Kesihatan

Jangan keliru, ini adalah masa terbaik untuk berjemur dan mendapatkan vitamin D

Sebilangan orang lebih selesa menghindari cahaya matahari, walaupun berjemur di bawah sinar matahari sebenarnya mempunyai banyak manfaat kesihatan. Tetapi jangan salah, berikut berjam-jam berjemur untuk vitamin D untuk badan.

Kebaikan vitamin D

Sebilangan besar orang tidak mendapat cukup vitamin D kerana mereka memilih untuk mengelakkan pendedahan cahaya matahari. Sebenarnya, dianggarkan lebih daripada 40% orang dewasa Amerika kekurangan vitamin D.

Anda harus tahu bahawa ada sebab mengapa vitamin D juga disebut vitamin sinar matahari.

Cahaya matahari pagi menghasilkan sinar UV (ultraviolet) yang menyentuh permukaan kulit untuk ditukar oleh badan menjadi vitamin D.

Vitamin D diperlukan untuk menjalankan fungsi metabolisme kalsium dan imuniti badan. Tetapi bukan hanya itu, vitamin D juga berfungsi untuk memancarkan kerja otot dengan saraf.

Oleh itu, sangat penting bagi tubuh untuk mendapatkan cukup vitamin D untuk mengekalkan kesihatan yang normal.

Contohnya, vitamin D menjadikan sel-sel di dalam usus menyerap kalsium dan fosforus serta mineral yang penting untuk menjaga tulang kuat dan sihat.

Sebaliknya, kadar vitamin D yang rendah akan menimbulkan risiko serius kepada kesihatan, seperti:

  • Osteoporosis
  • Kanser
  • Kemurungan
  • Kelemahan otot
  • Kematian

Juga, jangan terlalu banyak mendapat vitamin D dari makanan.

Ini kerana beberapa makanan yang mengandungi vitamin D tidak begitu baik ketika anda mendapatkannya dari sinar matahari.

Beberapa makanan yang mengandung vitamin D adalah minyak ikan, ikan todak, salmon, tuna kalengan, hati sapi, kuning telur dan sardin.

Sekiranya anda ingin mendapatkan banyak vitamin D dari makanan, pastikan anda memakannya dengan kerap, iaitu setiap hari.

Tetapi penting untuk anda ketahui, bagi anda yang tidak mendapat cahaya matahari yang mencukupi, sangat digalakkan mengambil makanan tambahan seperti minyak ikan.

Satu sudu besar 14 gram minyak ikan mengandungi lebih daripada tiga kali ganda jumlah vitamin D.

Penting untuk diperhatikan bahawa sinar UVB matahari tidak dapat menembusi tingkap. Jadi orang yang bekerja di sebelah tingkap yang cerah masih terdedah kepada kekurangan vitamin D.

Baca juga: Ingin Berhenti Merokok? Ini adalah Latihan yang Betul untuk Mengatasi Ketagihan Merokok!

Waktu berjemur untuk vitamin D

Sehingga kini, setiap orang mempunyai pendapat yang berbeza mengenai sinar matahari pagi untuk kesihatan.

Walau bagaimanapun, menurut penjelasan mengenai garis kesihatan, masa terbaik untuk mendapat cahaya matahari ialah 10:00 pagi. Sebenarnya yang kita perlukan adalah ultraviolet B (UVB).

Pada siang hari, matahari berada di puncaknya, dan sinar UVBnya paling kuat. Ini bermakna anda memerlukan lebih sedikit masa di bawah sinar matahari untuk menghasilkan cukup vitamin D untuk badan anda.

Banyak kajian juga menunjukkan bahawa tubuh paling cekap dalam membuat vitamin D pada siang hari.

Contohnya di UK, pendedahan cahaya matahari selama 13 minit pada siang hari pada musim panas dan dilakukan tiga kali seminggu cukup untuk mengekalkan tahap kesihatan orang dewasa.

Kajian lain mendapati bahawa pendedahan sinar matahari musim panas selama 30 minit di Oslo, Norway setara dengan pengambilan 10,000-20,000 IU vitamin D.

Manfaat lain jika berjemur pada jam 10:00 pagi akan menjadi lebih cekap.

Satu kajian dilaporkan dari Garis Kesihatan mendapati bahawa terdedah kepada cahaya matahari petang boleh meningkatkan risiko barah kulit yang berbahaya.

Bagi anda yang ingin berjemur lama, anda mesti melakukannya pada jam 09.00-10.00 pagi.

Sebabnya adalah kerana pada masa itu, risiko terkena sinar UV tidak terlalu serius.

Anda boleh berjemur ketika bersenam atau berjalan-jalan santai dengan selamat pada waktu tersebut. Masa yang disyorkan untuk berjemur pada jam ini adalah 15 minit.

Namun, berjemur selepas jam 10.00 pagi mempunyai risiko yang lebih berbahaya kerana pendedahan UV dapat meningkatkan risiko barah kulit.

Sekiranya anda ingin berjemur selepas jam 10.00 dibenarkan, tetapi tidak digalakkan berjemur untuk waktu yang lama, sebaiknya cukup selama 5 minit.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!