

Masalahnya mungkin di simpul sinus, alat pacu jantung semula jadi, di mana impuls elektrik dihasilkan. Atau mungkin ada masalah dalam pengaliran atau penghantaran isyarat dari ruang atas jantung (atria) ke ruang bawah (ventrikel).

Dalam banyak kes, bradyarrhythmias dikaitkan dengan keadaan lain, termasuk kecacatan jantung kongenital, penyakit tisu penghubung ibu (lupus), dan kelainan kromosom.

Selain itu, hipoksia juga boleh menyebabkan degupan jantung janin yang rendah.

Bagaimana menangani degupan jantung janin yang lemah?

Seperti yang telah disebutkan, tidak semua kelainan irama jantung pada janin memerlukan rawatan. Ada yang kembali normal tanpa rawatan dan tidak mengalami masalah lain sehingga melahirkan.

Walaupun beberapa yang lain memerlukan rawatan, rawatan akan berbeza bagi setiap orang.

Rawatan perubatan yang dijalankan bergantung pada jenis bradikardia janin, usia kehamilan janin, keadaan berkaitan dan kesihatan ibu dan janin.

Tetapi secara amnya, berikut adalah beberapa kemungkinan rawatan untuk merawat degupan jantung janin yang lemah:

  • Dalam kes ringan, rawatan biasanya dilakukan dengan pemantauan yang ketat, tanpa pemberian ubat
  • Pemberian ubat untuk meningkatkan kadar jantung janin adalah lemah
  • Steroid boleh diberikan jika kelahiran awal atau pramatang dijangka. Steroid akan membantu pertumbuhan paru-paru janin yang belum matang.
  • Rawatan perubatan juga boleh dilakukan untuk mengatasi penyebab yang mendasari, misalnya berkaitan dengan keadaan perubatan pada ibu.
  • Dalam keadaan mendesak, penghantaran pramatang atau kecemasan akan dilakukan sebagai langkah penyelamatan.

Penjagaan selepas bayi dilahirkan

Dalam kes biasa, degupan jantung biasanya akan meningkat dari masa ke masa tanpa rawatan. Pemantauan akan selesai setelah keadaannya diselesaikan sepenuhnya.

Sebilangan bayi yang mempunyai masalah dengan degupan jantung janin yang lemah mungkin memerlukan rawatan selepas kelahiran. Dalam kes ringan, pemantauan akan dilakukan hingga irama normal.

Dalam kes yang lebih teruk, ubat-ubatan atau bahkan alat pacu jantung mungkin diperlukan untuk meningkatkan kadar denyutan jantung. Bayi yang mempunyai masalah jantung kongenital juga mungkin mendapat rawatan sepanjang hayat.

Kelainan irama jantung pada bayi jarang terjadi, jadi jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda jika anda mengesyaki ada gejala yang tidak biasa semasa kehamilan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found