Kesihatan

Captopril: Fungsi, Faedah dan Dos Penggunaan

Salah satu jenis ubat yang biasanya diresepkan oleh doktor untuk mengawal tekanan darah tinggi dan kegagalan jantung adalah captopril.

Ubat ini banyak digunakan untuk rawatan pesakit dengan keadaan yang membesar di sebelah kiri jantung selepas serangan jantung.

Selain itu, ubat ini juga digunakan untuk mencegah penyakit buah pinggang (nefropati) pada pesakit diabetes jenis 1. Mari kita ketahui lebih lanjut mengenai ubat captopril!

Apa itu captopril?

Seperti disebutkan sebelumnya, captopril adalah ubat yang biasa diresepkan oleh doktor untuk merawat tekanan darah tinggi dan kegagalan jantung.

Ubat ini mempunyai dua fungsi utama, iaitu untuk mengawal tekanan darah tinggi dan melindungi jantung setelah serangan. Mengapa keadaan ini memerlukan perhatian?

Keadaan tekanan darah tinggi pada seseorang dapat meningkatkan beban kerja jantung dan arteri. Sekiranya ia bertahan lama, jantung dan arteri tidak akan berfungsi dengan baik dan merosakkan keseluruhan kerjanya.

Sementara itu, setelah mengalami serangan jantung, sebahagian otot jantung akan menjadi rosak dan terus lemah dari masa ke masa. Ini juga berisiko menjadikan jantung lebih sukar untuk mengepam darah.

Bagaimana captopril berfungsi?

Captopril berfungsi dengan menyekat zat di dalam badan yang menyebabkan saluran darah menjadi kencang. Akibatnya, saluran darah menjadi santai.

Captopril tergolong dalam kelas ubat yang dipanggil Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitor (ACEIs).

Ini bermaksud ubat ini dapat mengurangkan bahan kimia tertentu yang menyebabkan saluran darah menjadi sempit, sehingga darah dapat mengalir dengan lebih lancar dan jantung dapat mengepam darah dengan lebih berkesan.

Cara pengambilan captopril

Captopril adalah ubat tablet yang biasanya diminum dua atau tiga kali sehari. Sentiasa ikuti arahan pada label dan preskripsi yang diberikan oleh doktor anda dengan teliti.

Ya, hanya ambil captopril mengikut preskripsi dan arahan doktor. Jangan mengambil lebih atau kurang daripada yang ditetapkan oleh doktor.

Anda harus tahu bahawa ubat ini hanya berfungsi untuk mengawal tekanan darah tinggi dan kegagalan jantung, bukan untuk menyembuhkannya.

Jangan mulakan dan berhenti mengambilnya tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Peraturan mengenai pengambilan captopril sebelum makan

Untuk mendapatkan kesan ubat yang optimum, ubat tersebut mesti diambil pada waktu yang tepat. Kenapa begitu? Kerana, ketika memasuki perut, ubat tersebut akan mengalami pelbagai reaksi kimia.

Tindak balas ini dipengaruhi oleh banyak faktor termasuk pH (keasidan), reaksi kompleks dan kelarutan.

Faktor-faktor ini sangat mempengaruhi kadar penyerapan ubat di saluran gastrousus yang kemudiannya akan mempengaruhi kesan ubat tersebut.

Oleh itu, lebih baik mengambil captopril sebelum makan supaya penyerapannya tidak terganggu oleh makanan.

Masa yang tepat untuk mengambil captopril

Memetik dari kemkes.go.id, beberapa kajian menunjukkan bahawa tekanan darah mencapai jumlah tertinggi pada pukul 9 hingga 11 pagi.

Manakala angka terendah pada waktu malam selepas tidur.

Jadi, masa yang paling disyorkan untuk mengambil ubat penurun tekanan darah seperti captopril adalah pada jam 9 hingga 11 pagi.

Peraturan pengambilan jika dosnya tidak dijawab

Sekiranya anda terlepas dos, ambil secepat yang anda ingat. Sekiranya sudah hampir dengan masa dos seterusnya, lewati dos yang tidak dijawab.

