Kesihatan

Jangan sampai kekurangan, ini adalah kelebihan penting vitamin B12 untuk tubuh

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rundingan mengenai petua pemakanan dan diet dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Tidak ramai yang mengetahui apakah salah satu penyebabnya mood tertekan adalah kekurangan vitamin B12. Ya, selain membentuk DNA, salah satu kelebihan vitamin B12 adalah memperbaiki mood yang tidak enak untuk kembali bahagia.

Terdapat banyak khasiat vitamin B12 untuk badan. Oleh itu, anda mesti memastikan pengambilannya mencukupi sepanjang masa.

Jadi apa faedah lain dari vitamin B12 untuk kesihatan? Lihat ulasan berikut, ayuh!

Mengenai vitamin B12

Juga dikenali sebagai CobalaminVitamin ini dapat diperoleh dengan memakan beberapa makanan yang mengandungi protein hewani. Seperti ayam, daging merah, ikan, dan susu. Walaupun begitu, vitamin ini juga tersedia dalam bentuk makanan tambahan, dan suntikan cecair.

Secara umum, kekurangan vitamin B12 jarang berlaku. Ini kerana khasiat vitamin B12 dapat disimpan selama bertahun-tahun di dalam badan.

Tetapi jika anda menjalani diet vegetarian, maka anda perlu memperhatikan pengambilan vitamin ini kerana sayur-sayuran dan buah-buahan tidak banyak mengandung vitamin B12 di dalamnya.

Kebaikan vitamin B-12

Kekurangan vitamin B12 akan menyebabkan beberapa masalah kesihatan yang serius seperti kerosakan otak dan sistem saraf. Oleh itu, disarankan untuk mengekalkan pengambilan yang mencukupi, untuk mendapatkan faedah berikut:

Membantu pembentukan sel darah merah

Manfaat utama vitamin B12 adalah membentuk sel darah merah di dalam badan, dan memastikan sel-sel ini tumbuh dengan baik.

Seperti yang kita ketahui sel darah merah yang sihat kecil dan berbentuk bulat. Sekiranya anda menjumpai sel darah merah besar dan bujur di dalam badan anda, ini boleh menjadi tanda kekurangan vitamin B12.

Bentuk dan ukuran yang tidak normal menyukarkan sel darah merah bergerak dari sumsum tulang ke aliran darah. Ini seterusnya akan menyebabkan penyakit yang disebut anemia megaloblastik.

Apabila anda mengalami anemia, badan anda tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi untuk membawa oksigen ke organ penting seperti jantung. Ini akan menyebabkan keletihan yang berpanjangan.

Lindungi janin dari risiko kecacatan kelahiran

Dilaporkan Garis Kesihatan, satu kajian menunjukkan bahawa otak dan sistem saraf janin semasa dalam kandungan sangat memerlukan vitamin B12 dari ibu agar dapat berkembang dengan baik.

Sekiranya pada awal kehamilan anda kekurangan vitamin ini, terdapat risiko kecacatan kelahiran seperti kecacatan tiub saraf pada janin. Kesan yang lebih lama boleh menyebabkan kelahiran pramatang dan bahkan keguguran.

Menyokong kesihatan tulang

Dilaporkan Garis Kesihatan, kajian yang melibatkan 2500 orang dewasa menunjukkan bahawa orang yang kekurangan vitamin ini mempunyai ketumpatan mineral yang rendah di tulang mereka.

Ini tidak dapat disedari dan akan bertambah buruk dari masa ke masa. Kesan jangka panjang adalah osteoporosis.

Mengurangkan risiko kerosakan makula

Makula adalah kawasan kecil dan bulat di belakang retina. Kesihatan yang terganggu pada organ ini boleh menyebabkan kerosakan penglihatan yang serius.

Mengambil suplemen vitamin B12 juga dapat mengurangkan asid amino dalam aliran darah yang disebut homocysteine ​​yang mengganggu fungsi makula.

Meningkatkan mood

Percaya atau tidak, vitamin B12 juga dapat mengubah mood buruk menjadi lebih baik. Ini kerana fungsinya dalam mengatur metabolisme serotonin, sebatian kimia yang mengatur mood.

Dilaporkan Garis Kesihatan, suplemen vitamin B12 juga dapat membantu pulih dari gangguan kemurungan utama (MDD).

Kelebihan vitamin B12 untuk melindungi otak dari kerosakan saraf

Kekurangan vitamin B12 juga dikaitkan dengan penurunan ingatan pada orang tua.

