Kesihatan

Mengkaji Kebaikan Ginseng Korea, Bolehkah Ini Mengatasi Masalah Mati Pucuk?

Kerana populariti manfaat kesihatan ginseng, ia menjadikan negara asalnya, Korea, yang dikenal sebagai 'Negara Ginseng'.

Malah ginseng digelar raja herba. Dia mampu menolong pelbagai masalah kesihatan, termasuk masalah seksual pada lelaki.

Apa yang menjadikan ginseng begitu bermanfaat untuk kesihatan dan masalah seksual lelaki? Inilah ulasan penuh!

Mengenal ginseng merah Korea

Korea terkenal dengan pengeluaran ginseng merah mereka. Apa itu ginseng merah? Ginseng merah Korea adalah tanaman yang tumbuh di Asia. Kadang-kadang dikenali sebagai ginseng Asia, ginseng Cina, atau ganaeng panax.

Ginseng merah Korea berbeza dengan ginseng Siberia atau ginseng Amerika. Ginseng Siberia dan Amerika adalah tumbuhan yang berbeza yang mempunyai faedah yang berbeza.

Akar ginseng digunakan sebagai ubat semula jadi dalam bentuk suplemen. Ginseng mesti tumbuh selama lima tahun sebelum dapat dituai dan ditanam.

Akar kering tetapi tidak diproses disebut ginseng putih. Akar yang telah dikukus dan dikeringkan disebut ginseng merah.

Manfaat ginseng merah Korea untuk masalah seksual lelaki

Ginseng merah telah lama digunakan untuk mengatasi masalah mati pucuk. Sehingga kini, terdapat banyak kajian yang mengkaji manfaat ginseng lain terhadap fungsi pembiakan lelaki.

Jadi apa faedah ginseng merah Korea untuk masalah seksual lelaki dan bagaimana ia berfungsi? Berikut adalah penjelasan satu persatu:

1. Mengatasi disfungsi ereksi (ED)

Disfungsi ereksi, juga dikenal sebagai mati pucuk, adalah ketidakupayaan sesekali (atau berpanjangan) untuk mendapatkan atau mengekalkan ereksi. Ramai lelaki mengalami masalah ini ketika mereka meningkat usia.

Dalam satu kajian, 45 lelaki yang menderita mati pucuk dirawat dengan suplemen ginseng merah Korea. Mereka diberi dos 900 mg suplemen 3 kali sehari selama 8 minggu.

Setelah 8 minggu mereka merasakan gejala mati pucuk semakin baik. Para penyelidik menyimpulkan bahawa ginseng merah boleh menjadi rawatan alternatif yang berkesan untuk mati pucuk.

Baca juga: Mengakui Gangguan Disfungsi Ereksi, Mimpi Buruk untuk Lelaki

2. Meningkatkan kualiti sperma

Selain membantu lelaki yang mengalami masalah mati pucuk, ternyata ginseng merah Korea juga dapat meningkatkan kualiti sperma, anda tahu.

Satu kajian di China mengatakan, ginseng dapat meningkatkan kualiti dan jumlah sperma pada orang yang sihat dan pesakit dengan masalah kesuburan atau kemandulan. Ini dianggap berperanan untuk kandungan ginsenosides, komponen ginseng yang aktif secara farmakologi.

3. Meningkatkan gairah atau libido

Data dari kajian haiwan menunjukkan korelasi positif antara ginseng, libido, dan prestasi kopulasi. Kesan ini telah disahkan dalam kajian kawalan kes pada manusia.

Dalam kajian itu, tikus diberi 5 persen Panax ginseng dalam diet mereka selama 60 hari. Hasilnya mendapati peningkatan kadar testosteron darah yang ketara.

Dalam kajian klinikal yang melibatkan 66 peserta, penggunaan ekstrak ginseng Asia telah terbukti meningkatkan tahap plasma total dan testosteron bebas, hormon perangsang folikel, dan LH.

Tahap hormon testosteron dan LH berperanan dalam pemacu seks lelaki aka libido.

Manfaat ginseng merah Korea untuk masalah seksual wanita

Selain membantu masalah seksual pada lelaki, ginseng juga membawa kebaikan kepada wanita. Terutama bagi wanita yang mengalami penurunan fungsi seksual semasa menopaus.

Satu kajian cuba meneroka kesan ginseng merah Korea pada wanita pascamenopause. Dalam kajian itu, 32 wanita diberi tiga kapsul ginseng, atau plasebo.

Akibatnya, fungsi seksual mereka bertambah baik dan tidak menimbulkan kesan sampingan. Para penyelidik menyimpulkan bahawa ginseng merah juga dapat meningkatkan fungsi seksual pada wanita.

Baca juga: Kelebihan Ginseng untuk Kesihatan, Bukan Sekadar Mengatasi Masalah Seksual Lelaki!

Manfaat lain dari ginseng merah

Selain dapat membantu mengatasi masalah seksual, ginseng juga dapat menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Ginseng merah Korea telah digunakan dalam perubatan tradisional Cina sebagai makanan tambahan kesihatan.

Berikut adalah beberapa kelebihan ginseng dan persediaannya sebagai makanan tambahan:

  • Meningkatkan sistem ketahanan badan
  • Meningkatkan kesihatan jantung
  • Merawat diabetes
  • Menambah tenaga
  • Kurangkan tekanan
  • Merawat mati pucuk

Akar ginseng yang menyerupai tubuh manusia dikatakan menjadi sebab mengapa penyembuh tradisional menganggap ginseng sebagai rawatan seluruh tubuh. Elakkan menggabungkan ginseng dan kafein. Ginseng dapat meningkatkan kesan kafein.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.