Ambil dos seterusnya pada masa yang telah anda tetapkan. Jangan gandakan dos untuk menebus dos yang tidak dijawab.

capopril tanda dagangan

Captopril dilengkapi dengan beberapa tanda dagangan di Indonesia, seperti:

 • Acepress
 • Captopril
 • Dexacap
 • Etapril
 • Farmoten
 • Forten
 • Authoryl
 • Prix
 • Tensicap
 • Tensobon
 • Vapril

Dos untuk keadaan tertentu

Secara amnya, doktor menentukan dos pengambilan captopril bergantung kepada beberapa perkara seperti usia, keadaan pesakit, keparahan dan tindak balas badan terhadap ubat tersebut.

Berikut adalah dos mengikut syarat:

Nefropati diabetes

Matang: Dos 25 mg diambil 3 kali sehari.

Kegagalan jantung

Matang: Dos awal 6.25-12.5 mg diambil 2-3 kali sehari.

Hipertensi

Matang: Dos awal 25-75 mg dibahagikan kepada 2-3 dos. Dos boleh dinaikkan hingga 100-150 mg dibahagikan kepada 2-3 dos setelah 2 minggu penggunaan.

Pasca serangan jantung

Matang: Dos awal 6.25-12.5 mg diambil 3 kali sehari. Dos boleh dinaikkan hingga 50 mg diambil 3 kali sehari.

Untuk hasil yang maksimum, lebih baik selalu berjumpa doktor. Rujuk dos, dos dan cara menggunakan ubat mengikut keadaan badan dan usia.

Cara meningkatkan keberkesanan ubat

Perubahan gaya hidup seperti melaksanakan program pengurangan tekanan dan mengubah diet anda dapat meningkatkan keberkesanan ubat ini.

Lakukan ujian perubatan seperti fungsi buah pinggang atau kadar kalium secara berkala untuk memantau kemajuan keberkesanan ubat. Sentiasa periksa sama ada terdapat kesan sampingan pada badan.

Lebih baik jika anda belajar bagaimana memantau tekanan darah anda sendiri di rumah, kemudian berkomunikasi dengan doktor anda.

Amaran sebelum mengambil captopril

Sebelum anda mengambil captopril, ada baiknya berjumpa dengan doktor anda mengenai beberapa perkara yang berkaitan dengan keadaan anda, seperti:

Sejarah alahan

Captopril akan menyebabkan reaksi alergi yang cukup berbahaya dan bahkan mengancam nyawa. Beberapa gejala reaksi alahan termasuk:

 • Kesukaran bernafas
 • Bengkak tekak atau lidah
 • Ruam gatal

Keadaan ini biasanya berlaku pada reaksi ubat alahan, terutamanya pada ubat serupa di kelas perencat ACE, seperti:

 • Benazepril (Lotensin, dalam Lotrel)
 • Captopril (Capoten)
 • Enalapril (Vasotec, dalam Vaseretic)
 • Fosinopril (Monopril)

Sekiranya anda mengalami reaksi alergi terhadap captopril, doktor anda akan menasihati anda untuk berhenti mengambil ubat ini. Kerana jika berlanjutan, kesannya boleh membawa maut.

Sejarah masalah buah pinggang

Apabila dimakan, captopril akan diproses oleh buah pinggang. Sekiranya buah pinggang anda tidak dapat berfungsi dengan baik, ubat ini sebenarnya dapat menumpuk di dalam badan anda.

Sentiasa berjumpa doktor jika anda menghidap diabetes, jantung atau penyakit buah pinggang.

Doktor anda mungkin menasihatkan anda untuk tidak mengambil captopril jika anda mempunyai beberapa penyakit ini.

Amaran untuk ibu menyusu

Semasa anda mengambil captopril, ubat ini akan masuk ke dalam susu ibu (ASI) untuk menyebabkan kesan sampingan pada kanak-kanak yang disusui.

Rujuk doktor anda jika anda menyusu. Rundingan diperlukan untuk menentukan sama ada anda akan berhenti menyusu atau berhenti mengambil ubat ini.

Amaran untuk wanita hamil

Rujuk keadaan kesihatan anda dengan doktor anda sekiranya anda hamil atau merancang untuk hamil.

Ketahui beberapa risiko yang mungkin anda alami dan bahaya khusus yang mungkin berlaku semasa kehamilan anda.