Ini kerana vitamin ini berperanan penting dalam mencegah terjadinya atrofi otak, suatu keadaan di mana otak mengalami kehilangan saraf yang berkaitan dengan fungsi ingatan.

Vitamin B12 termasuk dalam kompleks vitamin B

Vitamin B complex adalah campuran lapan jenis vitamin B. Lapan vitamin tersebut adalah:

 • Tiamin atau vitamin B1
 • Riboflavin atau vitamin B2
 • Niacin atau vitamin B3
 • Asid pantotenik atau vitamin B5
 • Pyridoxine atau vitamin B6
 • Biotin atau vitamin B7
 • Asid folik atau vitamin B9
 • Serta cobalamin atau vitamin B12

Semua vitamin ini mempunyai faedah masing-masing untuk tubuh. Sebagai salah satunya, vitamin B12 dengan pelbagai khasiat yang telah disebutkan di atas.

Tetapi untuk lebih jelasnya, manfaat vitamin B kompleks dapat dibezakan mengikut jantina, seperti:

Untuk wanita

Diperlukan untuk wanita yang sedang hamil dan menyusu. Vitamin ini membantu perkembangan otak janin dan mengurangkan risiko kecacatan kelahiran.

Selain itu, vitamin B dapat meningkatkan tenaga, melegakan loya dan mengurangkan risiko preeklamsia pada wanita hamil.

Untuk lelaki

Vitamin ini dianggap meningkatkan kadar testosteron lelaki. Ini diperlukan kerana tahap testosteron secara semula jadi akan menurun seiring bertambahnya usia.

Vitamin ini juga dapat membantu membina otot dan meningkatkan kekuatan. Walau bagaimanapun, penyelidikan yang menyokong tuntutan ini masih kurang.

Sebagai tambahan kepada faedah yang telah disebutkan, ada faedah lain yang dapat anda perolehi sekiranya anda mengonsumsi vitamin B12 dan vitamin B lain yang terdapat dalam kompleks vitamin B.

Kebaikan vitamin B kompleks

Dalam keadaan tertentu, sebilangan orang memerlukan kompleks vitamin B untuk menyokong kesihatan mereka. Dilaporkan dari Garis Kesihatan, pengambilan suplemen kompleks B dapat membantu menyokong beberapa keadaan seperti:

Dapat mengurangkan tekanan

Selain dapat mengurangi tekanan, vitamin B kompleks juga dapat digunakan untuk meningkatkan mood. Beberapa kajian menunjukkan vitamin ini dapat meningkatkan semangat dan meningkatkan prestasi anda.

Satu contoh, kajian yang dilakukan selama 33 hari pada 215 lelaki yang sihat, menunjukkan hasil yang baik. Mengambil suplemen kompleks B dan dos yang tinggi meningkatkan kesihatan mental dan tekanan umum dan meningkatkan prestasi pada ujian kognitif.

Kajian lain yang dilakukan pada peserta dewasa muda menunjukkan bahawa pengambilan multivitamin dengan tahap kompleks B yang tinggi dapat mengurangkan tekanan dan keletihan mental. Hasil ini dilihat setelah memakannya selama 90 hari.

Mengurangkan gejala kegelisahan atau kemurungan

Vitamin B complex bukanlah ubat yang digunakan untuk merawat masalah kesihatan mental. Walaupun begitu, ia dapat digunakan untuk membantu meredakan gejala kemurungan atau gangguan kecemasan.

Kajian terhadap 60 peserta dengan kemurungan menunjukkan bahawa rawatan dengan kompleks vitamin B selama 60 hari menunjukkan kesan positif.

Peserta mengalami peningkatan yang ketara dalam gejala kemurungan dan kegelisahan, berbanding dengan mengambil plasebo. Plasebo adalah rawatan yang nampaknya menggunakan bahan-bahan tertentu, walaupun tidak ada bahan aktif yang digunakan dalam ubat ini.

Mengambil vitamin B dalam kombinasi dengan ubat antidepresan juga dapat meningkatkan prestasi rawatan. Seperti yang terdapat dalam kajian.

Pesakit yang mengambil multivitamin yang mengandungi vitamin B12, B6, dan asid folik mempunyai peningkatan tindak balas antidepresan, berbanding dengan plasebo.

