Kesihatan

7 Punca Sakit Telinga yang Berdenyut dan Cara Mengatasinya

Sakit telinga yang berdenyut adalah keadaan yang tidak boleh dipandang ringan. Ini boleh menyebabkan kesakitan yang berlebihan mengganggu rutin harian. Anda perlu mengenal pasti pelbagai sebab supaya lebih mudah mengatasinya.

Jadi, apakah faktor-faktor yang mencetuskan sakit telinga yang berdenyut? Bagaimana mengatasinya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Pelbagai penyebab sakit telinga yang berdenyut

Jangkitan adalah salah satu pencetus utama sakit telinga yang berdenyut, terutama di telinga tengah dan dalam. Walaupun, masih ada beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan kesakitan. Berikut adalah tujuh sebab sakit telinga yang berdenyut yang perlu anda ketahui:

1. Otitis media

Penyebab pertama sakit telinga yang berdenyut adalah otitis media. Keadaan ini berlaku apabila terdapat jangkitan di mana cairan dan tisu di telinga tengah (antara gendang telinga dan membran timpani) menjadi radang.

Selain kesakitan yang sederhana hingga teruk, seseorang yang mengalami otitis media juga mungkin mengalami hidung tersumbat dan batuk beberapa hari sebelumnya. Kadang kala, demam juga boleh berlaku.

2. Penyumbatan tiub eustachian

Tiub eustachian adalah tiub sempit yang menghubungkan tekak atas ke telinga tengah. Saluran ini mengatur tekanan udara masuk dan mengalirkan lebihan cecair dari telinga tengah.

Penyumbatan saluran udara boleh menyebabkan rasa sakit dan berdenyut, biasanya dipicu oleh reaksi alergi, jangkitan, atau perubahan tekanan akibat ketinggian, seperti ketika menaiki kapal terbang.

Apabila keadaan ini berlaku, anda bukan sahaja merasa sakit telinga, tetapi juga pening dan berdengung.

3. Masalah kulit

Penyebab sakit telinga yang berdenyut seterusnya adalah masalah pada kulit di sekitarnya. Dipetik dari Kesihatan Sangat Baik, Terdapat tiga keadaan kulit yang sering menyebabkan sakit berdenyut di telinga, iaitu:

  • Dermatitis: Keradangan pada kulit yang boleh menyebabkan gatal dan bengkak, biasanya dipicu oleh reaksi alergi (dermatitis kontak) atau masalah kulit lain seperti dermatitis seborrheic atau psoriasis.
  • Selulitis preaurular: Jangkitan kulit di sekitar telinga yang boleh menyebabkan kemerahan, terbakar, dan sakit. Demam kadang kala boleh berlaku.
  • Herpes zoster: Lesi muncul kerana terdedah kepada virus Varicella zoster. Beg berisi cecair boleh mencetuskan kesakitan yang berdenyut.

4. Penyakit Meniere

Penyakit Meniere boleh menyebabkan sakit berdenyut di telinga. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh penumpukan cecair berlebihan di telinga dalam. Walaupun, tidak jelas mengapa penahan cecair boleh berlaku di kawasan ini.

Penyakit Meniere sering dikaitkan dengan vertigo. Maksudnya, orang yang mengalami vertigo sangat rentan terhadap sakit telinga yang berdenyut.

Baca juga: Awas! 6 Gejala Vertigo Ini Boleh Mengganggu Kegiatan Anda

5. Perikondritis

Penyebab sakit telinga yang seterusnya adalah perikondritis. Keadaan ini timbul akibat jangkitan pada tulang rawan telinga luar, kemudian mencetuskan rasa sakit akibat pembengkakan dan kemerahan pada kulit. Malah, kadang-kadang juga terdapat abses (seperti bisul) yang mengandungi nanah.

Tanpa rawatan yang betul, perikondritis boleh menyebabkan kecacatan telinga (telinga kembang kol). Kerana jangkitan boleh mengganggu dan menghentikan bekalan darah ke tulang rawan.

Perichondritis biasanya menyerang orang yang mempunyai penyakit autoimun tertentu. Trauma ke tulang rawan juga boleh menjadi faktor pencetus, seperti kesan menindik telinga, luka bakar, atau kecederaan setelah bersukan.

6. Ketumbuhan

Walaupun jarang berlaku, tumor boleh menyebabkan sakit telinga, anda tahu. Pertumbuhan tisu baru di telinga boleh menyebabkan sakit berdenyut. Kanser nasofaring, misalnya, boleh membuat telinga terasa kenyang, berdering, dan berkurangnya kemampuan pendengaran.

Dua tumor bukan kanker atau pertumbuhan tisu yang biasanya berkembang di telinga dan boleh menyebabkan kesakitan termasuk:

  • kolesteatoma, Ini adalah pertumbuhan tisu baru dan jinak di telinga tengah.
  • neuroma akustik, pertumbuhan tisu bukan barah baru di saraf vestibular.

7. Sinusitis

Penyebab terakhir sakit telinga yang berdenyut adalah sinusitis, yang merupakan jangkitan atau keradangan rongga di belakang hidung (dahi bawah).

Walaupun ia berlaku di wajah, ia boleh menyebabkan ketidakselesaan telinga. Tekanan yang diberikan juga dapat membuat telinga terasa kenyang.

Bagaimana mengatasinya?

Sekiranya telinga merasa sakit berdenyut, tidak perlu risau dan bimbang. Anda boleh melakukan beberapa cara untuk melegakannya, iaitu dengan:

  • Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) dapat mengurangkan sakit dan sakit di telinga. Ini termasuk ibuprofen, parasetamol, dan aspirin.
  • Kompres sejuk dapat membantu melegakan dan melegakan keradangan di telinga. Balut ais batu dalam tuala atau kain bersih, kemudian pegang dan tahan di atas kawasan telinga yang terasa berdenyut selama 20 minit.
  • Urut lembut otot di sekitar telinga dapat membantu melegakan kesakitan dan meningkatkan aliran darah. Contohnya, urut di kawasan di belakang telinga yang sakit, rahang, dan leher.
  • Gunakan bawang putih. Petikan Berita Perubatan Hari Ini, Sebatian antimikrob dalam bawang putih dapat membantu melawan jangkitan. Anda boleh memakannya secara langsung atau tumbuk dan kemudian sapukan pada kawasan yang terjejas.

Itulah antara penyebab sakit telinga yang berdenyut dan pelbagai cara untuk mengatasinya. Sekiranya rasa sakit tidak sembuh, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!