Kesihatan

trimetoprim

Trimethoprim adalah antibiotik yang diketahui paling selamat dan berkesan dalam rawatan. Secara amnya ubat ini diberikan bersama dengan sulfamethoxazole sebagai ubat gabungan kotrimoksazol.

Trimethoprim pertama kali digunakan pada tahun 1962 dan kini telah menjadi salah satu ubat dalam senarai ubat-ubatan penting Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat trimethoprim, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa trimethoprim?

Trimethoprim adalah ubat antibiotik yang digunakan terutamanya untuk merawat jangkitan saluran kencing, jangkitan telinga tengah, dan cirit-birit.

Apabila digabungkan dengan sulfamethoxazole, ia boleh digunakan untuk pneumonia pneumocystis.

Secara amnya, trimethoprim diberikan melalui mulut (secara lisan) sebagai tablet atau sirap. Trimethoprim boleh didapati sebagai ubat generik yang terdapat di beberapa farmasi.

Apa fungsi dan faedah trimethoprim?

Trimethoprim berfungsi sebagai antibakteria yang berfungsi untuk menghalang metabolisme folat melalui dihydrofolate reductase. Sifat ini boleh menyebabkan metabolisme bakteria terganggu sehingga bakteria mengalami lisis (mati).

Secara amnya, ubat ini mempunyai manfaat untuk merawat beberapa keadaan yang berkaitan dengan masalah berikut:

1. Jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing adalah jangkitan yang berlaku pada saluran kencing. Contohnya, jangkitan pada pundi kencing (cystitis) yang berlaku apabila jangkitan tersebut mempengaruhi bahagian bawah saluran kencing.

Jangkitan saluran kencing boleh disebabkan oleh: Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter, atau Staphylococcus.

Gejala jangkitan saluran kencing biasanya sakit ketika membuang air kecil, kerap membuang air kecil, dan keinginan untuk membuang air kecil. Gejala lain sering berlaku, seperti demam, sakit belakang, atau kencing berdarah.

Rawatan utama untuk jangkitan saluran kencing adalah antibiotik. Salah satu ubat yang disyorkan adalah trimethoprim sebagai rawatan awal. Ia telah digunakan sebagai ubat tunggal untuk rawatan sistitis akut yang tidak rumit.

Walau bagaimanapun, keberkesanan penggunaan satu ubat masih dipertanyakan di kalangan pakar perubatan sehingga kombinasi dengan sulfamethoxazole sebagai cotrimoxazole lebih disarankan untuk rawatan utama.

2. Media otitis akut (AOM)

Otitis media akut adalah sejenis jangkitan telinga yang berlaku apabila kawasan di belakang gendang telinga (telinga tengah) menjadi radang dan dijangkiti.

Otitis media akut biasanya merupakan komplikasi disfungsi tiub Eustachian yang berlaku semasa jangkitan saluran pernafasan atas virus. Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, dan Moraxella catarrhalis adalah organisma penyebab yang paling biasa.

Rawatan otitis media akut harus dimulakan dengan ubat analgesik yang kuat. Terapi antibiotik dapat diberikan jika gejala jangkitan berkembang menjadi sederhana atau parah. Sebilangan antibiotik lini pertama yang disyorkan adalah amoksisilin atau klavulanat.

Apabila antibiotik lini pertama menunjukkan ketahanan, terapi alternatif harus dijalankan. Terapi alternatif yang disyorkan adalah kotrimoksazol, yang merupakan gabungan sulfametoksazol dengan trimetoprim.

Malangnya, gabungan sulfamethoxazole dan trimethoprim tidak ditunjukkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak di bawah umur 6 bulan. Ubat ini juga tidak boleh digunakan sebagai profilaksis AOM jangka panjang.

3. Pneumonia pneumocystis

Pneumocystis pneumonia (PCP) adalah jangkitan serius yang disebabkan oleh Pneumocystis jirovecii. Sebilangan besar orang yang mendapat penyakit ini mempunyai keadaan perubatan yang melemahkan sistem imun mereka, seperti HIV / AIDS.

Gejala jangkitan boleh berlangsung hingga beberapa minggu. Gejala termasuk demam, batuk, sukar bernafas, sakit dada, menggigil, dan keletihan.

