Kesihatan

Harus Tahu, Inilah Tanda-Tanda Masa Bersalin Mendekat

Tanda-tanda kelahiran akan segera dirasakan oleh setiap wanita hamil dengan cara yang berbeza. Ini wajar kerana setiap wanita hamil mempunyai keadaan yang berbeza ketika hamil.

Tanda-tanda ini dapat dirasakan kira-kira tiga minggu sebelum jangkaan kelahiran. Walaupun tidak ada cara yang tepat untuk menentukan kapan akan melahirkan.

Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya anda dapat mengetahui tanda-tanda bahawa kelahiran anak sudah dekat. Inilah penjelasannya!

Senarai tanda-tanda akan melahirkan

Sekiranya anda mengalami kontraksi yang semakin sengit, ini mungkin merupakan tanda bahawa anda akan melahirkan. Terutama jika cecair ketuban mula pecah dan meresap.

Bukan hanya itu, terdapat beberapa tanda lain yang dapat menunjukkan bahawa proses buruh akan berlaku tidak lama lagi.

Berikut adalah tanda dan gejala melahirkan yang perlu anda ketahui:

1. Kekejangan dan sakit belakang

Tanda-tanda pertama yang ingin melahirkan adalah kekejangan dan sakit belakang. Kesakitan akan lebih ketara di punggung bawah dan pangkal paha.

Ini adalah tanda-tanda bahawa kelahiran anak sudah dekat. Otot dan sendi di badan anda akan meregang dan bergeser sebagai persediaan untuk kelahiran.

2. Tanda-tanda ingin melahirkan serviks yang membesar

Semasa melahirkan, badan akan bertindak balas dengan pelbagai cara. Salah satunya adalah serviks yang melebar atau terbuka. Biasanya ini berlaku beberapa hari atau minggu sebelum bersalin.

Untuk memeriksa pelebaran serviks, anda boleh melakukan pemeriksaan dalaman dengan bantuan pakar.

Namun, jika pelebaran ini terasa lambat, anda tidak perlu risau. Anda perlu tahu bahawa setiap orang mengalami keadaan yang berbeza.

3. Sendi terasa longgar

Ciri ketiga melahirkan adalah perubahan pada sendi. Sepanjang kehamilan, hormon relaksin menjadikan ligamen atau hubungan antara tulang sedikit longgar.

Anda boleh merasakan ini sepanjang masa, terutamanya di bahagian pelvis. Melonggarkan sendi di pelvis adalah cara semula jadi tubuh untuk bersiap untuk bersalin.

Baca juga: Cara Mengira Usia Gestational yang Mesti Tahu Ibu

4. Sering merasakan keinginan untuk membuang air kecil

Pada akhir kehamilan, perkara yang sering dirasakan adalah dorongan untuk kerap membuang air kecil, ini sering dirasakan kerana kepala bayi telah turun ke pelvis dan memberi tekanan pada pundi kencing.

Biasanya kesukaran bernafas dikurangkan kerana janin tidak lagi menekan diafragma.

5. Keputihan juga boleh menjadi tanda bahawa anda akan melahirkan

Ciri-ciri kelahiran seterusnya adalah pembuangan rembesan faraj seperti keputihan.

Jangan terkejut apabila anda mendapati lendir keluar dari serviks. Ini boleh menjadi petanda bahawa tenaga kerja semakin dekat.

Tekanan dari kepala bayi menyebabkan lendir ini keluar melalui faraj. Kadang kala, lendir tebal ini juga disertai dengan darah.

Baca juga: Keputihan boleh menjadi tanda kelahiran, anda tahu, pelajari di sini!

6. Posisikan bayi ke pelvis

Pada kehamilan pertama anda, anda akan merasakan bayi anda turun ke pelvis anda beberapa minggu sebelum kelahiran bermula. Ini boleh berlaku antara dua hingga empat minggu sebelum proses kelahiran.

Semasa bayi anda turun ke pelvis anda, anda mungkin merasa lebih senang bernafas. Selain itu, Moms juga sering ke bilik air untuk membuang air kecil. Ini kerana kepala bayi yang telah turun ke pelvis akan memberi tekanan pada pundi kencing.

