Kesihatan

Sering Mengalami Jantung Berdebar Selepas Minum Kopi? Mari Ketahui Sebabnya!

Ramai yang mengadu berdebar-debar jantung setelah minum kopi, menyebabkan perasaan tidak selesa. Nah, biasanya masalah ini hanya dialami oleh sebilangan orang dan ramai yang mengabaikannya.

Kafein dalam kopi adalah zat yang dapat diterima dengan baik oleh tubuh, tetapi boleh menjadi buruk jika dimakan dalam jangka panjang. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut, mari kita lihat penjelasan mengenai penyebab berdebar-debar jantung setelah minum kopi.

Baca juga: Mempunyai Masalah Pencernaan? Inilah cara menyahtoksin usus anda dengan mudah dan semula jadi

Apa yang menyebabkan jantung berdebar selepas minum kopi?

Kafein mempunyai banyak kesan pada sistem saraf pusat dan juga jantung. Biasanya, kebanyakan orang akan mengalami peningkatan kadar denyutan jantung.

Jumlah kenaikan bergantung pada pelbagai faktor, termasuk jumlah kafein yang dimakan, kekerapan kafein yang dimakan, dan keadaan kesihatan seseorang.

Oleh itu, kepekaan terhadap kafein pada setiap individu akan berbeza. Kesan kafein secara amnya akan bermula sebaik sahaja memakannya, iaitu secepat 15 minit dan boleh berlangsung berjam-jam. Ini berlaku bergantung pada kepekatan kafein dalam plasma dalam darah.

Berkenaan dengan peningkatan kadar denyutan jantung, selagi seseorang tidak mengalami gejala seperti pening, ia tidak akan membawa kesan buruk.

Atas sebab ini, penggunaan yang disarankan tidak lebih dari satu atau dua cawan kopi sehari, kerana boleh mempengaruhi aritmia jantung jika diambil secara berlebihan.

Kafein dan jantung berdebar-debar

Palpitasi jantung selepas minum kopi kerana kesan kafein. Kafein dalam dos yang tinggi dapat meningkatkan tahap epinefrin dalam darah.

Epinefrin dikenal sebagai adrenalin sehingga dapat meningkatkan tekanan darah, meningkatkan kontraktil atau kekuatan jantung, dan sedikit meningkatkan denyut jantung.

Sekiranya seseorang terdedah kepada irama jantung yang tidak normal, dos kafein yang tinggi dapat menyebabkan perkembangan denyut nadi yang dilewatkan dari ruang jantung atas atau bawah.

Oleh itu, pada sesetengah orang yang mengambil kafein dalam dos yang tinggi akan menyebabkan perasaan tidak selesa di jantung.

Palpitasi jantung setelah minum kopi adalah tindak balas yang normal apabila terkena epinefrin yang menyebabkan gejala tidak selesa. Dengan tindak balas jantung yang normal, gejala biasanya bertambah baik apabila kadar kafein dalam badan menurun.

Kafein yang menyebabkan jantung berdegup tidak normal dapat bertahan lama. Irama jantung yang tidak normal dapat berterusan setelah tahap kafein badan sangat rendah atau bahkan tidak ada.

Laporan dari Berita Perubatan Hari Ini, selain berdebar-debar, pengambilan lebih dari 400 mg kafein dapat menyebabkan gejala lain. Beberapa gejala yang dirasakan, termasuk kegelisahan, masalah tidur, mengalami gegaran.

Oleh itu, dari ini dapat disimpulkan bahawa jika kafein dimakan dalam dos yang tinggi dapat menyebabkan pelbagai gejala dan masalah yang lebih serius. Untuk itu, cubalah segera menghentikan atau mengurangkan pengambilan kopi harian anda.

Perlu beberapa hari untuk degupan jantung kembali normal setelah terdedah kepada kafein. Sekiranya diperlukan, anda boleh menghubungi doktor anda untuk mengetahui cara mudah mengatasi berdebar-debar setelah minum kopi.

Baca juga: Kajian Membuktikan Makanan Fermentasi Kimchi Dapat Menurunkan Risiko COVID-19

Cara mengatasi berdebar-debar jantung selepas minum kopi

Bagi mereka yang mengalami masalah perut, wajib mengurangkan atau mengelakkan pengambilan kafein, termasuk kopi. Kafein yang terdapat dalam kopi dapat merangsang penghasilan asid perut sehingga tidak baik untuk kesihatan tubuh.

Denyutan jantung selepas minum kopi sering menimbulkan rasa tidak selesa sehingga banyak yang mencari cara untuk mengatasinya. Baiklah, agar perasaan berdebar di hati dapat dikurangkan, berikut adalah beberapa cara mudah untuk mengatasinya.

Cuba teknik relaksasi

Apabila jantung anda mula berdebar, anda boleh melakukan teknik relaksasi untuk mengatasinya. Cuba duduk dengan kaki disilangkan dan menghirup perlahan melalui lubang hidung anda dan keluar melalui mulut anda.

Sekiranya tidak reda, berhenti dan tarik nafas dalam-dalam setiap 1 hingga 2 jam untuk menenangkan fikiran. Bukan itu sahaja, anda juga dapat merehatkan badan agar minda dan hati anda kembali tenang.

Minum air

Denyutan jantung dapat diatasi dengan minum lebih banyak air. Air juga akan membantu anda mengelakkan dehidrasi yang mungkin menyebabkan jantung anda berdegup lebih cepat.

Sekiranya anda merasakan denyut nadi anda meningkat, segera ambil air dan minum perlahan-lahan. Peningkatan penggunaan air akan menjadikan irama jantung kembali normal dan aliran darah menjadi lancar.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!