Biasanya, ubat ini hanya boleh diambil sekiranya risikonya melebihi potensi manfaat ubat.

Sekiranya anda merancang untuk menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian, beritahu doktor bahawa anda mengambil captopril.

Nasihat penyimpanan ubat

Simpan ubat ini dalam bekas yang tertutup rapat dan jauh dari jangkauan kanak-kanak. Simpan pada suhu bilik dan jauh dari panas dan kelembapan berlebihan (tidak di bilik mandi).

Interaksi dengan ubat lain

Terdapat beberapa ubat yang boleh menyebabkan interaksi dengan captopril. Interaksi ini boleh membahayakan atau menghalang ubat daripada berfungsi dengan baik. Sebilangan ubat ini termasuk:

Natrium aurothiomalate

Mengambil sodium aurothiomalate atau emas suntikan bersama dengan captopril dapat meningkatkan risiko reaksi nitritoid.

Gejala interaksi ini adalah memerah muka dan pipi, mual, muntah, dan tekanan darah rendah.

Ubat tekanan darah tinggi

Beberapa ubat untuk tekanan darah tinggi apabila diambil dengan captopril dapat meningkatkan risiko masalah buah pinggang.

Beberapa contoh ubat ini adalah penghambat reseptor angiotensin (ARB) dan penghambat enzim penukar angiotensin (ACE).

NSAID

Penggunaan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) bersama dengan captopril akan meningkatkan risiko penurunan fungsi buah pinggang.

Ubat diuretik

Pengambilan ubat diuretik bersama dengan captopril dapat meningkatkan risiko hipotensi.

Prokainamida dan ubat penekan imun

Penggunaan ubat procainamide dan penekan imun bersama dengan captopril dapat meningkatkan risiko leukopenia (tahap leukosit rendah).

Ubat penahan sakit

Mengambil captopril bersama ubat penahan sakit tertentu dapat mengurangkan fungsi buah pinggang anda.

Untuk mengelakkan interaksi ubat, bincangkan sebarang keadaan kesihatan dengan doktor anda.

Pastikan anda juga berunding mengenai ubat atau vitamin yang anda ambil. Maklumat ini penting agar doktor dapat menguruskan semua ubat yang akan anda ambil dengan berhati-hati.

Kesan sampingan Captopril

Biasanya pengambilan ubat ini tidak menyebabkan rasa mengantuk, tetapi banyak kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh ubat ini. Sebahagian daripadanya seperti:

 • batuk kering
 • Pening
 • ruam
 • Perubahan rasa makanan di lidah
 • Pembengkakan muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Kesukaran bernafas
 • Kesukaran menelan
 • Keletihan
 • Bengkak terutamanya di tangan, kaki, atau pergelangan kaki
 • Susah bernafas

Kesan sampingan yang lebih serius

Walaupun ubat ini boleh digunakan untuk mencegah masalah buah pinggang, doktor anda masih akan memeriksa fungsi buah pinggang anda sebelum mengambil ubat ini.

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, seperti:

 • Mata atau kulit menguning
 • Warna air kencing menjadi gelap
 • Sakit perut yang teruk
 • Mual atau muntah berterusan
 • Pengsan
 • Denyutan jantung yang lebih cepat daripada biasa

Kesan sampingan yang serius seperti ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami beberapa keadaan ini, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan bantuan perubatan secepat mungkin.

Langkah-langkah untuk mencegah kesan sampingan ubat

Harap maklum bahawa pengambilan ubat ini akan membuat anda pening. Jangan memandu atau melakukan perkara yang memerlukan kewaspadaan dan tumpuan yang tinggi.

Untuk mengurangkan risiko pening dan pening, anda boleh bangun dengan perlahan ketika bangkit dari posisi duduk atau berbaring.

Berpeluh berlebihan, cirit-birit, atau muntah boleh menyebabkan dehidrasi dan meningkatkan risiko pening. Pastikan anda minum cukup cecair untuk mencegah dehidrasi kecuali jika doktor anda memberi nasihat sebaliknya.

Hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami cirit-birit atau muntah berterusan. Orang dewasa yang lebih tua mungkin lebih peka terhadap kesan sampingan ubat ini.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!