7. Pecahnya membran, ciri umum melahirkan

Tanda seterusnya untuk melahirkan adalah pecahnya selaput. Pecahnya selaput atau membran amniotik biasanya menunjukkan bahawa persalinan telah bermula.

Biasanya ibu akan merasakan cecair keluar dengan perlahan dan merasa basah walaupun dia tidak membuang air kecil.

Cecair amniotik biasanya tidak berbau. Jadi, jika anda merasa seperti ini, segera pergi ke kemudahan kesihatan terdekat untuk pemeriksaan.

Baca juga: Cecair ketuban pecah sebelum buruh tiba? Inilah punca dan cara mengatasinya

Gejala membran pecah semasa melahirkan

Pecahnya selaput adalah salah satu tanda bahawa anda akan melahirkan. Petikan dari ibu bapa, pada sesetengah wanita, ciri-ciri membran pecah adalah tekanan di kawasan sekitar pelvis disertai dengan 'pops kecil'.

Tetapi ini tidak boleh digunakan sebagai penanda aras. Ini kerana banyak wanita tidak merasakan apa-apa ketika airnya pecah. Ciri lain membran yang pecah yang biasanya dialami oleh wanita hamil adalah:

 • Rembesan air seperti 'bocor' kencing
 • Tidak seperti kencing, 'kebocoran' kerana membran pecah lebih tidak terkawal
 • Cecair kadangkala jernih dan tidak berbau
 • Cecair tidak melekit

Baca juga: Jangan Panik Ibu, Inilah Cara Mengatasi Bayi Blues

8. Tanda-tanda ingin melahirkan dengan munculnya kontraksi

Apabila hari penghantaran semakin hampir, kontraksi akan menjadi lebih kerap. Kontraksi digambarkan serupa dengan kekejangan haid. Pada ibu yang akan melahirkan, kontraksi dapat disertai dengan perasaan berdebar, menusuk, dan berulang.

Pada trimester kehamilan terakhir, anda biasanya dapat merasakan kontraksi palsu atau "Braxton Hicks". Kontraksi ini dicirikan oleh frekuensi yang tidak teratur dan dapat melegakan dengan mengubah kedudukan badan atau berjalan.

Sementara itu, kontraksi sebelum bersalin biasanya dicirikan oleh kekerapan biasa dan semakin kuat. Untuk itu, penting bagi Moms untuk merakam setiap kontraksi yang dirasakan di dalam badan.

Sekiranya kontraksi mula berlaku kurang dari sepuluh minit, anda harus segera berjumpa doktor atau hospital.

Baca juga: Tanda-tanda Pengecutan Palsu: Kenali 6 Tanda yang Perlu Anda Perhatikan

Proses melahirkan

Petikan dari garis kesihatan, Proses kelahiran dibahagikan kepada tiga peringkat. Ini sesuai dengan pembukaan persalinan yang berlaku secara berurutan dari 1 hingga 10. Harap diperhatikan, angka pada pembukaan persalinan menunjukkan lebar serviks (mulut rahim) yang telah dibuka.

Sebagai contoh, dilatasi satu bermaksud serviks terbuka satu sentimeter. Puncaknya dibuka 10, ketika serviks telah dibuka secara optimum dan siap untuk melahirkan.

1. Peringkat pertama

Tahap pertama adalah fasa terpanjang, ia boleh berlaku beberapa minggu, hari, atau jam sebelum buruh bermula.

Pada peringkat ini, kontraksi akan semakin kuat. Wanita hamil biasanya mula mengunjungi kemudahan kesihatan atau hospital bersalin.

Tempoh ini kemudian dibahagikan kepada tiga peringkat, iaitu:

Tenaga kerja awal

Pada peringkat ini, dinding serviks mula menipis dan melebar 1 hingga 4. Keadaan ini boleh berlangsung beberapa jam atau hari. Semasa memasuki tahap ini, wanita hamil akan mengalami sakit belakang, kekejangan, dan lendir bercampur darah.

Tenaga aktif

Tenaga aktif dicirikan oleh dilatasi serviks hingga tujuh sentimeter. Dalam tempoh ini, wanita hamil akan mengalami pembukaan 4 hingga 7. Pengecutan menjadi lebih kuat kerana bayi akan segera keluar.

