Kesihatan

Gemfibrozil diketahui dapat menurunkan kolesterol, apa bahan, faedahnya, dan bagaimana cara mengambilnya?

Menghidap kolesterol tinggi tentunya memerlukan rawatan yang serius. Salah satunya adalah dengan mengambil ubat gemfibrozil. Ubat ini biasanya dalam bentuk tablet yang mesti diambil secara berkala.

Gemfibrozil hanya boleh diperoleh jika telah diresepkan oleh doktor. Walaupun begitu, jenis di pasaran agak pelbagai, iaitu generik dan bukan generik.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai gemfibrozil, anda boleh membaca ulasan penuh di bawah.

Apa itu gemfibrozil?

Apabila seseorang mempunyai kadar kolesterol tinggi, dia akan didorong untuk menjalani diet yang lebih sihat. Ini bertujuan untuk membantu mengurangkan kadar lemak dalam darah.

Nasihat ini biasanya disertakan dengan ubat gemfibrozil untuk membantu menurunkan kolesterol jahat. Bukan hanya itu, ubat ini juga dapat mencegah kejadiannya pada masa yang sama pankreatitis (radang pankreas) disebabkan oleh tahap trigliserida yang tinggi dalam darah.

Baca juga: Mari Sayangi Tubuh dengan Menurunkan Tahap Kolesterol, Inilah Caranya!

Bagaimana gemfibrozil berfungsi

Ubat ini tergolong dalam kelas ubat yang dipanggil Derivatif asid fibrik. Ini adalah ubat-ubatan yang mempunyai persamaan dalam pekerjaan, jadi mereka sering digunakan untuk merawat penyakit yang mempunyai gejala yang sama.

Gemfibrozil berfungsi dengan mengubah jumlah kolesterol dan lemak lain di dalam badan. Ubat ini menurunkan kadar trigliserida dan meningkatkan kadar kolesterol HDL, atau apa yang biasa disebut sebagai kolesterol baik.

Cara pengambilan gemfibrozil

Ubat ini mesti diambil mengikut dos dan masa yang ditetapkan oleh doktor. Umumnya, gemfibrozil diambil 2 kali sehari, iaitu 30 minit sebelum sarapan, dan 30 minit sebelum makan malam.

Sekiranya anda mengambil ubat lain yang melibatkan ubat seperti kolestiramina atau kolestipol, cubalah beri rehat gemfibrozil sekurang-kurangnya 4 hingga 6 jam sebelum mengambil gemfibrozil. Ini penting agar penyerapan setiap ubat dapat berjalan dengan berkesan.

Jangan terlepas dos yang ditetapkan supaya keberkesanan ubat ini dapat diterima secara optimum oleh tubuh. Cuba juga meminumnya pada masa yang sama. Ubat ini akan berfungsi dengan lebih berkesan jika disertai dengan diet yang sihat dan senaman yang kerap.

Amaran mengenai gemfibrozil

Terdapat keadaan kesihatan tertentu yang membuat seseorang memerlukan pengawasan khas semasa mengambil ubat ini. Sebahagian daripadanya adalah seperti berikut:

 1. Gemfibrozil boleh menyebabkan seseorang mengembangkan batu empedu. Oleh itu, jika gejala penyakit ini mula muncul, anda mesti segera berhenti mengambil ubat ini.
 2. Mengambil ubat ini dengan kelas ubat statin yang berfungsi untuk mengawal kolesterol juga perlu dipantau kerana boleh menyebabkan otot mengalami keracunan yang sangat teruk.
 3. Gemfibrazole tidak digalakkan digunakan dengan kelas ubat yang mempunyai tanda amaran 'selexipag'. Gabungan kedua-duanya dapat meningkatkan tahap selexipag dalam badan menjadi terlalu tinggi dan berbahaya.

Kesan sampingan Gemfibrozil

Ubat ini tidak menyebabkan rasa mengantuk tetapi boleh menyebabkan kesan sampingan seperti:

 1. Sakit perut
 2. Mual
 3. Gag
 4. Cirit-birit
 5. Pening
 6. Sakit kepala
 7. Perubahan selera makan
 8. Sakit otot
 9. Sembelit, dan
 10. Ruam.

