Kesihatan

7 Cara Meningkatkan Sperma Secara Semula Jadi, Ikuti Langkah-Langkah Ini Untuk Mendapat Bayi Dengan Cepat

Bagi lelaki yang mengalami masalah kemandulan, penting untuk mengetahui bagaimana meningkatkan sperma. Oleh itu, anda dapat mengelakkan kekurangan jumlah sperma yang menjadi salah satu penyebab kesukaran anda mendapatkan bayi.

Berdasarkan garis panduan yang diterbitkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pakar dalam garis panduan tersebut mengatakan jumlah sperma yang sihat adalah 15 juta per mililiter (ml), atau 39 juta per ejakulasi. Di bawah itu, anda akan menghadapi masalah kemandulan.

Cara meningkatkan sperma

Nah, sebagai salah satu cara untuk mencegah kemandulan, ada baiknya mengetahui bagaimana meningkatkan sperma berikut:

Rehat dan senaman yang mencukupi

Sekiranya anda gemuk, maka menurunkan berat badan dan bersenam boleh menjadi cara untuk meningkatkan sperma, anda tahu. Ini berdasarkan penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2017.

Kajian ini meneliti faedah terlibat dalam program senaman aerobik selama 16 minggu tiga sesi 50 minit seminggu. Peserta dikatakan telah mencapai 50 hingga 65 peratus daripada degup jantung puncak mereka.

Akibatnya, senaman secara teratur dikatakan sebagai cara untuk meningkatkan sperma dan kemampuan mereka untuk bergerak saat pembuahan. Ia dijumpai pada 45 lelaki yang gemuk dan tidak aktif.

Berhenti merokok

Kajian meta 2016 sebanyak 20 kajian dengan lebih daripada 6,000 peserta mendapati bahawa merokok secara konsisten menurunkan jumlah sperma.

Para penyelidik mendapati bahawa peserta yang merokok secara aktif dan berat mempunyai kualiti sperma yang lebih rendah daripada mereka yang paling sedikit merokok.

Elakkan menggunakan ubat tertentu

Beberapa ubat preskripsi dapat mengurangkan pengeluaran sperma yang sihat. Apabila anda berhenti mengambil ubat ini, pengeluaran akan kembali normal.

Dadah yang dapat mengurangkan pengeluaran dan perkembangan sperma buat sementara waktu termasuk yang berikut:

 • Sebilangan antibiotik
 • Anti-androgen
 • Anti radang
 • Antipsikotik
 • Opioid
 • Antidepresan
 • Steroid anabolik, walaupun anda berhenti mengambilnya, kesannya terhadap jumlah sperma akan berterusan sehingga satu tahun.
 • Penguat testosteron
 • Metadon

Anda harus berjumpa doktor sekiranya anda merasakan bahawa ubat yang anda ambil mengganggu jumlah sperma anda atau mempengaruhi kesuburan anda.

Pengambilan vitamin D

Kajian pada tahun 2019 menyimpulkan bahawa tahap vitamin D dan kalsium mempunyai kesan terhadap kesihatan sperma.

Tinjauan terhadap 18 kajian mendapati bahawa terdapat hubungan yang signifikan antara kesuburan peserta dan tahap tinggi vitamin D dalam darah mereka.

Para penyelidik juga mendapati bahawa kekurangan kalsium mempunyai kesan negatif terhadap jumlah sperma.

Walaupun begitu, para penyelidik mencadangkan agar kajian lanjutan dilakukan untuk mengukuhkan penemuan ini.

Makan makanan yang kaya dengan antioksidan

Meningkatkan pengambilan antioksidan boleh menjadi salah satu cara untuk meningkatkan sperma. Ini berdasarkan kajian yang dilakukan di Iran pada tahun 2019.

Antioksidan adalah molekul yang dapat melemahkan komponen yang disebut radikal bebas.

Beberapa vitamin dan mineral boleh bertindak sebagai antioksidan yang dapat meningkatkan sperma anda. Antara lain adalah:

 • Beta karotena
 • Beta cryptoxanthin
 • Lutein
 • Vitamin C

Kurangkan soya

Sebilangan makanan, terutamanya produk soya yang diproses, mengandungi estrogen berasaskan tumbuhan. Ini dapat mengurangkan pengikatan testosteron dan penghasilan sperma.

Satu kajian di China pada tahun 2019 terhadap 1,319 lelaki mendapati bahawa kepekatan tinggi estrogen nabati dalam air mani mempengaruhi penurunan kualiti sperma.

Elakkan pencemaran

Pencemaran udara dan kesesakan semakin meningkat. Kedua-duanya dipercayai mempengaruhi kualiti sperma kerana pencemaran udara dan pendedahan kepada bahan toksik akibat kesesakan.

Ini terbukti dengan penyelidikan di Itali pada tahun 2019. Para penyelidik mendapati penurunan jumlah sperma pada orang yang tinggal di kawasan perindustrian yang penuh dengan pencemaran.

Mengelakkan pencemaran dan persekitaran yang tidak sihat bukan hanya satu cara untuk meningkatkan jumlah sperma, tetapi juga meningkatkan kualiti kesihatan anda secara keseluruhan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!