Kesihatan

Kanser Payudara Mudah dikenali, Inilah Karakteristiknya Sehingga Anda Boleh Waspada

Dalam beberapa kes, penampilan barah payudara tidak menyebabkan gejala. Namun, anda boleh lebih berwaspada jika mengetahui ciri-ciri barah payudara yang mudah dikenali.

Sebelum mengetahui ciri-ciri ini, anda juga perlu mengetahui bahawa penting untuk mengetahui bagaimana payudara anda setiap hari. Ini akan berkaitan dengan ciri-ciri barah payudara yang mudah dikenali.

Baca Juga: Perkara Yang Harus Anda Ketahui Mengenai Terapi Hormon untuk Kanser Payudara

Kemunculan benjolan dan kesakitan adalah ciri kanser payudara yang mudah dikenali

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, penting bagi anda untuk mengetahui bentuk payudara anda sendiri. Kerana menurut Persatuan Kanser AmerikaCiri-ciri barah payudara yang mudah dikenali adalah perubahan bentuk payudara, seperti:

Kemunculan benjolan

Ciri barah payu dara yang paling dikenali adalah kemunculan benjolan. Benjolan yang keras, bentuknya tidak teratur dan umumnya tidak menyakitkan, lebih cenderung menjadi tanda barah payudara.

Namun, benjolan lembut dan juga menyebabkan kesakitan, juga boleh menjadi tanda barah payudara. Oleh itu, jika anda melihat perubahan ini, anda harus segera memeriksa diri anda untuk melakukan beberapa ujian berkaitan dengan barah payudara.

Untuk maklumat tambahan, benjolan tidak selalu muncul di sekitar payudara. Benjolan juga boleh muncul di sekitar ketiak dan umumnya tidak menyakitkan. Sekiranya anda mengalaminya, anda perlu melakukan pemeriksaan perubatan untuk mengetahui penyebabnya.

Ciri-ciri kanser payudara yang mudah dikenali

Sebagai tambahan kepada dua perkara yang dijelaskan di atas, anda juga boleh mengesyaki barah payudara sekiranya terdapat ciri-ciri seperti:

  • Benjolan di payudara yang biasanya keras dan tidak teratur dalam tekstur
  • Payudara bengkak di seluruh, atau hanya boleh ada di satu payudara.
  • Kemunculan lesung pada kulit (biasanya seperti kulit jeruk).
  • Perubahan bentuk puting, puting terbalik, atau kulit puting yang mengelupas, berkerut atau menebal.
  • Pelepasan dari puting yang bukan susu ibu.
  • Pembengkakan kawasan di sekitar ketiak atau tulang selangka. Ini berlaku kerana barah telah merebak ke kelenjar getah bening yang berdekatan.

Baca juga: Ayuh, kenal pasti makanan yang mencetuskan barah payudara sejak usia dini

Bagi wanita, dipetik dari payu dara.orgWalau bagaimanapun, wanita berusia 20-an hingga 30-an perlu menjalani pemeriksaan payudara klinikal secara berkala setiap 3 tahun. Sementara itu, setelah berusia 40 tahun, perlu dilakukan pemeriksaan berkala setiap tahun.

Ini adalah beberapa tanda barah payudara yang mudah dikenali. Untuk memastikan kesihatan payudara, anda harus melakukan pemeriksaan klinikal secara berkala.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!