Kesihatan

Menjadi Kegemaran Biksu, Inilah Manfaat My Han My Load dari Lo Han Kuo!

Adakah anda pernah mendengar tentang lo han kuo? Walaupun namanya terdengar asing, lo han kuo dan ekstraknya, iaitu lakanto, mempunyai banyak faedah.

Lo han kuo mempunyai banyak faedah, terutama untuk kesihatan. Jadi, apa faedah lo han kuo? Lihat ulasan berikut!

Apa itu lo han kuo?

Lo han kuo (buah sami) atau juga dikenali sebagai buah sami adalah buah kecil yang berbentuk bulat dan berasal dari China Selatan.

Buah ini dinamai biarawan yang pertama kali mengusahakannya berabad-abad yang lalu. Manfaat kesihatan buah ini telah diketahui dalam perubatan tradisional Cina selama beberapa dekad.

Buah ini, yang merupakan kegemaran para bhikkhu, mengandungi gula semula jadi, terutama fruktosa dan glukosa. Namun, rasa manis lo han kuo bukan berasal dari gula semula jadi, anda tahu.

Tetapi rasa manis berasal dari antioksidan unik yang disebut mogroside.

Baca juga: Senarai Pemanis Buatan yang Selamat Mengganti Gula

Pelbagai kelebihan lo han kuo

Sekiranya anda memakan buah ini, anda boleh mendapat banyak faedah yang dimiliki oleh lo han kuo.

Berikut adalah faedah lo han kuo seperti yang dilaporkan dari pelbagai sumber.

1. Selamat untuk pesakit diabetes

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, lo han kuo mendapat rasanya yang manis dari sebatian semula jadi yang disebut mogrosides. Ini menjadikan lo han kuo selamat untuk dimakan bagi pesakit diabetes kerana buah ini tidak menyebabkan peningkatan gula dalam darah.

Walau bagaimanapun, makanan dan minuman manis buah ini mungkin mengandungi beberapa gula tambahan yang dapat meningkatkan jumlah karbohidrat dan kalori, atau bahkan mempengaruhi kepekaan insulin.

Oleh itu, anda mesti berhati-hati dalam memakan produk lo han kuo, kerana tidak semua produk buah yang diproses bebas karbohidrat dan gula.

2. Faedah lo han kuo untuk diet penurunan berat badan

Lo han kuo tidak mengandungi kalori, karbohidrat atau lemak, oleh kerana itu buah ini adalah pilihan tepat bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan.

Buah Lo han kuo boleh digunakan sebagai pengganti gula biasa dan pemanis lain, seperti coklat.

Baca juga: Senarai Makanan Berkalori Rendah untuk Menurunkan Berat Badan, Apa itu?

3. Membantu mencegah barah

Gula tiruan dikaitkan dengan pelbagai jenis barah kerana boleh menyebabkan keradangan di dalam badan yang kemudiannya boleh menyebabkan barah.

Lo han kuo mempunyai faedah antikanker. Anda boleh mengurangkan penggunaan gula dan menggantinya dengan penggunaan lo han kuo untuk mendapatkan faedah anti-barah.

Bukan itu sahaja, Melapor dari Jimat Tenaga Masa DepanPenyelidikan menunjukkan bahawa buah ini mengandungi manfaat anti-karsinogenik yang dapat menghambat pertumbuhan tumor kulit dan payudara.

4. Mempunyai sifat anti-radang

Mogrosida Lo han kuo dipuji kerana ciri antioksidannya, yang dapat melindungi tubuh dari kerosakan tisu yang disebabkan oleh radikal bebas (sumber keradangan utama).

Sifat anti-radang ini sangat sesuai untuk pencegahan pelbagai penyakit, seperti barah, artritis, dan juga masalah pencernaan.

Baca juga: Bukan Hanya Dadah, 7 Makanan Anti-Radang Ini Juga Dapat Membantu Mengatasi Keradangan

5. Menggalakkan umur panjang

Buah biarawan dikenali sebagai buah umur panjang (lo han kuo), yang namanya ditekankan pada salah satu kelebihan buah, iaitu bahawa ia dapat meningkatkan umur panjang.

Mengonsumsi buah ini secara berkala dipercayai membuat orang hidup lebih lama kerana antioksidan dalam mogrosida buah dapat membantu mengawal keradangan dan degenerasi sel tubuh.

