Kesihatan

Carbamazepine

Carbamazepine (carbamezpine) adalah ubat antikonvulsan yang bertindak serupa dengan ubat fenitoin dan asid valproik. Ubat ini pertama kali ditemui pada tahun 1953 dan mula digunakan untuk tujuan perubatan pada tahun 1962.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai carbamazepine, faedahnya, dosnya, cara mengambilnya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa carbamazepine?

Carbamazepine adalah ubat antikonvulsan yang digunakan untuk merawat epilepsi dan kesakitan neuropatik. Gabungan ubat ini juga diberikan untuk merawat skizofrenia dan terapi lini kedua untuk gangguan bipolar.

Carbamazepine termasuk dalam ubat preskripsi dan boleh didapati sebagai ubat generik. Umumnya, ubat ini boleh didapati sebagai sediaan oral yang diminum. Persediaan supositoria juga tersedia bagi mereka yang tidak boleh mengambil persediaan oral

Apa fungsi dan faedah ubat karbamazepin?

Carbamazepine bertindak sebagai anticonvulsant yang berfungsi dengan mengurangkan impuls saraf yang menyebabkan kekejangan dan sakit saraf. Ubat ini dapat menekan aktiviti kesakitan di thalamus otak dan mengehadkan kemasukan ion natrium merentasi membran sel otak.

Dadah umumnya diberikan untuk merawat neuralgia trigeminal dan neuropati diabetes. Selain itu, carbamazepine juga mempunyai manfaat untuk merawat masalah kesihatan berikut:

Gangguan sawan

Carbamazepine boleh diberikan untuk merawat kejang, baik sebagai ubat tunggal atau bersama dengan ubat antiseizure lain.

Beberapa jenis kejang merangkumi kejang separa dengan gejala kompleks (kejang psikomotor atau lobus temporal), kejang tonik-klonik (grand mal) umum, dan corak kejang bercampur. Ubat ini cukup berkesan untuk mengatasi jenis kejang ini.

Walau bagaimanapun, karbamazepin tidak berkesan sekiranya tidak ada sawan (petit mal) atau kejang mioklonik dan akinetik. Diagnosis awal perlu dibuat sebelum memberikan ubat mengenai jenis kejang dan keadaan pesakit.

Kesakitan neuropatik

Carbamazepine juga dapat diberikan untuk merawat gejala kesakitan yang berkaitan dengan neuralgia trigeminal. Di samping itu, beberapa kajian lain juga menilai bahawa ubat ini berkesan untuk merawat neuralgia glossopharyngeal.

Beberapa pakar perubatan menyatakan bahawa carbamazepine berkesan untuk merawat simptom kesakitan kronik sindrom neuropatik periferal yang lain. Gejala kesakitan periferal ini termasuk sakit neuropatik diabetes.

Gangguan bipolar

Carbamazepine boleh digunakan untuk rawatan episod manik akut atau campuran pada orang yang mengalami gangguan bipolar I.

Secara amnya, ubat lini pertama untuk gangguan bipolar termasuk litium, valproat, agen antipsikotik, seperti olanzapine. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mungkin tidak bertindak balas terhadap rawatan ini.

Oleh itu, Persatuan Psikiatri Amerika (APA) menyatakan bahawa karbamazepin dapat diberikan sebagai pilihan rawatan alternatif. Pentadbiran ubat-ubatan terutama bagi pesakit yang tidak memberi tindak balas yang mencukupi terhadap ubat lini pertama.

Skizofrenia

Selain sawan, carbamazepine juga dapat digunakan untuk memperbaiki gejala skizofrenia akut. Dadah boleh diberikan sebagai ubat tunggal atau gabungan.

Biasanya ubat ini diberikan sebagai tambahan terapi dengan agen antipsikotik. Ubat ini akan diberikan sekiranya pesakit gagal memberi tindak balas terhadap rawatan dengan agen antipsikotik yang mencukupi.

APA menyatakan bahawa penggunaan ubat tunggal dikhaskan untuk gejala akut sahaja. Untuk terapi jangka panjang (kronik), karbamazepin tidak digalakkan.

Faedah lain

Carbamazepine telah digunakan untuk merawat keperibadian yang agresif, seperti ledakan marah yang tidak terkawal atau kehilangan kawalan. Ini biasanya berlaku pada pesakit dengan gangguan tingkah laku, keperibadian antisosial, gangguan krisis keperibadian, atau demensia.