Walaupun kesan sampingan di atas boleh menjadi agak ringan, tetapi jika simptomnya berterusan dan bertambah buruk, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor. Kesan sampingan yang serius dari gemfibrozil termasuk:

 1. Batu empedu muncul yang dicirikan oleh gejala berikut: sakit di bahagian kanan atas perut, mual, dan muntah
 2. Rhabdomyolysis, adalah keadaan di mana otot mengalami keracunan yang ditandai dengan gejala berikut: sakit yang membuat otot merasa lemah, dan perubahan dalam air kencing menjadi warna gelap
 3. Walaupun agak jarang berlaku, ubat ini juga boleh menyebabkan reaksi alahan seperti kesukaran bernafas, ruam, gatal-gatal, pembengkakan wajah, lidah, dan tekak.

Langkah pencegahan

Sebelum meminta doktor anda menetapkan gemfibrozil, adalah idea yang baik untuk menyampaikan sejarah perubatan anda termasuk alahan yang anda alami. Ini dilakukan memandangkan gemfibrozil mempunyai kandungan tidak aktif yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah kesihatan yang lain.

Beberapa keadaan kesihatan khas yang perlu disampaikan adalah sejarah penyakit hati, batu empedu, batu ginjal, dan pengambilan alkohol. Sekiranya anda akan menjalani pembedahan, ini juga mesti disampaikan agar doktor dapat mempertimbangkan ubat-ubatan yang akan diberikan semasa tempoh pemulihan.

Walaupun tidak diketahui secara pasti sama ada ubat ini dapat diserap melalui susu ibu (ASI) atau tidak, gemfibrozil tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusui untuk mengurangkan kesan buruk pada janin dan bayi.

Baca juga: Kenali Miconazole, ubat kuat untuk merawat kulat pada kulit

Interaksi dadah

Interaksi antara kandungan satu ubat dengan ubat lain boleh mempengaruhi perjalanan rawatan seseorang. Untuk gemfibrozil itu sendiri, terdapat beberapa jenis ubat yang apabila diambil pada masa yang sama dapat mempengaruhi prestasi ubat masing-masing.

Ini juga berlaku untuk vitamin, dan ubat tradisional yang anda lakukan. Beberapa kesan yang mungkin berlaku adalah memperlahankan prestasi ubat, atau bahkan bertentangan dengan kesan ubat tersebut di dalam badan. Beberapa jenis ubat lain yang terkena gemfibrozil adalah seperti berikut:

Ubat alahan dan asma

Montelukast adalah ubat yang biasa digunakan untuk merawat dua penyakit ini. Sekiranya anda mengambil gemfibrozil semasa menggunakan ubat asma, anda lebih berisiko mengalami kesan sampingan yang telah disebutkan sebelumnya.

Ubat penyempitan saluran darah

Ubat seperti warfarin biasanya digunakan untuk merawat masalah kesihatan pada saluran darah. Apabila ubat ini diambil bersama gemfibrozil, kesan warfarin akan meningkat, menjadikan anda risiko pendarahan.

Untuk mengelakkan ini, doktor anda akan memberi anda warfarin dalam dos yang rendah sambil memantau kesan pengambilan gemfibrozil pada badan anda.

Ubat barah

Pesakit barah yang mengambil gemfibrozil berpotensi mengalami peningkatan kesan ubat barah itu sendiri. Beberapa jenis ubat barah yang dapat mengalaminya adalah dabrafenib, enzalutamide, dan paclitaxel.

Ubat cirit-birit

Loperamide adalah ubat yang sering digunakan untuk mengubati penyakit diare. Apabila diambil dengan gemfibrozil, kesan loperamide akan meningkat sehingga anda dapat mengalami kesan sampingan yang berbahaya.

Ubat kolesterol

Atorvastatin, fluvastatin, lovastatin, pitavastatin, pravastatin, rosuvastatin, dan simvastatin adalah ubat penurun kolesterol yang tidak boleh diminum bersama gemfibrozil. Sebabnya, ini boleh menyebabkan keracunan pada otot atau gangguan fungsi buah pinggang.

Kesan ini secara amnya dapat dilihat setelah tiga minggu hingga beberapa bulan setelah rawatan dijalankan. Selain itu ada juga ubat penurun kolesterol yang dapat mengurangkan keberkesanan gemfibrozil. Sebilangan daripadanya adalah kolestiramin, colesevelam, dan colestipol.