Rawatan yang diberikan untuk merawat jangkitan ini adalah dengan memberi antibiotik. Salah satu antibiotik yang disyorkan adalah kotrimoksazol.

Trimethoprim sahaja boleh diberikan, tetapi jarang disyorkan kerana ubat-ubatan tersebut tidak seefektif terapi kombinasi. Gabungan ubat kotrimoksazol dapat diberikan untuk kes jangkitan ringan hingga parah. Ubat ini juga dapat diberikan kepada pasien yang dijangkiti HIV / AIDS.

Jenama dan harga Trimethoprim

Trimethoprim telah memperoleh izin pengedaran untuk penggunaan perubatan di Indonesia dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM). Cuma ubat ini lebih banyak dijumpai dalam bentuk kombinasi.

Trimethoprim tergolong dalam kumpulan ubat kuat jadi anda mesti menggunakan preskripsi doktor untuk mendapatkannya.

Beberapa jenama ubat yang telah beredar dan harganya, seperti:

 • Kapsul Erphatrim Forte 960mg. Penyediaan kapsul mengandungi trimethoprim dan sulfamethoxazole yang dihasilkan oleh PT Erlimpex. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp.599 / tablet.
 • Tablet Graprima 480 mg. Penyediaan tablet mengandungi trimethoprim 80 mg dan sulfamethoxazole 400 mg yang dihasilkan oleh Graha Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 561 / tablet.
 • Tablet Fasiprima 480mg. Penyediaan tablet mengandungi sulfamethoxazole 400 mg dan trimethoprim 80 mg yang boleh anda dapatkan dengan harga IDR 470 / tablet.
 • Sirap Fasiprim 240mg / 5ml 60ml. Penyediaan sirap mengandungi gabungan sulfamethoxazole dan trimethoprim yang dihasilkan oleh Ifars. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp.10,451 / sebotol.
 • Primadex Forte 960mg. Anda boleh mendapatkan tablet kombinasi sulfamethoxazole dan trimethoprim 960mg yang boleh anda dapatkan dengan harga Rp.810 / tablet.
 • Tablet Sanprima 480 mg. Anda boleh mendapatkan kombinasi sulfamethxazole dan trimethoprim 480 mg yang anda dapat dengan harga Rp 1,366 / tablet.
 • Tablet Lapikot Forte. Anda boleh mendapatkan tablet kombinasi kotrimoksazol seharga Rp 2.318 / tablet.
 • Tablet Bactoprim 480 mg. Combiphar adalah tablet kombinasi kotrimoksazol. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 408 / tablet

Bagaimana anda mengambil trimethoprim?

Untuk mengambil trimethoprim, anda boleh mengikuti arahan di bawah:

 • Baca cara minum dan dos yang tertera pada label pembungkusan ubat preskripsi. Minum ubat seperti yang diarahkan oleh doktor. Jangan minum terlalu banyak atau lebih lama daripada yang disyorkan. Penggunaan yang berpanjangan dapat meningkatkan risiko jangkitan kedua.
 • Ubat ini harus diambil bersama makanan. Tanyakan lebih lanjut kepada doktor anda jika anda mempunyai sejarah disfungsi usus dan gastrik.
 • Trimethoprim adalah antibiotik yang mesti diambil sehingga ubatnya habis. Menghentikan penggunaan di tengah penggunaan boleh menyebabkan ketahanan bakteria. Terus minum ubat walaupun keadaan anda nampaknya semakin baik.
 • Jangan menghancurkan, mengunyah, atau larut dalam air kecuali jika diarahkan oleh doktor. Ambil ubat sekaligus dengan air. Beritahu doktor anda jika anda menghadapi masalah menelan tablet.
 • Trimethoprim boleh menyebabkan hasil yang tidak normal dalam beberapa ujian perubatan. Beritahu doktor anda bahawa anda mengambil ubat ini sebelum menjalani ujian perubatan.
 • Minum ubat pada masa yang sama setiap hari untuk memudahkan anda mengingat dan mendapat faedah maksimum.
 • Simpan trimetoprim pada suhu bilik dari kelembapan dan panas selepas digunakan. Pastikan penutup botol ubat ditutup rapat apabila tidak digunakan.

Berapakah dos trimethoprim?