Buah biarawan dapat melindungi dari penuaan dini, mulai dari melawan radikal bebas dalam tubuh, melindungi tubuh dari keradangan, dan melawan jangkitan.

6. Faedah lo han kuo untuk kesihatan jantung

Buah ini dapat mengurangkan risiko serangan jantung dan strok, yang dapat membantu menjaga jantung yang sihat.

Manfaat ini disebabkan oleh fakta bahawa lo han kuo mengandungi komponen yang mencegah pengoksidaan kolesterol (pembentukan kolesterol menjadi plak di arteri dan saluran darah).

Mogrosida di lo han kuo mempunyai keupayaan untuk melindungi kolesterol dalam badan daripada terkumpul. Bukan hanya itu, mogroside juga dapat meningkatkan kolesterol HDL yang baik untuk fungsi jantung.

7. Faedah lo han kuo adalah untuk mengekalkan sistem imun

Sifat antimikroba lo han kuo dapat membantu mengimbangi bakteria dalam usus yang menjaga sistem kekebalan tubuh terkawal.

Antioksidan yang dikandungnya juga telah diketahui dapat membantu melawan radikal bebas yang menyebabkan pelbagai penyakit. Selain itu, lo han kuo juga dapat membantu mencegah kerosakan DNA.

Ketahui apa itu lacanto

Lakanto adalah pemanis yang diekstrak dari buah lo han kuo. Buah Lo han kuo memang paling popular digunakan sebagai pemanis semula jadi.

Ekstrak buah mengandungi zat yang disebut mogroside, yang sangat manis. Selain lakanto, anda mungkin pernah mendengar banyak pemanis pengganti gula seperti stevia, madu, gula kelapa, hingga xylitol.

Lancarkan Wawasan MakananPemanis dari buah lo han kuo ini 150-200 kali lebih manis daripada gula dan memberikan rasa manis pada makanan dan minuman tanpa menambahkan kalori.

Pemanis buah Lo han kuo digunakan dalam minuman dan makanan seperti minuman ringan, jus, produk tenusu, pencuci mulut, gula-gula, dan perasa. Oleh kerana ia stabil pada suhu tinggi, pemanis ini dapat digunakan dalam makanan panggang.

Baca juga: 5 Senarai Pengganti Pemanis Semula Jadi Gula yang Lebih Sihat

Kelebihan lakanto dengan gula biasa

Berbanding dengan gula biasa yang sering kita makan di rumah, lakanto mempunyai beberapa kelebihan.

Lancarkan Berita Perubatan Hari IniBerikut adalah beberapa kelebihan Lacanto berbanding gula tebu biasa:

  • Kalori sifar. Ekstrak buah Lo han kuo tidak mengandungi kalori, yang berguna jika anda menjalani diet tanpa kalori.
  • Karbohidrat sifar. Lakanto juga tidak mengandungi karbohidrat, menjadikannya sesuai untuk anda yang menjalani diet rendah karbohidrat atau keto.
  • Tiada gula. Tidak ada gula dalam ekstrak buah lo han kuo tulen, yang bermaksud bahawa memakannya tidak akan mempengaruhi kadar gula darah.
  • Tidak ada kesan sampingan yang berbahaya. Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) menganggap pemanis lacanto umumnya dianggap selamat. Nampaknya tidak ada bukti bahawa lacanto menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya.
  • Terdapat dalam pelbagai bentuk. Lakanto dipasarkan sebagai butiran, serbuk dan cecair. Beberapa produk mungkin senang dibawa dan digunakan sepanjang hari.

Kekurangan lacanto berbanding pemanis lain

Makanan yang mengandungi pemanis lacanto mungkin sedikit berbeza dari segi penampilan, tekstur dan rasa dibandingkan dengan makanan yang sama dengan gula, kerana gula menyumbang kepada struktur dan tekstur makanan.

Selain itu, berikut adalah beberapa sebab yang boleh membuat anda berfikir dua kali sebelum menggunakan pemanis lacanto untuk menggantikan gula:

  • Ketersediaan dan kos. Buah lo han kuo sukar ditanam dan mahal untuk dieksport, yang bermaksud ia tidak banyak didapati seperti pemanis lain, dan harganya mahal.
  • Perisa. Rasa pemanis lo han kuo berbeza dengan gula tebu biasa, dan ada yang merasakan rasanya tidak biasa atau tidak enak. Pemanis juga boleh pergi aftertaste.
  • Bahan lain. Beberapa pengeluar menyeimbangkan rasa lo han kuo dengan mencampurkannya dengan gula lain, seperti maltodextrin atau dekstrosa. Ini boleh mengubah profil pemakanan pemanis dan menjadikannya tidak selamat atau tidak diingini

Kebaikan lacanto

Selain sebagai pengganti gula dengan kandungan kalori dan karbohidrat yang lebih rendah, lakanto juga mempunyai manfaat untuk tubuh anda.

