Kesihatan

Ayuh, ketahui kelebihan madu hitam, pahit yang mempunyai banyak manfaat kesihatan

Madu sinonim dengan warna kekuningan dan rasa manis. Tetapi tidak seperti madu hitam, selain hitam seperti namanya, madu ini juga mempunyai rasa pahit. Namun, manfaat madu hitam untuk kesihatan dipercayai lebih baik daripada jenis madu lain.

Madu hitam mempunyai antioksidan yang tinggi, dan dapat merawat beberapa penyakit seperti asma. Ingin mengetahui penjelasan lebih lanjut? Ayuh, lihat ulasan di bawah!

Apa itu madu hitam

Madu hitam adalah salah satu jenis madu yang berasal dari Indonesia dan telah terkenal sebagai ubat tradisional. Sekiranya madu kita biasa mempunyai rasa manis, madu hitam sedikit berbeza. Rasa madu ini sedikit pahit.

Madu hitam dihasilkan oleh sekumpulan lebah yang menghisap nektar bunga Mahoni. Nah, rasa pahit ini berasal dari nektar bunga pokok Mahoni yang mengandungi zat alkaloid tinggi yang berfungsi sebagai anti-jangkitan.

Sayang hitam. Foto www.vaaju.com

Kandungan madu hitam

Madu ini mempunyai beberapa ramuan yang dipercayai baik untuk kesihatan. Sebilangan kandungan yang terdapat dalam madu hitam, seperti:

  • Saponin: Berguna untuk meningkatkan imuniti, menjaga kestabilan gula dalam darah dan mengurangkan lemak badan.
  • Flavonoid: Berguna untuk mengurangkan lemak, meningkatkan peredaran darah, mengurangi kadar kolesterol jahat dalam darah dan sebagai antioksidan.
  • Unsur kromium: Dapat membantu pankreas berfungsi dalam menghasilkan insulin sehingga metabolisme gula darah dapat beredar dengan lancar dan tidak akan terkumpul di dalam saluran.
  • Bahan alkaloid: Bahan ini berfungsi sebagai anti-infektif yang berkesan untuk menyembuhkan keradangan dan memulihkan fungsi sel-sel badan.
  • Hemoglobin: Berfungsi untuk mengikat oksigen di dalam badan, sehingga stamina dan daya hidup badan terjaga.

Khasiat madu hitam untuk kesihatan

Di sebalik rasa pahit, manfaat madu hitam untuk kesihatan dipercayai selama bertahun-tahun untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan. Inilah kelebihan madu hitam.

1. Antioksidan

Menurut penyelidikan, madu hitam mengandungi lebih banyak antioksidan daripada madu manis atau pemanis semula jadi yang lain.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa antioksidan ini dapat membantu melindungi sel dari tekanan oksidatif yang berkaitan dengan barah dan penyakit lain.

2. Menstabilkan kadar gula dalam darah

Adakah anda seorang yang sukar mengekalkan tahap gula dalam darah? Sekiranya demikian, anda boleh mengambil madu hitam dan menyertakannya dengan diet karbohidrat.

Ini berdasarkan kajian yang mengatakan bahawa mengkonsumsi madu hitam disertai dengan diet karbohidrat mengakibatkan kadar gula dalam darah lebih rendah.

3. Mengatasi asma

Madu hitam dipercayai sebagai ubat tradisional untuk merawat penyakit asma dan paru-paru. Tetapi tentu saja, hasilnya tidak seketika, ini bergantung pada tubuh pesakit yang dapat menyesuaikan diri.

4. Kesihatan tulang

Madu hitam adalah sumber zat besi, selenium, dan tembaga yang baik, semuanya membantu mengekalkan tulang yang sihat.

Bukan hanya itu, madu ini juga mengandungi sedikit kalsium, yang berperanan penting dalam kesihatan tulang dan mencegah osteoporosis.

5. Menghilangkan bintik hitam di muka

Nah, selain bermanfaat untuk kesihatan, anda juga dapat menggunakan madu hitam sebagai penyelesaian kecantikan untuk menghilangkannya bintik hitam atau bintik-bintik gelap di wajah. Madu hitam berfungsi untuk memperbaiki peredaran darah di wajah.

Dengan menggunakan madu hitam pada wajah, maksimum dua kali seminggu, bintik-bintik gelap secara beransur-ansur dapat terhakis dan hilang dari wajah.

Selepas anda menggunakan topeng madu hitam, disarankan untuk menggunakan minyak zaitun untuk mengurangkan kesan kulit kering dari madu hitam. Tetapi ini bergantung pada kepekaan kulit anda.

6. Melegakan kesakitan haid

Selama bertahun-tahun, madu hitam telah digunakan sebagai ubat rumah untuk menghilangkan sakit haid yang sering dirasakan oleh wanita pada awal haid. Anda boleh menjadikan madu hitam sebagai teh dengan mencampurkan air suam.

7. Merawat ulser

Penghidap ulser sering mengalami kesakitan dan mual ketika ulser berlaku. Ini kerana pengeluaran asid perut meningkat, sehingga perut menjadi kembung. Pengambilan madu hitam secara teratur dapat dengan cepat mengurangi dan menyembuhkan masalah ini dan bahkan dapat membuat pencernaan tubuh normal.

8. Mengurangkan tekanan perasaan

Sekiranya anda merasa tertekan, cubalah minum teh madu hitam pada waktu pagi. Kandungan vitamin B6 dalam secawan teh madu hitam dipercayai dapat meningkatkan serotonin di otak. Kekurangan serotonin dikaitkan dengan kemurungan dan tingkah laku kompulsif.

Peraturan untuk menggunakan madu hitam sebagai ubat

Madu hitam memang mengandungi banyak khasiat. Tetapi, sebelum anda menggunakannya sebagai ubat tradisional, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan agar hasilnya optimum.

Anda harus mengambil madu hitam dengan campuran air, supaya badan lebih mudah dicerna. Jangan gunakan air panas, kerana boleh merosakkan kandungan nutrisi.

Peraturan pengambilan madu, bagi orang dewasa disyorkan 100-200 gram sehari, diminum tiga kali sehari. Bagi kanak-kanak dosnya hanya 30 gram sehari. Anda boleh mengambil madu dua jam sebelum makan atau tiga jam selepas makan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!