Dos dewasa

Jangkitan yang mudah dijangkiti, jangkitan saluran kencing

 • Dos biasa: 100mg atau 200mg setiap hari.
 • Dos alternatif: 200mg atau 300mg sekali sehari selama 3-14 hari bergantung kepada keparahannya.

Profilaksis jangkitan saluran kencing berulang

Dos biasa: 100mg sekali sehari pada waktu malam.

Dos anak

Media otitis akut

 • Umur lebih dari 6 bulan: 10mg per kg berat badan sehari dalam 2 dos yang dibahagi.
 • Ubat ini boleh diberikan setiap 12 jam selama 10 hari.

Jangkitan yang mudah dijangkiti, jangkitan saluran kencing

Dos biasa untuk usia 4 bulan hingga 12 tahun: 6mg / kg setiap hari dalam 2 dos terbahagi.

Dos alternatif:

 • Berumur 4 bulan-2 tahun boleh diberikan dos hingga 25mg atau dua kali ganda mengikut usia, berat badan, dan keadaan klinikal.
 • Umur 2-6 tahun boleh diberikan dos 50 mg mengikut keadaan klinikal.
 • Berumur 6-12 tahun boleh diberikan dos 100 mg mengikut keadaan klinikal.

Profilaksis jangkitan saluran kencing berulang

Berumur 4 bulan hingga 12 tahun boleh diberikan dos 2 mg / kg sekali sehari pada waktu malam.

Dos alternatif:

 • Berumur 4 bulan hingga 2 tahun: 25mg pada waktu malam
 • Umur di atas 2-8 tahun: 50mg pada waktu malam
 • Berumur lebih dari 8-12 tahun: 100mg pada waktu malam.

Adakah trimethoprim selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) merangkumi trimetoprim dalam kategori ubat C.

Kajian pada haiwan eksperimen telah menunjukkan risiko kesan buruk pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, tidak ada kajian terkawal yang mencukupi pada wanita hamil. Rawatan boleh dilakukan sekiranya faedahnya melebihi risiko.

Ubat ini juga diketahui masuk ke dalam susu ibu sehingga tidak digalakkan untuk ibu yang menyusu.

Apakah kesan sampingan trimethoprim yang mungkin?

Berhenti menggunakan ubat dengan segera dan hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan berikut:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti ruam, gatal-gatal, kulit merah, bengkak, lepuh atau mengelupas, dan bengkak pada mulut, muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Demam
 • Mengi
 • Ketegangan di dada atau tekak
 • Kesukaran bernafas, menelan, atau bercakap
 • Suara serak yang tidak biasa
 • Tanda-tanda metemoglobinemia, seperti perubahan warna biru atau kelabu pada bibir, kuku, atau kulit
 • Pening atau pengsan yang sangat teruk
 • Rasa letih atau lemah
 • Tanda-tanda masalah elektrolit seperti perubahan mood, kekeliruan, degupan jantung yang tidak normal, sawan, tidak lapar, sakit perut atau muntah yang sangat teruk
 • Sakit tekak
 • kulit pucat
 • Lebam atau pendarahan yang tidak dapat dijelaskan
 • Tompok ungu pada kulit atau mulut.

Beberapa kesan sampingan lain yang mungkin muncul selepas menggunakan trimethoprim termasuk:

 • Sakit perut
 • Gag
 • Cirit-birit

Amaran dan perhatian

 • Jangan gunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah sebelumnya mengenai alergi terhadap trimetoprim.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah anemia yang disebabkan oleh kekurangan asid folik atau discrasi darah, seperti anemia megaloblastik
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit hati atau buah pinggang.
 • Beritahu doktor anda jika anda juga mengambil ubat antikonvulsan kronik, kekurangan zat makanan, atau mengalami kerencatan mental.
 • Trimethoprim tidak boleh diberikan bersamaan dengan rifampicin kerana rifanpicin dapat menurunkan separuh hayat penghapusan ubat ini.
 • Trimethoprim juga dapat meningkatkan kepekatan ubat-ubatan tertentu ketika digunakan bersama. Ini termasuk fenitoin, digoxin, procainamide, rosiglitazone, repaglinide, zidovudine, zalcitabine, lamivudine.
 • Trimethoprim yang digunakan bersamaan dengan cilosprorine boleh meningkatkan risiko nefrotoksisitas.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.