Kesihatan

Asid salisilik

Sekiranya anda sering memperhatikan ramuan dalam produk penjagaan kulit anda, anda mungkin mendapat kandungan ubat asid salisilikdi dalamnya.

Asid salisilik adalah ubat yang dapat merawat pelbagai masalah kulit seperti jerawat hingga kapalan.

Sekiranya anda ingin tahu mengenai perkara lain mengenai asid salisilik, mari lihat ulasan penuh di bawah!

Untuk apa asid salisilik?

Menurut satu kajian, asid salisilat adalah asid beta hidroksi yang mempunyai aktiviti langsung sebagai agen anti-radang dan bertindak sebagai agen antibakteria topikal kerana kemampuannya untuk mempercepat pengelupasan kulit.

asid salisilik atau asid salisilik adalah ubat yang digunakan pada kulit, untuk merawat pelbagai masalah. Keupayaan asid salisilik untuk mempercepat proses pengelupasan sel kulit mati menyebabkan ubat ini dikenali sebagai agen keratolitik.

Asid salisilik Ia berada dalam kelas ubat yang sama dengan aspirin (salisilat). Selain sebagai agen keratolitik, ubat ini juga dapat berfungsi untuk meningkatkan jumlah kelembapan pada kulit.

Asid salisilik tidak dapat menyembuhkan penyakit kulit yang disebabkan oleh virus. Ubat ini boleh dibeli di kaunter di farmasi. Namun, tidak jarang doktor menetapkan ubat ini untuk merawat pelbagai masalah kulit.

Bentuk produk yang mengandungi asid salisilat

Asid salisilik topikal digunakan untuk merawat banyak penyakit kulit. Faedah yang ditawarkan bergantung pada bentuk produk dan dos yang digunakan.

Produk ini terdapat dalam pelbagai bentuk pembungkusan, termasuk:

 • Gel / Jeli
 • Penyelesaian
 • Sabun mandi
 • PAD
 • Cecair
 • Krim
 • Salap
 • Losyen
 • Pembalut
 • Syampu

Apa fungsi dan faedah ubat asid salisilik?

Asid salisilik boleh digunakan untuk membantu menyingkirkan pelbagai masalah kulit seperti jerawat, ketuat, kapalan hingga mata ikan.

Produk ini tidak boleh digunakan pada tahi lalat, tanda lahir, ketuat dengan rambut yang tumbuh ke dalam, atau ketuat kelamin atau dubur.

Beberapa kegunaan asid salisilik lain termasuk:

 1. Merawat jerawat
 2. Merawat keadaan kulit yang melibatkan pertumbuhan sel kulit yang berlebihan seperti psoriasis (penyakit kulit di mana tompok merah dan bersisik terbentuk di beberapa bahagian badan)
 3. Mengubati ichthyosis (keadaan yang diwarisi yang menyebabkan kulit kering)
 4. Merawat masalah kelemumur
 5. Merawat ketuat dan kapalan pada tangan atau kaki
 6. Mengurangkan bengkak dan kemerahan serta membersihkan pori-pori kulit yang tersumbat
 7. Melembutkan kulit yang kering, bersisik, atau menebal sehingga dapat dikeluarkan dengan mudah

Baca label produk dengan teliti asid salisilik topik yang anda gunakan. Label akan memberitahu anda cara menyiapkan kulit sebelum menggunakan ubat ini.

Jenama dan harga asid salisilik

Beberapa tanda dagang untuk asid salisilik termasuk Doen Antifungal, Callusol, Decyline, Diprosalic, Kalpanax, Ringworm Drug Cap Kaki Tiga, dan Pandas.

Setiap ubat mempunyai harga yang berbeza mengikut farmasi yang menjualnya. Oleh itu, untuk mengetahui harga sebenar asid salisilik, anda harus bertanya di farmasi yang menjual ubat ini.

Untuk Callusol 10 ml memiliki kisaran harga Rp.26.000-Rp.50.000. Untuk salep Kalpanax 6 gram harganya mulai dari Rp 5.000-Rp.14.000, sementara untuk salep Diprosalic 5 gram memiliki kisaran harga Rp. 70,000-Rp.120,000.

Bagaimana cara menggunakan asid salisilik?

Ikuti semua arahan pada label pembungkusan produk. Sekiranya anda tidak pasti mengenai maklumat tersebut, anda boleh berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Ubat ini hanya digunakan untuk kulit atau secara topikal. Untuk mengelakkan kerengsaan, jangan biarkan ubat ini menyentuh mata, hidung, mulut, pangkal paha, atau kulit yang rosak. Jangan lupa mencuci tangan sebelum menggunakan ubat ini pada bahagian yang memerlukannya.

