Kesihatan

Bagaimana Menggunakan Pad yang Selamat dan Betul, Anda Sudah Tahu?

Cara menggunakan pembalut pakai buang mesti diketahui dengan baik untuk mengelakkan masalah kesihatan pada masa akan datang. Kerana anda perlu tahu, kebanyakan wanita memilih pembalut pakai buang kerana senang digunakan.

Namun, pembalut pakai buang mempunyai pelbagai risiko termasuk jika tidak digunakan dengan betul. Baiklah, untuk mengetahui cara menggunakan serbet kebersihan yang baik dan selamat, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Apakah Darah Menstruasi Normal Hitam? Mari Ketahui Sebilangan Sebabnya!

Apa itu pad?

Pad adalah pelapik kapas lembut segi empat tepat yang berguna untuk menyerap darah atau cecair semasa haid. Dilaporkan Keluarga yang Sangat Baik, pembalut boleh didapati dalam pelbagai saiz dan ketebalan.

Biasanya, pembalut biasa dimaksudkan untuk hari-hari ketika haid anda paling berat. Sementara itu, untuk pembalut yang sangat nipis atau seluar dalam digunakan pada hari-hari haid ringan atau ketika menjangkakan tempoh baru akan bermula.

Sebilangan pelapik kapas lembut ini juga direka dengan 'sayap' atau lapisan pembungkus yang membantu mencegah kebocoran.

Pelbagai jenis pembalut boleh dipilih sesuai dengan keperluan, tetapi bagaimana menggunakan pembalut mestilah sesuai dengan memperhatikan kebersihan.

Bagaimana cara memakai pembalut dengan selamat?

Pad penyerap tambahan dibuat untuk bertahan antara 4 hingga 6 jam. Walau bagaimanapun, jika aliran haid berat, mungkin untuk menggantikannya lebih awal.

Beberapa cara untuk menggunakan pembalut adalah selamat dan betul, seperti berikut:

Pilih pad yang betul

Sebelum mengetahui cara menggunakan pembalut dengan selamat, anda perlu memilih jenis yang betul. Salah satu kaedah terbaik adalah dengan mencuba dan menggunakan satu jenama untuk melihat apakah itu sesuai dengan keperluan anda dan dapat membantu dengan keperluan anda.

Perlu difahami, sering bertukar-tukar jenama boleh menyebabkan rasa tidak selesa. Oleh itu, pastikan hanya menggunakan satu jenis jenama dalam jangka masa panjang untuk mengelakkan risiko ketidaksesuaian.

Tukar secara berkala

Darah haid setelah keluar dari badan boleh dicemari oleh organisma bawaan. Peraturan ini berlaku walaupun pada hari-hari ketika tidak ada pendarahan kerana pembalut masih lembap dan akan ada organisma dari faraj dan peluh dari alat kelamin.

Apabila organisma ini kekal di tempat yang lembap dan hangat untuk jangka masa yang panjang, mereka boleh membiak dan menyebabkan keadaan, seperti jangkitan saluran kencing, jangkitan faraj, dan ruam kulit.

Waktu standard untuk menukar pembalut adalah setiap enam jam. Oleh itu, anda mesti menyesuaikan jadual perubahan mengikut keperluan anda. Sebilangan wanita mungkin mengalami masalah berat badan dan perlu mengubahnya lebih kerap, sementara yang lain mungkin kurang kerap.

Sentiasa menyediakan alas tambahan

Semasa haid, penting untuk membawa pembalut tambahan terutama ketika melakukan perjalanan di luar rumah. Pembalut tambahan juga harus disimpan dengan betul di dalam beg yang bersih.

Beberapa tisu dan pembersih tangan juga boleh disiapkan sekiranya anda perlu menukar tuala wanita di tandas awam pada bila-bila masa.

Buangkan pembalut terpakai dengan betul

Sangat penting untuk membuang pembalut terpakai dengan betul kerana boleh menyebabkan jangkitan dan bau busuk. Balut alas bekas dengan baik sebelum membuangnya untuk memastikan bau dan jangkitan tidak merebak.

Jangan sekali-kali membuang pembalut ke tandas kerana ia boleh menyumbat dan menyebabkan tandas tersumbat. Lebih penting lagi, anda harus mencuci tangan dengan baik setelah membuang serbet bekas. Kerana kemungkinan bakteria boleh bergerak.

Apa yang perlu diberi perhatian semasa menggunakan pembalut?

Selain memahami cara menggunakan tuala wanita dengan betul dan selamat, anda juga harus mengetahui perkara-perkara penting semasa menggunakannya. Beberapa perkara penting yang perlu diberi perhatian, antara lain:

Jangan gunakan produk pembersih faraj atau sabun

Faraj mempunyai mekanisme pembersihan tersendiri yang berfungsi dalam keseimbangan antara bakteria baik dan buruk. Atas sebab ini, mencuci dengan sabun sebenarnya akan membunuh bakteria baik yang menyebabkan jangkitan.

Jadi, semasa haid anda hanya perlu mencuci kawasan organ intim dengan menggunakan air mengalir. Penggunaan sabun boleh dilakukan di bahagian luar, dan tidak boleh digunakan di dalam vagina atau vulva.

Hati-hati dengan ruam kerana pembalut

Ruam pad adalah sesuatu yang mungkin anda alami semasa tempoh yang berat. Ini biasanya berlaku apabila pembalut telah lama basah dan menggosok kulit, sehingga menyebabkan ruam.

Untuk mengelakkan ini, pastikan kawasan intim tetap kering semasa haid. Sekiranya anda mengalami ruam, ganti pembalut anda secara berkala dan sapukan salap antiseptik setelah mandi dan sebelum tidur untuk menyembuhkan ruam dan mencegah pengelupasan lebih lanjut.

Baca juga: Menstruasi Hanya 2 Hari, Adakah Biasa? Inilah Penjelasan Perubatan

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!