Selain itu, ubat ini juga dapat diberikan sebagai rawatan untuk gejala sindrom penarikan akibat alkohol.

Carbamazepine juga melegakan kesakitan dan mengawal gejala sklerosis berganda paroxysmal, paresthesia nyeri pasca trauma, kekejangan hemifasial, dan dystonia pada kanak-kanak.

Jenama dan harga Carbamazepine

Carbamazepine telah beredar di Indonesia dan termasuk dalam kumpulan ubat keras. Anda mesti memasukkan preskripsi doktor untuk mendapatkan ubat ini.

Beberapa jenama carbamazepine yang telah beredar adalah Bamgetol, Tegretol, Cetazep, Lepigo, Lepsitol, dan Teril. Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat carbamazepine dan harganya:

Ubat generik

Tablet Carbamazepine 200 mg. Penyediaan tablet bersalut filem generik yang dihasilkan oleh Mersi. Ubat ini umumnya dijual dengan harga sekitar Rp. 35.000 / jalur berisi 10 tablet.

Ubat paten

Bamgetol 200 mg. Persediaan tablet dihasilkan oleh Mersifar dan paling sering dijumpai di beberapa farmasi. Ubat ini biasanya dijual dengan harga mulai dari Rp 2.490 hingga Rp 4.350 / tablet.

Bagaimana anda mengambil carbamazepine?

Baca dan ikuti arahan mengenai cara minum dan dos yang tertera pada label ubat preskripsi yang telah ditentukan oleh doktor. Jangan mengambil lebih banyak atau kurang ubat daripada dos yang disyorkan.

Ubat ini harus diambil bersama makanan. Ambil keseluruhan ubat dengan segelas air. Ubat itu tidak boleh dihancurkan, dikunyah, atau dilarutkan dalam air. Beberapa persiapan karbamazepin termasuk tablet bersalut filem bertujuan untuk pelepasan berterusan.

Mungkin memerlukan masa hingga 4 minggu sebelum gejala membaik sepenuhnya. Terus menggunakan ubat seperti yang diarahkan dan segera hubungi doktor anda sekiranya ubat berhenti berfungsi untuk mencegah kejang.

Gunakan ubat secara berkala dan pada masa yang sama setiap hari. Ini akan membantu anda dengan lebih mudah mengingat dan mendapatkan kesan terapeutik maksimum dari ubat tersebut.

Sekiranya anda lupa minum, segera ambil ubatnya jika jangka masa minum yang berikutnya masih panjang. Langkau dos apabila sudah hampir masanya untuk mengambil dos seterusnya. Jangan menggandakan dos ubat pada satu masa.

Suppositori harus dimasukkan ke dalam rektum. Jangan makan, mengunyah atau menelan. Anda boleh mengikuti langkah-langkah ini untuk menggunakan suppositori:

 1. Basuh tangan anda dengan bersih.
 2. Buka balutan supositoria.
 3. Berbaring di sebelah kiri anda dan bawa lutut kanan ke dada anda.
 4. Masukkan supositori dengan hujung tajam terlebih dahulu ke dalam rektum. Tolak supositori perlahan-lahan sehingga duduk sepenuhnya.
 5. Kekal dalam kedudukan ini selama 10-15 minit agar supositoria mencair. Sekiranya anda merasakan supositoria keluar, tekan punggung anda bersama-sama. Suppositori mesti berada di rektum agar ubat dapat diserap.
 6. Basuh tangan anda setelah selesai.

Anda mungkin perlu melakukan pemeriksaan berkala semasa mengambil carbamazepine. Pastikan doktor atau ahli farmasi anda mengetahui sama ada anda mengambil ubat ini semasa menjalani ujian perubatan tertentu.

Jangan berhenti mengambil karbamazepine secara tiba-tiba, walaupun anda berasa sihat. Berhenti secara tiba-tiba boleh menyebabkan kejang berulang. Ikut arahan doktor anda untuk pengurangan dos yang selamat.

Setelah digunakan, simpan ubat carbamazepine pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik. Anda boleh menyimpan suppositori di dalam peti sejuk.

Berapakah dos karbamazepin?