Sekiranya anda menggunakan cecair atau gel, sapukan beberapa tetes atau lapisan ubat yang nipis untuk menutup seluruh kawasan masalah menggunakan aplikator yang disediakan. Gunakan ubat ini secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Sekiranya masalah kulit anda bertambah teruk selepas menggunakannya asid salisilik, anda mesti berjumpa doktor dengan segera untuk berunding.

Berapakah dos ubat asid salisilat?

Dos ubat ini akan berbeza untuk pesakit yang berbeza. Ikuti arahan doktor anda atau arahan pada label ubat. Maklumat berikut merangkumi hanya dos purata ubat ini.

Sekiranya doktor anda mengesyorkan dos yang berbeza, ikuti dos yang diberikan oleh doktor anda. Jangan ubahnya kecuali anda berjumpa doktor.

Berikut adalah dos yang biasa digunakan untuk merawat pelbagai masalah kulit:

1. Rawat kapalan

Untuk merawat kalus, anda boleh menggunakan asid salisilik dalam bentuk persediaan atau krim topikal. Untuk rawatan pada orang dewasa disyorkan untuk menggunakan krim 25-60 peratus setiap 3 hingga 5 hari.

2. Merawat jerawat

Asid salisilik boleh digunakan sebagai rawatan jerawat pada orang dewasa, dengan dos gel 0,5-5 persen sekali sehari.

3. Merawat psoriasis

Orang dewasa boleh menggunakan gel asid salisilik 5 peratus sekali sehari untuk merawat penyakit ini.

4. Merawat dermatitis kulit kelemumur dan antiseborrheic

Rawatan dermatitis kulit pada orang dewasa dan kanak-kanak 2 tahun ke atas, boleh dilakukan dengan menggunakan losyen salisilik asid 1.8-2 peratus pada kulit kepala sekali atau dua kali sehari.

5. Rawat kapalan

Gunakan penyelesaian topikal asid salisilik 12-27 peratus sekali atau dua kali sehari untuk merawat kapalan pada orang dewasa.

Dos asid salisilik untuk kanak-kanak

Anak kecil mungkin berisiko tinggi mendapat kesan yang tidak diingini kerana peningkatan penyerapan asid salisilik melalui kulit. Kanak-kanak kecil mungkin lebih terdedah kepada kerengsaan kulit daripada asid salisilik.

Asid salisilik tidak boleh digunakan pada bahagian tubuh yang besar, digunakan untuk jangka waktu yang lama, atau digunakan sebagai meterai kedap udara pada anak-anak. Penggunaan asid salisilik topikal pada kanak-kanak di bawah 2 tahun tidak digalakkan.

Adakah asid salisilik selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Bagi wanita hamil ubat ini termasuk dalam kategori C, yang bermaksud bahawa ubat ini masih boleh digunakan, tetapi sebelum itu anda perlu berjumpa doktor atau diawasi oleh doktor kerana ubat ini mungkin mempunyai kesan sampingan pada janin.

Bagi ibu yang menyusui, hingga kini belum ada kajian yang mencukupi untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini kepada bayi. Walau bagaimanapun, ubat ini tetap harus diberikan kepada ibu yang menyusui, jika faedah yang diberikan melebihi risiko.

Apakah kemungkinan kesan sampingan asid salisilik?

Sekiranya doktor anda mengarahkan anda untuk mengambil ubat ini, ingatlah bahawa dia telah menilai bahawa manfaatnya melebihi risiko kesan sampingan. Beberapa orang mungkin mengalami reaksi tertentu setelah menggunakan ubat ini, termasuk:

 • Kulit kemerahan
 • Terdapat sedikit rasa terbakar dan mengelupas
 • Kehadiran tanda-tanda jangkitan (contohnya, nanah, pembuangan susu, pendarahan)
 • Pembentukan luka dalam (bisul) di tempat rawatan
 • Ruam, gatal atau bengkak (terutama pada muka, lidah, tekak)
 • Pening yang teruk
 • Kesukaran bernafas

Sekiranya anda merasakan kesan lain yang tidak disenaraikan di atas, anda harus segera menghubungi doktor atau ahli farmasi anda.

Amaran dan amaran ubat asid salisilik

Sebelum memutuskan untuk menggunakan ubat ini, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan. Ini dapat membantu anda memutuskan sama ada ubat yang anda minum mungkin melebihi risiko.

Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda pertimbangkan, sebelum memutuskan untuk menggunakan ubat ini:

1. Alahan

Beritahu doktor anda jika anda pernah mengalami reaksi alahan atau alahan terhadap ubat ini atau ubat lain. Di samping itu, anda juga harus memberitahu doktor anda jika anda mempunyai alahan jenis lain, seperti makanan, pewarna, atau haiwan.

Untuk membeli asid salisilik tanpa menggunakan preskripsi, baca label atau bahan pembungkusan dengan teliti.

2. Gunakan pada orang tua

Sebenarnya, setakat ini belum ada kajian yang menunjukkan masalah penggunaan tertentu asid salisilik pada orang tua. Tidak ada cadangan yang membatasi penggunaan topikal asid salisilik pada orang tua.

Walau bagaimanapun, pesakit tua cenderung mempunyai penyakit vaskular yang berkaitan dengan usia, yang mungkin memerlukan perhatian pada pesakit yang menerima asid salisilik topikal.

3. Pesakit dengan penyakit vaskular atau diabetes

Sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit vaskular atau diabetes, anda harus berhati-hati dalam menggunakan ubat ini. Asid salisilik boleh menyebabkan kemerahan atau ulser yang teruk, terutamanya pada tangan atau kaki.

4. Pesakit dengan keradangan, kerengsaan, atau jangkitan kulit

Penggunaan ubat ini boleh menyebabkan kerengsaan yang teruk jika digunakan pada kulit yang meradang, jengkel, atau dijangkiti.

5. Pesakit dengan selesema (selesema) atau varicella (cacar air)

Sekiranya anda mengalami dua penyakit di atas, anda harus mengelakkan penggunaannya asid salisilik, ia adalah kerana asid salisilik boleh meningkatkan risiko menghidap sindrom Reye.

Interaksi asid salisilik dengan ubat lain

Terdapat ubat-ubatan tertentu yang tidak boleh digunakan bersama-sama. Tetapi dalam beberapa kes lain, dua ubat yang berbeza dapat digunakan bersama walaupun interaksi mungkin.

Dalam kes sedemikian, doktor mungkin membuat pelarasan dos, atau langkah pencegahan lain mungkin diperlukan. Semasa anda mengambil ubat, sangat penting untuk memberitahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain.

Berikut adalah senarai interaksi asid salisilik dengan ubat lain, termasuk:

1. Ketorolac

Ubat ini tidak digalakkan untuk digunakan dengan asid salisilik, doktor anda mungkin menukar atau menetapkan ubat lain, jika anda mengambil ketorolac.

2. Abciximab, Anagrelide, Beta Glucan, Bivalirudin dan Certoparin

Ubat ini diketahui berinteraksi asid salisilik, dalam beberapa keadaan doktor mungkin memberikan kombinasi asid salisilik dengan ubat-ubatan di atas, tetapi tentu saja dengan dos yang disesuaikan.

3. Acebutolol, Amlodipine, Betaxolol, Bisoprolol, dan Captopril

Ubat-ubatan di atas diketahui meningkatkan risiko kesan sampingan apabila digunakan bersama asid salisilik. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kombinasi kedua-dua ubat ini mungkin diresepkan oleh doktor.

Penyimpanan asid salisilik

Asid salisilik harus disimpan pada suhu bilik dan dilindungi dari cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak atau haiwan peliharaan supaya tidak mudah ditelan.

Jangan simpan ubat ini di dalam peti sejuk beku kerana boleh mengubah potensi ubat. Sebaiknya jangan menyimpan ubat ini di tempat yang lembap seperti bilik mandi.

Pembuangan ubat asid salisilik

Asid salisilik boleh pecah dan cacat jika anda menyimpan ubat di tempat atau keadaan yang salah. Anda juga tidak boleh menggunakan ubat ini jika sudah lewat tarikhnya tarikh luput.

Jangan membuang asid salisilik ke saluran air, kerana dikhuatiri boleh mencemarkan alam sekitar. Anda boleh berjumpa dengan ahli farmasi, mengenai cara membuang ubat ini dengan betul.

Nah, itulah beberapa perkara mengenai asid salisilik yang mungkin berguna untuk anda. Anda boleh berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat ini, untuk memastikan ubat yang anda gunakan adalah dos yang tepat dan petunjuk yang betul.

Sekiranya setelah menggunakan ubat ini, anda merasa ada keluhan tertentu, anda harus berhenti menggunakan ubat ini dengan segera!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.