Kesihatan

Hobi makan makanan pedas boleh menyebabkan radang usus buntu? Inilah Fakta

Adakah benar bahawa hobi makan pedas dan memakan jambu batu boleh menjadi penyebab radang usus buntu? Ternyata radang usus buntu juga boleh berlaku jika kita mempunyai tabiat buruk yang lain, anda tahu.

Makan makanan yang mengandungi biji-bijian telah menjadi mitos yang menyebabkan radang usus buntu yang menyebar di masyarakat. Benih dari makanan ini diyakini memasuki apendiks, tidak dapat keluar, dan menyebabkan radang.

Baca juga: Mencegah AIDS, Mengubati Gejala HIV Lebih Awal

Mengakui radang usus buntu

Radang usus buntu atau lampiran adalah tiub kecil yang duduk di persimpangan antara usus kecil dan usus besar. Berbentuk seperti tiub nipis yang panjangnya boleh mencapai 4 inci.

Ia terletak di bahagian kanan bawah perut kita. Apabila terdapat penyumbatan atau penyumbatan di bahagian badan ini, ia berlaku apendiks atau radang usus buntu.

Keradangan atau penyakit apendiks dapat disebabkan oleh penumpukan lendir, parasit, dan kotoran pada umumnya. Radang usus buntu boleh menyebabkan kesakitan pada penghidapnya.

Sekiranya akut, apendiks boleh pecah dan membahayakan pesakit. Keadaan ini boleh mempengaruhi orang tua dan muda. Umumnya pada orang berumur 10 hingga 30 tahun.

Penyebab radang usus buntu

Penyebab radang usus buntu. Sumber Foto: //www.drajaysharma.co.in/

Sebenarnya penyebab sebenar apendisitis tidak diketahui. Walau bagaimanapun, apendisitis biasanya terjadi apabila terdapat penyumbatan pada bukaan dan kawasan lumen atau dinding di dalam apendiks.

Penyumbatan ini akan membuat bakteria tumbuh dan menyebabkan keradangan sehingga menjadi bengkak.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, radang usus buntu akan bertambah teruk dan bakteria di dalamnya akan mula bocor dan menyebar ke bahagian tubuh yang lain. Kebocoran ini boleh menyebabkan peritonitis, sepsis, dan bahkan kematian.

Faktor penyebab apendisitis

Dilaporkan dari Kesihatan Setiap Hari, Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan penyumbatan dan menyebabkan radang usus buntu yang harus anda ketahui.

 • Appendicoliths atau fecaliths. Adalah suatu keadaan yang juga sering disebut sebagai "batu apendiks", di mana terdapat simpanan di lampiran. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak.
 • Penumpukan najis, parasit, atau pertumbuhan yang dapat menyumbat lumen apendiks. Oleh itu kita tidak disarankan untuk menahan pergerakan usus terlalu lama.
 • Parasit atau cacing perut, salah satunya adalah jenis cacing kremi atau Enterobius vermicularis.
 • Berlakunya kecederaan atau trauma pada perut.
 • Kerengsaan atau kecederaan pada saluran pencernaan yang berlaku akibat penyakit jangka panjang seperti crohn dan kolitis ulseratif.
 • Pelebaran tisu limfa atau limpa di dinding lampiran. Ini biasanya berlaku kerana jangkitan pada saluran pencernaan.
 • Kehadiran tumor, baik jinak dan ganas.
 • Penyakit radang usus.
 • Kemasukan benda asing seperti batu, peluru, dan lain-lain.

Virus yang boleh menyebabkan radang usus buntu

Sebagai tambahan kepada beberapa faktor di atas, radang usus buntu juga boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus, dan kulat yang merebak ke usus buntu. Berikut adalah beberapa virus dan bakteria yang dapat menyebabkan jangkitan pada lampiran.

 • E coli. Bakteria ini sering dijumpai dalam makanan, usus haiwan, dan persekitaran di sekitar kita. Walaupun tidak berbahaya, bakteria ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit.
 • Pseudomonas. Bakteria ini mudah dijumpai di tanah, air, dan pelbagai kawasan lembap seperti tandas dan sink.
 • Bakteroid. Bakteria ini sebenarnya sudah ada dan hidup di saluran pencernaan manusia.
 • Adenovirus. Virus ini sangat biasa dan boleh merebak melalui hubungan langsung dan juga udara. Apabila dijangkiti virus ini, penghidap dapat mengalami gejala seperti demam, serta jangkitan pada buah pinggang dan organ lain.
 • Salmonella. Bakteria yang biasanya terdapat dalam makanan dan menyebabkan gangguan pencernaan seperti mual, muntah, dan cirit-birit.
 • Bakteria Shigella. Kuman ini sangat berjangkit dan biasanya menyebabkan cirit-birit pada sesiapa yang dijangkiti. Walau bagaimanapun, gejala yang muncul biasanya hilang dalam masa kurang dari 1 minggu.
 • Acuan mukormikosis dan histoplasmosis. Orang yang menyedut cendawan ini tidak akan mengalami penyakit atau jangkitan. Tetapi akan berbahaya bagi mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Baca Juga: Rubeola dan Rubella Kedua-duanya Mengalami Campak, Tetapi Inilah Perbezaannya

Pencegahan radang usus buntu

Makanan berserat tinggi. Sumber Foto: //www.marthamckittricknutrition.com/

Selain penyebab utama yang tidak diketahui secara pasti, kita juga tidak dapat mencegah penyakit ini menyerang kita. Namun, ada langkah-langkah yang dapat diambil untuk mengurangkan risiko radang usus buntu.

Yaitu dengan meningkatkan penggunaan makanan berserat tinggi. Dilaporkan dari garis kesihatan, kes apendisitis jarang terjadi pada orang yang makan makanan tinggi serat.

Makanan yang tinggi serat termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, oatmeal, beras merah, biji-bijian, dan biji-bijian lain.

Dengan makanan berserat tinggi, saluran pencernaan dapat lebih lancar dan dapat mencegah penumpukan kotoran yang dapat menyumbat lubang apendiks.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!