Penyelidikan lain juga menunjukkan bahawa tahap darah rendah vitamin B tertentu, termasuk vitamin B12, B6 dan folat, dikaitkan dengan risiko kemurungan. Oleh itu, anda perlu memberi perhatian kepada pengambilan nutrien sekiranya anda mengalami simptom kemurungan.

Menyokong kesihatan warga tua

Dengan bertambahnya usia, keupayaan untuk menyerap vitamin B12 menurun dan selera makan juga menurun. Itulah sebabnya, sebilangan orang merasa sukar untuk memenuhi keperluan vitamin harian mereka melalui sumber makanan.

Dianggarkan bahawa 10 hingga 30 peratus orang yang berumur 50 tahun ke atas tidak menghasilkan asid perut yang mencukupi untuk menyerap vitamin B12 dengan betul. Sekiranya dibiarkan, ia boleh mempengaruhi gangguan mood dan tahap kemurungan pada orang tua.

Itulah sebabnya pengambilan lebih banyak diperlukan, dalam bentuk makanan tambahan untuk orang tua, kerana kekurangan vitamin adalah perkara biasa. Bukan hanya vitamin B12, tetapi jenis vitamin B lain seperti, B6 dan folat juga biasa pada penduduk tua.

Pesakit dengan keadaan perubatan tertentu

Beberapa penyakit, seperti penyakit seliak, barah, penyakit Crohn, alkoholisme, hipotiroidisme, dan anoreksia, lebih cenderung kepada kekurangan nutrisi, termasuk vitamin B.

Selain itu, masalah genetik tertentu juga boleh mempengaruhi cara tubuh mencerna folat, menyebabkan tubuh menjadi kekurangan folat. Kesannya, ia akan menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

Lebih-lebih lagi, penyakit ini menjadikan pesakit mengalami penurunan berat badan. Orang yang menurunkan berat badan cenderung kekurangan vitamin B.

Sekiranya keadaan ini berlaku, pesakit biasanya akan disarankan untuk mengambil vitamin B kompleks untuk mengelakkan kekurangan vitamin atau memperbaiki pengambilan vitamin harian mereka.

Perlu untuk vegetarian dan vegan

Vitamin B kompleks yang diambil setiap hari, dapat membantu memastikan vegetarian dan vegan mendapat nutrisi yang mencukupi. Sebabnya ialah sebilangan vitamin B, seperti vitamin B12, secara semula jadi terdapat dalam makanan berasaskan haiwan.

Vitamin B12 boleh didapati dari daging, susu, telur dan makanan laut. Sekiranya vegetarian atau vegan tidak mendapat cukup vitamin B12, mereka menghadapi risiko kekurangan vitamin B12, yang dapat menyebabkan masalah kesihatan.

Keletihan mudah, gangguan keseimbangan badan, sakit badan, masalah pernafasan seperti sesak nafas, pening, masalah mulut seperti sariawan, penglihatan kabur, hingga masalah mood yang tidak stabil.

Diperlukan oleh orang yang mengambil ubat tertentu

Ubat tertentu boleh menyebabkan kekurangan vitamin B. Contohnya, ubat yang digunakan untuk mengurangkan asid perut. Atau metformin, ubat diabetes yang dapat menurunkan kadar vitamin B12 dan folat.

Bahkan pil perancang dalam bentuk pil kelahiran juga boleh mempengaruhi tahap vitamin B6, B12, folat dan riboflavin dalam badan. Itulah sebabnya, pengambilan tambahan diperlukan dalam bentuk makanan yang kaya dengan vitamin B atau mengambil multivitamin dengan kandungan vitamin B kompleks.

Maklumat tambahan mengenai faedah pengambilan vitamin B kompleks

Vitamin B kompleks membantu mencegah jangkitan dan membantu menyokong atau mempromosikan:

 • Kesihatan sel
 • Pertumbuhan sel darah merah
 • Menambah tenaga
 • Menyokong penglihatan yang baik
 • Membantu mengekalkan fungsi otak yang sihat
 • Menyokong pencernaan yang baik
 • Mengekalkan selera makan yang sihat
 • Membantu mengekalkan fungsi saraf yang betul
 • Mengekalkan pengeluaran hormon dan kolesterol
 • Menyokong kesihatan jantung

Demikianlah maklumat mengenai kelebihan vitamin B12 dan vitamin B kompleks untuk menyokong tubuh yang sihat.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rundingan mengenai petua pemakanan dan diet dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!