Kesihatan

Mengetahui Kitaran Pelana Kuda pada Pesakit DHF, Inilah Fasa dan Bahaya!

Di tengah-tengah wabak yang belum selesai, orang harus menyadari demam denggi yang kesnya mulai meningkat. Penting untuk mengetahui kitaran jangkitan penyakit ini untuk mengurangkan risiko terburuk.

Salah satunya adalah dengan mengenali kitaran pelana kuda yang berbahaya. Ini adalah fasa yang perlu dipertimbangkan dalam demam denggi.

Jadi, apakah kitaran pelana kuda dalam demam denggi? Sejauh manakah bahaya itu? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Gambaran keseluruhan demam denggi

Demam denggi atau juga dikenal di Indonesia sebagai demam berdarah denggi (DHF) adalah penyakit biasa di negara tropika. Penyakit ini menular dari nyamuk betina Aedes aegypti, nyamuk juga merupakan media penyebaran chikungunya dan penyakit kuning.

Demam denggi menyerang sistem peredaran darah manusia. Oleh itu, penyakit ini boleh menjadi lebih serius jika seseorang tidak mendapat rawatan yang betul dengan segera. Rawatan lewat boleh meningkatkan risiko kesan buruk kepada kematian.

Nyamuk Aedes aegypti membawa virus pemicu milik keluarga Flaviviridae, dengan empat jenis virus yang dikenali sebagai serotaip DENV-1, DENV-2, DENV-3, dan DENV-4.

Baca juga: Mengapa Demam Denggi dan Kepialu Boleh Berlaku Pada Masa Yang Sama?

Peningkatan kes denggi di tengah wabak

Kes DHF mula menunjukkan peningkatan sejak pertengahan 2021. Berdasarkan data nasional pada 14 Jun, jumlah kes mencecah 16,320, meningkat 6,417 berbanding bulan sebelumnya.

Begitu juga, jumlah kematian, meningkat kepada 147 kes pada bulan Jun, daripada 98 kes sebelumnya pada bulan Mei. Kes DHF dijumpai di 387 kabupaten / kota di 32 provinsi. Untuk kes tertinggi, terdapat pada kumpulan umur 15-44 tahun.

Kitaran pelana kuda di DHF

Menurut satu penerbitan, gejala klinikal demam denggi membentuk kitaran seperti pelana kuda. Kitaran ini dicirikan oleh tiga fasa berbeza yang mesti dipertimbangkan, iaitu:

Fasa pertama

Pada fasa pertama, seseorang yang dijangkiti demam denggi akan mengalami demam tinggi, biasanya berlangsung dua hingga tujuh hari.

Demam kemudian akan berulang atau biasa disebut sebagai demam

Demam biphasic dianggap membentuk penampilan "pelana kuda".

Menurut penjelasan dari Dekan Fakulti Perubatan, Universitas Indonesia, Prof Ari F. Syam, kitaran ini sering menjadi titik tengah masyarakat. Kerana, demam yang mereda dianggap sebagai penawar.

Sebenarnya, demam yang mereda adalah tanda bahawa jangkitan demam denggi akan memasuki tahap seterusnya, iaitu fasa kritikal. Bukan hanya demam, pada fasa pertama, gejala lain yang juga boleh muncul termasuk:

 • Sakit kepala yang teruk
 • Sakit otot, sendi dan tulang
 • Tompok merah muncul
 • Gusi berdarah

Fasa pertama demam denggi harus benar-benar dipertimbangkan. Kerana, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), jika terdapat gejala muntah, sakit perut, pendarahan mukosa, dan kesukaran bernafas, ini boleh menjadi tanda-tanda kes demam denggi yang serius (denggi teruk).

fasa kritikal

Fasa kritikal adalah fasa yang sering diabaikan, tetapi boleh membahayakan. Tahap ini bermula apabila pesakit tidak lagi demam, biasanya berlangsung antara 24 hingga 48 jam. Sekiranya diperhatikan dari gejala, kebanyakan pesakit akan bertambah baik pada fasa ini.

Namun, tanpa rawatan yang tepat, perubahan klinikal dapat terjadi dengan cepat. Meskipun tampak sehat, pasien (terutama mereka yang mengalami kebocoran plasma) dapat menderita hipotensi atau penurunan tekanan darah menjadi kejutan septik yang dapat meningkatkan risiko kematian.

Di samping itu, pesakit mungkin mengalami pendarahan yang teruk, seperti najis berdarah dan menorrhagia (haid berlebihan). Dalam kes yang jarang berlaku, gejala klinikal dapat muncul sebagai keradangan otot jantung (miokarditis), hati (hepatitis), pankreas (pankreatitis), dan otak (ensefalitis).

Fasa penyembuhan

Fasa terakhir demam denggi adalah fasa pemulihan atau penyembuhan. Pada fasa ini, nadi akan menguat lagi, suhu badan akan normal dan stabil, jika ada pendarahan ia akan berhenti, dan bintik-bintik merah atau ruam pada kulit mulai pudar.

Hematokrit atau komponen darah pada pesakit juga secara beransur-ansur normal dan stabil, dicirikan oleh sel darah putih dan platelet yang mulai meningkat. Seperti diketahui, kadar trombosit dan sel darah putih sering digunakan sebagai parameter dalam pemeriksaan pasien dengan demam denggi.

Langkah berjaga-jaga

Jangan memandang rendah fasa pelana kuda dalam denggi, kerana boleh menyebabkan pelbagai komplikasi jika tidak dirawat dengan baik. Terutama kerosakan pada saluran darah yang boleh mencetuskan pendarahan.

Komplikasi lain termasuk muntah berterusan, pendarahan dari hidung dan gusi, darah dalam air kencing, sakit perut dan sukar bernafas.

Sekiranya tidak dirawat dengan cepat, ini juga boleh menyebabkan kejang, kerosakan pada hati, jantung, otak, paru-paru, kejutan, dan kegagalan organ.

Terdapat keperluan pencegahan agar anda tidak terkena virus DENV yang dibawa oleh nyamuk Aedes aegypti. Kementerian Kesihatan telah memperhebatkan kempen 3M Plus sebagai langkah pencegahan demam denggi, iaitu:

 • Longkang: membersihkan tempat atau bekas simpanan air, seperti baldi, tab mandi, dan bekas air minuman
 • Tutup: tidak membiarkan takungan air terbuka, seperti kendi, menara air, dan tong dram
 • Gunakan semula: menggunakan semula barang yang berpotensi menjadi tempat pembiakan nyamuk

'Plus' pada gerakan 3M Plus adalah:

 • Taburkan serbuk larvisida di takungan air yang tidak mudah dibersihkan
 • Menggunakan penghalau nyamuk untuk pencegahan gigitan atau penularan nyamuk Aedes aegypti
 • Menggunakan kelambu di bilik tidur atau katil
 • Tanam tanaman penghalau nyamuk seperti lavender dan geranium
 • Menjaga ikan yang boleh menjadi mangsa larva nyamuk
 • Mengubah kebiasaan menggantung pakaian di rumah yang boleh menjadi tempat pembiakan nyamuk
 • Mengatur pengudaraan dan cahaya di rumah

Itulah tinjauan fasa demam denggi, juga dikenali sebagai pelana kuda dan risiko komplikasi. Untuk meminimumkan risiko dijangkiti, terapkan langkah berjaga-jaga seperti yang disebutkan di atas, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

Copyright unitygulfshores.com 2022