Kesihatan

Gunakan Sabun Betel untuk Membersihkan Faraj Anda Semasa Kehamilan, Adakah Selamat atau Tidak?

Menggunakan sabun sirih semasa mengandung untuk membersihkan vagina masih sering dilakukan oleh wanita. Namun, banyak yang mempersoalkan adakah penggunaan sabun sirih pada wanita hamil adalah selamat dan tidak menyebabkan kesan sampingan.

Perlu diketahui, pembersihan vagina semasa kehamilan mesti dilakukan dengan betul, termasuk penggunaan sabun sirih.

Baiklah, untuk mengetahui sama ada selamat menggunakan sabun sirih semasa mengandung, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Ayuh, lihat Petua Berpuasa Selamat untuk Wanita Hamil

Adakah selamat menggunakan sabun sirih semasa mengandung?

Dilaporkan NCBIDaun sirih yang diekstrak mempunyai khasiat termasuk anti-radang, antiseptik, antioksidan, dan anti-infeksi. Penggunaan sabun sirih sebagai pembersih feminin telah diproses sedemikian rupa sehingga hanya ekstrak yang diambil.

Biasanya, sabun sirih ini telah dicampurkan dengan bahan-bahan tertentu sehingga selamat digunakan, termasuk untuk wanita hamil. Daun sirih sebagai ramuan sabun feminin dipercayai memberikan rasa segar dan menghilangkan bau yang tidak menyenangkan di kawasan betina.

Namun, penggunaan sabun sirih semasa hamil tidak boleh terlalu kerap kerana boleh mengganggu bakteria baik yang hidup secara semula jadi di dalam vagina. Bakteria baik ini membantu mengekalkan keseimbangan pH kurang dari 4.5.

Sekiranya pH meningkat dan menjadi kurang berasid, maka vagina mudah terkena pelbagai jangkitan. Perunding Dr Sangeeta Agnihotri mengatakan bahawa vagina adalah kawasan yang sensitif, jadi disarankan untuk membersihkannya sekali sehari dengan air.

Apakah cara membersihkan vagina semasa kehamilan?

Selain menggunakan sabun sirih semasa mengandung, terdapat beberapa cara yang selamat untuk membersihkan vagina. Petua selamat untuk membersihkan organ kelamin wanita dan persekitarannya, termasuk yang berikut:

Gunakan pembersih tanpa bau

Menggunakan sabun sirih semasa mengandung Mencuci kawasan faraj dengan sabun wangi dapat merosakkan keseimbangan pH dan bakteria baik yang menjaga kesihatan wanita, menjadikannya lebih mudah terkena jangkitan.

Selain itu, sabun untuk kawasan wanita yang berbau harum juga boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit sensitif. Oleh itu, anda juga tidak digalakkan menggunakan pembersih intim dengan wangian pada vulva atau bahagian luar faraj.

Jangan guna douche faraj

douche adalah kaedah pembersihan di mana air dibilas ke dalam vagina. Sekiranya dilakukan terlalu kerap, ini dapat meningkatkan risiko jangkitan kerana: douche Faraj mengeluarkan bakteria baik.

Perlu diingat, vagina mempunyai mekanisme tersendiri dengan merembeskan keputihan untuk memastikannya bersih secara semula jadi. Atas sebab ini, pembersihan bahagian dalam vagina tidak digalakkan, termasuk untuk wanita hamil.

Basuh faraj dengan lembut dengan air suam

Mencuci kawasan wanita pada dasarnya cukup untuk menggunakan air suam dengan lembut. Cukup gunakan air suam yang bersih dan pastikan untuk mengelakkan minyak wangi, bahan pengawet, dan bahan kimia yang keras kerana ia boleh merengsakan kulit di sekitar faraj.

Cuba hadkan penggunaan mandi mandi, gel mandi wangi dan juga detergen yang boleh menyebabkan kerengsaan. Untuk mengelap kawasan feminin, gunakan tisu tanpa pewangi kerana sebarang bahan kimia akan merengsakannya.

Mengapa kebersihan vagina penting semasa mengandung?

Menggunakan sabun sirih semasa mengandung atau cara lain untuk membersihkan vagina sangat penting agar kesihatan kawasan wanita dapat dijaga. Vagina sendiri berfungsi sebagai saluran kelahiran dan merupakan pintu masuk jangkitan.

Sekiranya anda tidak menjaga kesihatan vagina semasa mengandung, anda berisiko mendapat pelbagai jenis jangkitan. Beberapa jangkitan biasa yang mudah dijangkiti oleh wanita dan harus diingatkan, seperti yang berikut.

Jangkitan kulat

Harap maklum, jangkitan yis sangat biasa berlaku pada trimester kedua dan menyebabkan keputihan menjadi nipis, berbau busuk, dan terasa gatal. Jangkitan seperti ini berlaku apabila keseimbangan ragi dan asid di dalam vagina tidak seimbang.

Vaginosis bakteria

Jangkitan faraj ini mesti diperhatikan kerana disebabkan oleh ketidakseimbangan bakteria laktobasil dan bakteria buruk. Biasanya, vaginosis bakteria pada wanita akan dicirikan oleh pelepasan berair yang berbau amis, berwarna putih atau kelabu, dan boleh menyebabkan gatal.

Sekiranya anda merasakan simptom jangkitan faraj semasa kehamilan, segera berjumpa doktor!

Baca juga: Selamat dan Sihat, Ini adalah Panduan Puasa untuk Wanita Hamil

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!