Berikut adalah beberapa kelebihan lacanto yang perlu anda ketahui:

1. Kandungan antioksidan yang tinggi

Manfaat pertama lacanto adalah kandungan antioksidan di dalamnya. Buah Lo han kuo mengandungi mogroside yang mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang.

Kandungan ini mampu menghalang molekul berbahaya tertentu dan membantu mencegah kerosakan pada DNA. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian manusia yang mengesahkan manfaat ini.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami kesannya pada manusia. Juga, tidak jelas sama ada pengambilan pemanis yang diproses mempunyai faedah yang sama dengan memakan buah.

Baca juga: Gula Kalori Rendah, Pilihan Pemanis untuk Diabetes

2. Kebaikan Lacto untuk mencegah barah

Kajian haiwan dan tabung uji menunjukkan bahawa ekstrak buah rahib menghalang pertumbuhan sel barah. Walau bagaimanapun, mekanisme tidak jelas.

Kajian lain mendapati bahawa mogroside menekan pertumbuhan sel leukemia. Satu lagi kesan penghambatan kuat yang diperhatikan pada tumor kulit pada tikus.

3. Faedah lacanto untuk diabetes

Kajian pada haiwan juga menunjukkan bahawa mogroside berperanan dalam mengawal kadar gula dalam darah. Hasil lain menunjukkan bahawa ekstrak mogroside dapat membantu mencegah komplikasi diabetes.

Tikus yang diberi ekstrak mengalami tekanan oksidatif yang lebih rendah dan kadar gula dalam darah, serta peningkatan kolesterol HDL (baik).

Sebilangan faedah ini dapat dijelaskan oleh kemampuan mogroside untuk merangsang rembesan insulin dalam sel insulin. Walau bagaimanapun, penyelidik belum menyelidik kesan ini pada manusia.

Baca juga: Daripada mengambil gula, anda lebih tahu 4 pemanis semula jadi berikut

Adakah lo han kuo dan lakanto selamat untuk kanak-kanak?

Buah Lo han kuo dan pemanis lakanto selamat untuk kanak-kanak. Walaupun tidak ada kajian yang diterbitkan mengenai pengambilan pemanis lacanto pada anak-anak, tidak ada kesan negatif terhadap kesihatan yang ditunjukkan pada model haiwan atau dewasa.

Seperti orang dewasa, pengambilan pemanis rendah kalori pada kanak-kanak dianggap berada dalam tahap yang boleh diterima. Namun, kerana kajian terhad kepada kanak-kanak, Akademi Pediatrik Amerika tidak mempunyai cadangan rasmi mengenai pengambilan pemanis rendah kalori.

Adakah lo han kuo dan lakanto selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Buah Lo han kuo dan pemanis lakanto selamat untuk wanita hamil dan menyusui. Tidak ada kajian yang diterbitkan yang mengkaji kemungkinan kesan pemanis buah sami pada wanita hamil dan menyusui.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian mengenai haiwan tidak menunjukkan kesan pembiakan atau perkembangan yang buruk terhadap ibu atau keturunannya, walaupun haiwan tersebut terdedah kepada tahap mogrosida yang sangat tinggi setiap hari untuk jangka masa yang panjang.

Semua wanita harus berusaha untuk mengambil nutrien dan kalori yang diperlukan untuk pertumbuhan bayi semasa kehamilan dan menyusui, sambil menjaga agar tidak melebihi keperluan mereka.

Ini mungkin termasuk memperhatikan semua sumber pemanis, sama ada dari gula atau pemanis rendah kalori.

Itulah beberapa kelebihan buah lo han kuo dan lakanto yang perlu anda ketahui. Menjaga badan yang sihat adalah wajib.

Oleh itu, tidak ada salahnya memasukkan buah ini dalam senarai makanan sihat anda agar kesihatan tubuh anda terjaga.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!