Tenaga peralihan

Peralihan buruh adalah fasa puncak pembukaan buruh. Dalam tempoh ini, serviks akan melebar sepenuhnya hingga 10 sentimeter. Pengecutan boleh menyakitkan selama dua hingga tiga minit. Pada fasa ini, pegawai perubatan bersedia untuk melakukan proses kelahiran.

Baca Juga: Melahirkan Adakah Lebih Dekat? Kenali 6 Cara Mencetuskan Kontraksi Secara Semula Jadi

2. Peringkat kedua

Selepas serviks dibuka sepenuhnya, wanita hamil akan merasakan dorongan kuat dari dalam. Ya, inilah masa yang anda nantikan, iaitu kelahiran bayi kesayangan anda. Doktor atau pegawai perubatan mula membimbing Moms untuk melakukan pernafasan untuk mendorong.

Sekiranya kedudukan bayi masih di pelvis, doktor atau pegawai perubatan akan memerintahkan untuk terus mendorong. Tujuannya adalah untuk memberi dorongan kepada calon bayi untuk segera turun ke serviks.

Pada fasa ini, vagina akan terasa sakit dan mungkin ada sensasi terbakar. Adalah sangat penting untuk tetap santai dan mengatur pernafasan supaya bayi dapat keluar secepat mungkin. Inilah sebab mengapa wanita hamil disarankan untuk mula melakukan pernafasan sejak trimester ketiga.

Puncak proses kelahiran boleh berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam, bergantung pada keadaan bayi dan ibu.

3. Tahap ketiga

Tahap akhir proses kelahiran adalah membuang plasenta dari rahim. Biasanya, plasenta akan keluar sendiri setelah bayi dilahirkan. Pengecutan ringan akan membantu melepaskan plasenta dari dinding rahim ke dalam vagina.

Setelah plasenta dikeluarkan, doktor atau pegawai perubatan akan membuat jahitan (episiotomi) untuk memulihkan air mata serviks yang telah mengalami pembukaan dari awal hingga akhir.

Bolehkah saya melahirkan di rumah?

Sekiranya simptom melahirkan dirasakan di rumah, adakah tidak boleh melahirkan di rumah?

Tidak apa-apa selagi ada profesional yang menemani, ia boleh menjadi bidan profesional yang bertauliah, bidan jururawat berlesen, atau bidan naturopati.

Kadang-kadang profesional sokongan yang dipanggil doula menghadiri penghantaran pulang. Para profesional kelahiran ini juga bekerja di pusat kelahiran.

Kebaikan melahirkan di rumah

Ramai wanita merasa santai dan selesa di persekitaran rumah mereka sendiri. Kelebihan lain termasuk:

 • Tidak perlu risau untuk dibawa ke hospital semasa bersalin atau dibawa pulang setelah bayi dilahirkan
 • Mempunyai bayi di rumah bermaksud memiliki semua keselesaan di rumah, termasuk makanan ringan dan ganti pakaian yang tersedia
 • Pemulihan dan peralihan ke penyusuan susu ibu dapat dilakukan dengan mudah kerana persekitarannya selesa dan tidak asing lagi
 • Ibu boleh menjemput sesiapa sahaja yang ingin menghadiri kelahiran.
 • Ramai wanita merasa lebih selesa dengan kelahiran di rumah jika mereka perlu menjerit atau mengeluarkan suara.

Kekurangan melahirkan di rumah

 • Sekiranya bantuan kelahiran khas, seperti tab bersalin, perlu dibawa pulang dan disiapkan terlebih dahulu
 • Sekiranya rumah itu sangat jauh atau cuaca buruk, mungkin sukar bagi bidan untuk sampai ke rumah tepat pada waktunya (walaupun sukar untuk pergi ke hospital dalam keadaan yang sama)
 • Sekiranya rancangan kelahiran tidak berkembang dengan normal, mungkin perlu membawanya ke hospital
 • Sebilangan wanita tidak selesa dengan penghantaran ke rumah, dan ini bukan pilihan yang baik kecuali kehamilan berisiko rendah, dan ibu lebih suka.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!