Kesihatan

Seronok ketika sakit, normal atau tidak? Inilah penjelasannya!

Hampir semua orang mengigau tidur mereka. Walau bagaimanapun, semasa anda sakit, seseorang mungkin lebih kerap mengalami keadaan ini. Menggembirakan ketika sakit biasanya dianggap normal, tetapi tetap harus dipertimbangkan.

Jadi, apa sebenarnya yang mengigau? Bagaimana ia berlaku? Adakah benar mengigau ketika sakit adalah perkara biasa? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Adakah itu mengigau?

Dalam dunia perubatan, delirium disebut somniloquy, yang merupakan keadaan gangguan tidur yang dicirikan oleh bercakap ketika tidur. Apabila anda mengigau atau mengigau, seseorang biasanya tidak menyedari apa yang dikatakan dan tidak akan ingat ketika terjaga.

Menggigil juga merupakan sejenis parasomnia, iaitu tingkah laku yang tidak normal ketika tidur. Tidur yang mengasyikkan boleh berupa dialog yang kompleks atau monolog, bergumam, atau berbual.

Tidak jelas apa punca sebenarnya mengigau. Sebilangan orang berpendapat bahawa keadaan ini berlaku kerana mimpi yang muncul ketika tidur. Para penyelidik tidak mempertikaikan atau mengesahkan pendapat ini.

Keseronokan biasanya berlaku pada fasa tidur nyenyak (tidur nyenyak). Pada masa itu, orang-orang tertidur dalam tidur mereka dan tidak menyedari apa yang berlaku di sekitar mereka.

Menggigil ketika sakit

Orang yang sakit biasanya sering mengigau. Kerana, dipetik dari garis kesihatan, penyakit seperti demam memang merupakan salah satu faktor risiko untuk mengigau. Bukan hanya kesakitan fizikal, juga gangguan mood seperti tekanan dan kemurungan.

Menurut kajian tahun 2012, orang yang mempunyai penyakit yang disebabkan oleh faktor genetik juga dapat mengalami mengigau beberapa kali dalam hidupnya.

Punca mengigau ketika sakit

Seperti yang telah disebutkan, banyak orang percaya bahawa kecelaruan berlaku akibat mimpi. Begitu juga dengan keadaan air liur ketika sakit. Orang yang demam cenderung sering bermimpi, dipanggil mimpi demam.

Mimpi akan muncul lebih kerap apabila suhu badan berada di atas julat normal. Ini juga dapat menjadi tanda tindak balas tubuh terhadap melawan jangkitan atau keradangan.

Bukan mimpi biasa, menurut satu penerbitan, sebilangan besar (94 peratus) orang yang sakit menggambarkan impian mereka sebagai pengalaman yang menyedihkan atau negatif, menakutkan, aneh, dan menjengkelkan secara emosional.

Dari mimpi itu, ada keadaan yang menggelikan ketika dia sakit. Walaupun belum dapat dipastikan secara tepat, tetapi mimpi buruk dipercayai menjadi pencetus utama untuk mengigau ketika sakit.

Berbahaya atau tidak?

Secara amnya, kecelaruan adalah keadaan biasa. Ini adalah keadaan yang sangat biasa. Dipetik dari Yayasan Tidur, Setiap orang mengasyikkan tidur mereka, sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka.

Sebenarnya, menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, tidak kurang dari 66 peratus orang mengalami gangguan tidur. Mengigau lebih biasa pada kanak-kanak daripada orang dewasa.

Dalam sebilangan besar kes, mengigau tidak perlu dibimbangkan. Secara umum, mengigau tidak akan memberi kesan serius kepada kesihatan.

Namun, jika anda tidur dengan orang lain, termasuk pasangan anda, itu mungkin menjengkelkan. Isi ucapan ketika mengigau boleh menjadi kata-kata memalukan yang dapat menimbulkan rasa janggal setelah bangun tidur.

Baca juga: Fahami Apa itu Kelumpuhan Tidur: Gangguan Tidur Yang Membuat Anda Suka Berat Badan

Tahap mengigau umum

Menggembirakan atau mengigau mempunyai tahap yang dapat dianggap normal atau tidak normal, yaitu:

  • Tahap 1 dan 2: Pada peringkat ini, seseorang mungkin tidak dapat tidur nyenyak, kata-kata yang diucapkan lebih mudah difahami dan cukup jelas. Sebenarnya, kata-katanya terdengar masuk akal seperti perbualan biasa.
  • Tahap 3 dan 4: Semasa memasuki fasa tidur nyenyak (tidur nyenyak), ucapan seseorang akan lebih sukar difahami. Kedengarannya seperti rintihan atau gumaman yang tidak koheren.

Walaupun keterukan mengigau itu sendiri ditentukan oleh seberapa kerap ia berlaku, seperti:

  • Cahaya: Menggembirakan yang berlaku kurang dari sekali sebulan.
  • Pada masa ini: Keseronokan berlaku seminggu sekali, tidak mengganggu orang lain di bilik yang sama.
  • Kritikal: Seronok pada kebanyakan malam dan cukup mengganggu orang lain di bilik yang sama.

Nah, itulah tinjauan mengenai keadaan mengigau ketika sakit dan sebab-sebab yang perlu anda ketahui. Walaupun perkara biasa, tidak ada salahnya pergi ke doktor sehingga keadaannya bertambah baik dengan cepat, betul!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!