Kesihatan

Bintik di Paru-paru Tanda Kanser? Kenali sebab, gejala, dan cara mengatasinya!

Bintik-bintik di paru-paru yang dilihat pada sinar-x boleh disebabkan oleh banyak faktor. Walaupun kedengarannya menakutkan, anda tidak perlu terlalu risau kerana biasanya ini jinak atau bukan tanda barah.

Biasanya, bintik-bintik ini lebih kecil daripada diameter 3 3 sentimeter (cm). Sekiranya nodul paru-paru barah, biasanya lebih besar daripada 3 cm atau mempunyai ciri lain seperti bentuk tidak teratur.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bintik-bintik di paru-paru dari penyebabnya dan bagaimana mengatasinya, lihat ulasan berikut!

Mengecam bintik-bintik di paru-paru

Titik di paru-paru atau nodul paru-paru adalah tisu kecil di paru-paru yang kelihatan bulat atau bintik-bintik putih pada sinar-X dada atau imbasan tomografi dikira (CT).

Kerana jarang menyebabkan gejala, mereka biasanya ditemui secara tidak sengaja dalam 1 dari setiap 500 sinar-X dada yang diambil untuk penyakit lain yang tidak berkaitan, seperti penyakit pernafasan.

Sebilangan besar bintik atau nodul lebih kecil daripada 10 mm, atau kira-kira seukuran ceri. Tompok paru-paru yang lebih besar, atau nodul yang terletak berhampiran saluran udara, mungkin mempunyai gejala seperti batuk kronik, lendir berdarah dan air liur, sesak nafas, demam atau berdehit.

Titik yang dikenal pasti pada sinar-X dada biasanya memerlukan penilaian tambahan (tindak lanjut atau ujian lain) untuk menentukan sama ada ia disebabkan oleh penyakit tertentu.

Baca juga: Berhati-hati dengan Kanser Paru-Paru: Punca dan Faktor Risiko yang Anda Perlu Tahu

Penyebab bintik-bintik di paru-paru

Punca bintik-bintik ini boleh disebabkan oleh tisu yang meradang akibat jangkitan atau tumor paru-paru jinak. Dilaporkan dari Garis KesihatanNodul paru ini boleh disebabkan oleh:

 • Jangkitan bakteria, seperti tuberkulosis dan radang paru-paru
 • Jangkitan kulat
 • Granuloma, yang merupakan gumpalan kecil sel yang tumbuh akibat keradangan
 • Penyakit tidak berjangkit yang menyebabkan nodul bukan kanker, seperti sarcoidosis dan rheumatoid arthritis
 • Tumor barah, seperti barah paru-paru, limfoma, sarkoma
 • Tumor metastatik yang merebak dari bahagian lain badan

Risiko barah meningkat apabila:

 • Tompok atau nodul besar
 • Nodul nampaknya mempunyai lobus atau permukaan runcing
 • Adakah anda perokok aktif atau bekas perokok?
 • Mempunyai sejarah keluarga mengenai barah paru-paru
 • Telah terkena asbestos
 • Mempunyai sejarah penyakit paru obstruktif kronik (COPD)
 • Lebih 60 tahun

Baca juga: Ketahui Mengenai Jangkitan Paru: Punca, Gejala dan Rawatan

Diagnosis bintik-bintik di paru-paru

Titik atau nodul di paru-paru dapat dilakukan melalui pencitraan sinar-X atau imbasan CT. Pengimejan, seperti sinar-X atau CT scan, dapat menentukan ukuran, bentuk, dan lokasi bintik paru-paru anda.

Langkah ini dapat membantu doktor menentukan penyebabnya dan rawatan seterusnya bergantung kepada penyakit yang anda alami. Walaupun kebanyakan bintik paru-paru bukan barah, penting untuk mengesannya lebih awal.

Untuk kemungkinan nodul paru jinak, doktor anda mungkin mencadangkan imbasan CT untuk memantau pertumbuhan dari masa ke masa sebagai langkah berjaga-jaga. Walau bagaimanapun, biopsi mungkin diperlukan untuk menentukan apa yang menyebabkan bintik-bintik di paru-paru.

Tindakan apabila didiagnosis menghidap barah

Sekiranya doktor percaya atau bintik-bintik di paru-paru anda barah, mereka mungkin memerintahkan lebih banyak ujian.

Ujian diagnostik yang digunakan untuk mengesahkan atau menolak kanser termasuk:

 • Tomografi pelepasan positron (Imbasan PET): Ujian pencitraan ini menggunakan molekul glukosa radioaktif untuk menentukan sama ada sel-sel yang membentuk nodul membahagi dengan cepat.
 • Biopsi: Doktor boleh memesan biopsi, terutamanya jika hasil imbasan PET tidak dapat disimpulkan. Semasa prosedur ini, sampel tisu dikeluarkan dari nodul. Kadang-kadang ini dilakukan dengan biopsi jarum yang dimasukkan berhampiran atau di tepi paru-paru melalui dinding dada.

Sekiranya nodul paru-paru barah, doktor anda akan menentukan rawatan terbaik berdasarkan tahap dan jenis barah.

Pilihan rawatan mungkin termasuk terapi radiasi atau kemoterapi untuk membunuh dan mencegah penyebaran sel barah. Rawatan juga boleh merangkumi pembedahan membuang tumor.

Apa nak buat?

Kerana selalunya tidak menimbulkan gejala, ada baiknya anda selalu melakukan pemeriksaan rutin, terutama bagi anda yang tidak pernah menjalani pemeriksaan paru-paru.

Pemeriksaan berkala dapat memantau kehadiran dan pertumbuhan bintik-bintik di paru-paru anda dan membolehkan doktor mengambil tindakan yang sewajarnya.

Lancarkan Klinik Cleveland, anda dinasihatkan untuk melakukan CT scan sekali setahun sekiranya:

 • Berumur antara 55-77 tahun.
 • Tidak mempunyai tanda atau gejala barah paru-paru.
 • Mempunyai sejarah merokok sekurang-kurangnya 30 "tahun pek“. (“tahun pek"Bermaksud jumlah bungkus sehari dikalikan dengan jumlah tahun anda merokok, jadi merokok dua bungkus sehari hanya memerlukan 15 tahun.)
 • Anda seorang perokok atau berhenti merokok dalam 15 tahun terakhir.
 • Anda mempunyai pesanan doktor bertulis.

Dalam kebanyakan kes, doktor boleh mengatakan bahawa tempat itu bukan barah jika tidak bertambah besar dan kekal kecil selama dua tahun. Dalam kes ini, ujian lebih lanjut tidak diperlukan.

Sekiranya tempat itu barah dan hanya ada satu, kemungkinan masih pada peringkat awal ketika rawatan menawarkan peluang penyembuhan terbaik.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai bintik-bintik pada paru-paru? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Untuk melakukan ini, buka aplikasi Grab kemudian pilih ciri Kesihatan, atau terus klik di sini.