Dos dewasa

Untuk kejang tonik-klonik umum dan kejang separa dalam persediaan oral

 • Dos biasa sebagai penyediaan tablet biasa: 100-200mg diambil sekali atau dua kali sehari.
 • Dos biasa sebagai penggantungan: 100mg / 5mL diberikan 4 kali sehari.
 • Dos biasa sebagai ubat pelepasan berterusan: 200mg diambil dua kali sehari.
 • Dos penyelenggaraan: 800-1200 mg sehari dalam dos terbahagi.
 • Dos maksimum: 1,200mg setiap hari.
 • Dos dapat ditingkatkan secara beransur-ansur menjadi 200 mg setiap hari pada selang mingguan sehingga tindak balas optimum diperoleh.
 • Dalam beberapa kes, ia mungkin memakan masa sehingga 1,600mg (atau bahkan 2,000mg) setiap hari. Dos harus disesuaikan dengan keperluan setiap pesakit.

Kejang tonik-klonik umum dan kejang separa dalam persediaan supositoria (rektum)

 • Dos maksimum: 250mg setiap 6 jam sehingga 7 hari.
 • Apabila beralih dari formulasi oral ke supositoria rektum, dosnya meningkat sekitar 25%.

Rawatan gangguan bipolar

 • Rawatan diberikan kepada pesakit yang tidak bertindak balas terhadap rawatan litium, boleh diberikan dos 400 mg setiap hari dalam dos terbahagi.
 • Dos penyelenggaraan: 400-600mg sehari diberikan dalam dos terbahagi.
 • Dos maksimum: 1,600mg setiap hari.

Neuralgia glossopharyngeal dan neuralgia trigeminal

 • Dos biasa sebagai tablet biasa atau tablet kunyah: 100-200mg diambil dua kali sehari.
 • Dos biasa sebagai penggantungan: 50 mg / 2.5 mL diambil 4 kali sehari.
 • Dos sebagai tablet pelepasan berterusan: 200 mg secara lisan sekali sehari.
 • Dos penyelenggaraan: 400-800mg sehari dalam dos terbahagi. Secara beransur-ansur kurangkan dos ke tahap penyelenggaraan serendah mungkin setelah rasa sakit mereda.
 • Dos maksimum: 1,200mg setiap hari.
 • Dos dapat ditingkatkan secara beransur-ansur hingga 200 mg setiap hari jika diperlukan.

Dos anak

Kejang tonik-klonik umum dan separa

Kurang dari 6 tahun

 • Dos biasa sebagai tablet biasa atau tablet kunyah: 10-20mg per kg berat badan sehari dalam 2-3 dos terbahagi.
 • Dos biasa sebagai penggantungan: 10-20mg per kg berat badan sehari diberikan dalam 4 dos terbahagi.
 • Dos boleh ditingkatkan secara beransur-ansur pada selang mingguan untuk mencapai tindak balas yang optimum.
 • Dos maksimum: 35mg per kg berat badan setiap hari

Umur 6 tahun hingga 12 tahun

 • Dos biasa sebagai tablet biasa atau tablet kunyah: 100mg diambil dua kali sehari.
 • Dos biasa sebagai penggantungan: 50 mg / 2.5 mL diambil 4 kali sehari.
 • Dos boleh ditingkatkan secara beransur-ansur hingga 100 mg setiap hari pada selang waktu mingguan.
 • Dos penyelenggaraan: 400-800mg sehari diberikan dalam dos terbahagi.
 • Dos maksimum: 1,000mg setiap hari.

Umur di atas 12 tahun hingga 15 tahun

 • Dos biasa boleh diberikan dos yang sama dengan dos dewasa.
 • Dos maksimum: 1,000mg setiap hari atau 1,200mg setiap hari. Dos harus disesuaikan dengan keperluan setiap pesakit.

Adakah carbamazepine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) termasuk carbamazepine dalam kategori ubat dalam kategori kehamilan D.

Dalam ujian klinikal, ubat ini telah menunjukkan risiko bahaya pada janin wanita hamil. Walau bagaimanapun, pemberian ubat dapat dilakukan walaupun terdapat risiko untuk situasi yang mengancam nyawa.

Selain itu, karbamazepin juga diketahui diserap dalam susu ibu sehingga tidak digalakkan dimakan oleh ibu yang menyusu. Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat ini, terutamanya jika anda hamil atau menyusu.

Apakah kesan sampingan karbamazepin yang mungkin?

