Kesihatan

6 Jenis Insulin untuk Diabetes, Adakah Anda Tahu Perbezaannya?

Orang yang menghidap diabetes mungkin biasa dengan penggunaan insulin sebagai rawatan. Secara umum, diketahui bahawa insulin disuntik ke dalam tubuh untuk membantu pesakit diabetes menstabilkan gula darah.

Tetapi apa sebenarnya insulin dan adakah terdapat pelbagai jenis untuk rawatan diabetes? Berikut adalah tinjauan semula insulin, termasuk jenisnya dan juga kesan sampingan penggunaannya.

Apa itu insulin?

Insulin adalah hormon yang dikeluarkan oleh pankreas untuk menyerap gula darah, kemudian dapat dipecah menjadi tenaga yang digunakan atau disimpan di dalam badan.

Kehadiran insulin juga memastikan gula dalam darah stabil. Kerana gula darah berlebihan atau kekurangan gula dalam darah boleh menyebabkan masalah. Gula darah yang berlebihan menjadi diabetes dan gula darah rendah disebut hipoglikemia.

Baca juga: Waspada, ini adalah komplikasi yang boleh disebabkan oleh diabetes

Mengapa pesakit diabetes memerlukan insulin?

Orang yang menghidap diabetes memerlukan insulin untuk menyeimbangkan kadar gula dalam darah, kerana gula darah yang berlebihan dapat menyebabkan masalah dalam tubuh.

Pada orang normal insulin dihasilkan oleh pankreas, tetapi pada penderita diabetes, insulin yang dihasilkan oleh pankreas tidak dapat mengimbangi kelebihan gula darah. Itulah sebabnya orang memerlukan insulin tambahan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis insulin yang boleh digunakan. Penggunaan setiap jenis bergantung kepada keadaan atau keparahan diabetes yang dialami oleh seseorang. Secara umum, terdapat 6 jenis insulin yang dapat digunakan untuk menstabilkan gula darah.

6 jenis insulin untuk pesakit kencing manis

Insulin biasanya digunakan untuk penderita diabetes jenis 1 yang kekurangan insulin atau tidak lagi menghasilkan insulin sama sekali.

Walaupun tidak semua orang dengan diabetes jenis 2 peringkat awal menggunakan insulin. Tetapi jika jenis rawatan lain sepertinya tidak membantu, orang dengan diabetes jenis 2 juga dapat menggunakan insulin. Berikut adalah enam jenis insulin yang biasa digunakan untuk pesakit kencing manis.

1. Insulin bertindak pantas

Seperti namanya, insulin ini mula berfungsi dengan cepat setelah memasuki badan. Hanya memerlukan masa sekitar 15 minit untuk mula bekerja, sementara ia memuncak dalam masa 30 hingga 90 minit. Kesannya berlangsung sehingga 3 hingga 5 jam.

Jenis insulin ini boleh disedut atau disuntik. Boleh digunakan sebelum atau selepas makan, bergantung pada cadangan doktor. mengikut Mayoclinic.orgBerikut adalah beberapa insulin yang dikelaskan sebagai jenis bertindak pantas:

  • Insulin aspart - novolog, kegagalan
  • Insulin glulisine - apidra
  • Lispro - humalog, admelog
  • Dan insulin manusia - penyedutan afrezza

2. Insulin bertindak pendek

Jenis insulin ini mengambil masa sekitar 30 hingga 60 minit sebelum aktif dalam darah. Manakala puncak boleh berfungsi dalam 2 hingga 4 jam. Manakala kesannya boleh bertahan dari 5 hingga 8 jam.

Jenis insulin bertindak pendek ini digunakan sebelum makan, menggunakan suntikan. Sekurang-kurangnya digunakan sekitar 25 minit sebelum makan. Insulin ini juga dikenal sebagai insulin bolus, yang bermaksud insulin yang digunakan di sekitar waktu makan.

Yang merangkumi jenis insulin ini adalah insulin biasa seperti humulin dan novolin.

3. Insulin bertindak menengah

Lebih panjang daripada jenis lakonan pendek, jenis lakonan perantaraan ini boleh berlangsung dari 12 hingga 16 jam. Tetapi mula bekerja juga memerlukan masa lebih lama.

Setelah memasuki badan dengan suntikan, insulin ini boleh mengambil masa antara satu hingga tiga jam. Sementara untuk jenis ini, waktu kerja maksimum adalah dalam lingkungan 4 hingga 12 jam.

Jenis ini juga dikenali sebagai basal insulin, yang bermaksud ia berfungsi sepanjang hari. Biasanya digunakan sekali atau dua kali sehari. Termasuk dalam jenis ini termasuk; humulin isophane, isulatard dan insuman basal.

4. Insulin yang bertindak panjang

Seperti namanya, baka ini berfungsi dan bertahan lama. Tetapi memerlukan jeda yang panjang untuk mula bekerja. Dilaporkan dari Garis KesihatanJenis insulin memerlukan masa sehingga 4 jam untuk memasuki aliran darah dan mula berfungsi.

Sementara itu, untuk jenis ini tidak ada waktu puncak untuk bekerja. Tetapi jenis insulin ini boleh bertahan dari 14 hingga 24 jam.

Biasanya insulin jenis ini digunakan sekali sehari dengan suntikan, digunakan setiap hari pada masa yang sama. Yang merangkumi jenis insulin glargine dan detemir insulin.

5. Insulin bertindak panjang

Jenis insulin bertindak panjang sangat tahan lama. Dari 36 hingga 40 jam bekerja di badan. Tetapi selepas suntikan, waktu mula kerjanya bermula dari satu hingga enam jam.

Tidak ada waktu puncak dalam penggunaan insulin bertindak panjang, dan ini termasuk insulin degludec dan insulin glargine toujeo.

6. Campuran insulin

Ia adalah gabungan insulin bertindak pendek dan panjang. Kedua-duanya digunakan kerana mempunyai fungsi yang berbeza, satu jenis digunakan untuk mengawal gula darah semasa makan dan yang lain untuk mengawal gula darah antara waktu makan.

Baca juga: Jangan berlengah, cara untuk mencegah diabetes perlu diperhatikan oleh orang muda

Kesan sampingan penggunaan insulin

Kesan sampingan penggunaan insulin adalah berlakunya hipoglikemia atau kadar gula darah rendah. Orang yang mengalaminya mungkin menunjukkan gejala seperti:

  • Pening
  • Menggigil
  • Mata kabur
  • Lemah
  • Sakit kepala
  • Sehingga anda pengsan.

Manakala kesan sampingan yang lain lebih ringan, seperti kesan tanda suntikan merah, bengkak dan sakit.

Oleh itu, maklumat mengenai 6 jenis insulin untuk pesakit kencing manis dan kemungkinan kesan sampingan penggunaannya.

Ada soalan lain mengenai kesihatan? Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!