Ubat diabetes

Juga tidak digalakkan mengambil gemfibrozil semasa mengambil ubat diabetes. Ini kerana gemfibrozil dapat meningkatkan kesan ubat diabetes sehingga kadar gula dalam darah dapat menurun secara drastik.

Beberapa jenis ubat diabetes yang perlu dielakkan semasa mengambil gemfibrazole adalah, repaglinide, glyburide, glimepiride, glipizide, dan nateglinide.

Ubat gout

Colchicine adalah salah satu jenis ubat yang digunakan untuk merawat gout. Malangnya, ia tidak boleh diambil bersamaan dengan gemfibrizol kerana boleh menyebabkan ketoksikan otot.

Walaupun tidak dirawat, kesan gabungan kedua-dua ubat ini boleh mengakibatkan kegagalan buah pinggang yang boleh mengakibatkan kematian. Oleh itu, orang tua atau orang yang mengalami masalah buah pinggang sangat tidak digalakkan mengambil gemfibrozil.

Dos gemfibrozil

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, dos ubat ini akan ditentukan oleh doktor setelah menjalankan pemeriksaan tertentu. Beberapa pertimbangan yang menjadi asas untuk dos adalah:

 1. Umur
 2. Rawatan berterusan
 3. Kadar penyakit
 4. sejarah alahan, dan
 5. Bagaimana badan bertindak balas selepas dos pertama.

Gambaran mengenai dos yang diberikan untuk ubat ini untuk orang dewasa (18 - 64 tahun) adalah 600 mg dan diambil 2 kali sehari. Sementara untuk kanak-kanak di bawah 18 tahun tidak digalakkan mengambil ubat ini.

Orang yang berumur 65 tahun ke atas mempunyai keadaan badan yang tidak terlalu sihat. Ini menjadikan ubat lambat bertindak balas dan kesannya dirasakan untuk jangka masa yang lebih lama. Oleh itu, dos yang lebih besar diperlukan agar kandungannya dapat bertahan di dalam badan.

Sudah tentu ini mempunyai kesan sampingan yang lebih besar, oleh itu dos gemfibrozil pada orang tua mesti dipantau secara berkala oleh doktor.

Perkara yang perlu dipertimbangkan

Memandangkan ubat gemfibrozil diberikan hanya untuk merawat keadaan kesihatan tertentu. Jadi penggunaannya juga mempunyai beberapa peraturan khas yang perlu dipertimbangkan. Sebahagian daripadanya adalah:

Sekiranya anda berhenti mengambilnya secara tiba-tiba

Tahap trigliserida dalam badan anda akan meningkat secara tiba-tiba. Ini memberi anda risiko terkena serangan jantung atau pankreatitis.

Oleh itu, anda tidak boleh menghentikan ubat ini secara tiba-tiba walaupun badan mula berasa lebih sihat setelah beberapa kali mengambilnya.

Sekiranya anda lupa meminumnya

Sekiranya anda terlupa mengambil ubat ini pada waktu yang ditentukan, isi dos sebaik sahaja anda ingat. Namun, jika waktunya sudah hampir tiba untuk mengambil ubat seterusnya, anda disarankan untuk mengambil ubat ini mengikut jadual tersebut.

Jangan minum ubat ini lebih daripada dos yang disyorkan untuk mengikuti jadual yang tidak dijawab.

Sekiranya anda minum terlalu banyak

Anda boleh mengalami kesan sampingan seperti sakit perut, pening, dan sakit otot. Walaupun kelihatan ringan, anda tetap dinasihatkan untuk berjumpa doktor untuk melihat kesan berlebihan ubat pada badan anda.

Cara berjimat

Simpan gemfibrozil di tempat tertutup pada suhu bilik dari cahaya matahari langsung. Jangan simpan di tempat yang lembap seperti bilik mandi. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Penggunaan jam tangan

Oleh kerana tujuan utama ubat ini adalah untuk menurunkan kadar trigliserida, doktor anda akan memantau kadar kolesterol anda secara berkala untuk memastikan ubat ini berfungsi dengan baik. Biasanya ini dilakukan setiap 3 bulan hingga 12 bulan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gemfibrozil dan bagaimana menurunkan kadar trigliserida dalam darah, jangan ragu untuk berjumpa doktor profesional di Good Doctor dalam perkhidmatan24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!