Berhenti menggunakan ubat dan hubungi doktor anda jika kesan sampingan berikut berlaku selepas anda menggunakan carbamazepine:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, atau bengkak muka atau tekak.
 • Reaksi kulit yang teruk, dicirikan oleh demam, sakit tekak, mata yang terbakar, sakit kulit, ruam merah atau ungu yang merebak dan menyebabkan lepuh dan mengelupas.
 • Perubahan mood atau tingkah laku secara tiba-tiba
 • Kemurungan
 • Gangguan kegelisahan
 • Insomnia
 • Merasa gelisah, mudah marah, atau berfikir untuk membunuh diri atau mencederakan diri sendiri.
 • Kehilangan selera makan, sakit perut kanan atas, atau kencing gelap
 • Denyutan jantung perlahan, cepat, atau berdebar
 • Anemia atau masalah darah lain, seperti sariawan, gusi berdarah, mimisan, kulit pucat, lebam mudah, keletihan yang tidak biasa, rasa pening, atau sesak nafas.
 • Tahap natrium yang rendah di dalam badan dicirikan oleh sakit kepala, kekeliruan, kelemahan teruk, rasa tidak stabil, peningkatan kejang.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan ubat karbamazepin termasuk:

 • Pening
 • Masalah penyelarasan
 • Masalah berjalan
 • Mual atau muntah
 • Mengantuk.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap ubat karbamazepin atau antidepresan, seperti amitriptyline, desipramine, doxepin, imipramine, atau nortriptyline.

Anda juga tidak boleh mengambil carbamazepine jika anda mempunyai sejarah penindasan sumsum tulang, riwayat porfiria, atau kegagalan jantung.

Jangan gunakan ubat ini jika anda telah mengambil MAO Inhibitor dalam 14 hari terakhir. Interaksi ubat berbahaya mungkin berlaku. Inhibitor MAO termasuk furazolidone, isocarboxazid, linezolid, phenelzine, rasagiline, selegiline, dan tranylcypromine.

Carbamazepine boleh menyebabkan ruam kulit yang teruk dan mengancam nyawa, terutama pada orang keturunan Asia. Doktor anda mungkin mengesyorkan ujian darah sebelum anda memulakan rawatan untuk menentukan risiko dan keselamatan pengambilan ubat tersebut.

Untuk memastikan selamat mengambil Carbamazepine, beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah mengenai perkara berikut:

 • Masalah jantung
 • Penyakit hati atau buah pinggang
 • Glaukoma
 • Tahap natrium rendah dalam darah
 • Depresi, gangguan mood atau mempunyai pemikiran atau tindakan bunuh diri.

Jangan mulakan atau berhenti mengambil ubat ini secara tiba-tiba semasa mengandung tanpa arahan doktor anda. Pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, sama ada anda mengandung atau menyusu. Anda mungkin tidak menyusu semasa mengambil ubat ini.

Carbamazepine boleh menjadikan pil atau implan kawalan kelahiran kurang berkesan. Gunakan kontraseptif penghalang (seperti kondom atau diafragma dengan spermisida) untuk mencegah kehamilan.

Interaksi dengan ubat lain

Jangan gunakan carbamazepine jika anda atau telah mengambil ubat untuk kemurungan yang dikenali sebagai monoamine oxidase inhibitor (MAOIs) seperti isocarboxazid, phenelzine dan tranylcypromine dalam 14 hari terakhir.

Anda juga tidak boleh mengambil carbamazepine dengan ubat berikut:

 • Nefazodone (ubat untuk merawat kemurungan)
 • Delavirdine (ubat untuk jangkitan HIV) kecuali jika diperintahkan oleh doktor

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda mengambil atau menggunakan ubat berikut semasa mengambil carbamazepine:

 • Ubat lain untuk epilepsi, seperti fenitoin, fenobarbital, asid valproik
 • Ubat untuk mengatasi kemurungan, misalnya fluoxetine, fluvoxamine
 • Ubat-ubatan untuk merawat asma, contohnya theophylline, aminophylline
 • Ubat untuk merawat jangkitan kulat, seperti ketoconazole, itraconazole, fluconazole, miconazole
 • antibiotik tertentu seperti ciprofloxacin, eritromisin, clarithromycin
 • Ubat untuk mengubati tuberkulosis (tuberkulosis), misalnya isoniazid, rifampin
 • ubat untuk penyakit jantung, misalnya diltiazem, verapamil
 • Ubat untuk barah, seperti cisplatin, doxorubicin
 • Relaksan otot yang digunakan semasa pembedahan, misalnya cisatracurium, pancuronium, vecuronium
 • ubat penipisan darah, contohnya warfarin, apixaban, dabigatran
 • cimetidine
 • Lithium (ubat untuk gangguan mood)
 • St. John's wort (ubat herba).

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.